Politie zet dwangmiddelen in bij niet betalen boetes

ingevoerd op 21-12-2006

De politie in onze regio adviseert wanbetalers om hun boete  die nog openstaat de komende dagen te betalen. Als zij deze dag hun uitstaande vorderingen niet betalen, zal de politie bij tientallen mensen in Alkmaar en omgeving vlak voor de feestdagen gaan incasseren. Het gaat hierbij om mensen die binnen de politieadministratie  vorderingen (boetes) hebben openstaan. Dit zijn boetes voor bijvoorbeeld snelheidsovertredingen, mishandeling, rijden onder invloed maar ook boetes voor fietsen zonder licht. De bedragen van de boetes variëren van 50 tot 1500 euro.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau heeft deze personen meerdere malen een acceptgirokaart gestuurd, maar dit heeft nog steeds niet geleid tot betaling van de boetes. Daarom heeft dit bureau besloten om de vorderingen door de politie te laten uitvoeren.

Dwangmiddelen
Voor het incasseren van deze boetes heeft de politie een aantal dwangmiddelen tot de beschikking. Een van deze middelen is het buiten gebruik stellen van de auto (voor een bepaalde periode), waarbij de kosten van het wegslepen van het voertuig voor rekening komen van degenen die niet aan de vorderingen willen voldoen. Een ander dwangmiddel is het in hechtenis nemen van de betrokkene. Dit betekent overigens niet dat daarmee de boete vervalt.
Er is gelegenheid om op het politiebureau in Alkmaar de openstaande vorderingen te betalen.