Jeugd in Hoorn krijgt gratis hulp bij schulden

ingevoerd op 26-1-2007

Alle tweede of derdejaarsleerlingen en de eindexamenleerlingen van negen middelbare scholen in Hoorn krijgen voortaan lessen in het voorkomen van schulden en het omgaan met geld. Dit zijn jaarlijks zo’n 3.000 jongeren. Vrijdag 26 januari ondertekenden de gemeente en de negen scholen een intentieverklaring waarin dit is vastgelegd.
 
De gemeente betaalt voor een periode van 3 jaar (een deel van) de lessen. PLANgroep, de organisatie die namens de gemeente hulp biedt bij schulden, verzorgt de lessen. Het aantal jongeren met schulden stijgt en steeds meer jongeren doen een beroep op schuldhulpverlening.  Met het aanbieden van de lessen wil de gemeente voorkomen dat jongeren in de schulden raken. Voor zover bekend is Hoorn is de eerste middelgrote gemeente waar alle scholen enthousiast meedoen.

Verantwoordelijk wethouder Jan de Boer is ‘verheugd dat alle scholen voor het voorgezet onderwijs meedoen, gezien het belang van preventie.’ De deelnemende scholen zijn: Copernicus SG, O.S.G. West-Friesland, VMBO Titaan (allen Atlas College), Oscar Romero, Werenfridus, d’Ampte (allen SG Tabor), AOC Clusius college, Praktijkschool, en De Spinaker. De lessen zijn gericht op het voorkomen van schulden en het omgaan met geld. Het lesmateriaal voor jongeren is ontwikkeld door het NIBUD (nationaal instituut voor budgetvoorlichting).

Structurele aanpak
De tweede óf derdejaarsleerlingen (dit bepaalt de school) krijgen drie voorlichtingslessen, en de eindexamenleerlingen krijgen één les. In het schooljaar 2006/2007 betaalt de gemeente deze lessen. In de volgende twee schooljaren wordt de bijdrage van de gemeente geleidelijk minder. Vanaf het schooljaar 2009/2010 zorgen de scholen geheel zelf voor de continuering van de voorlichtingslessen. 

Gratis hulp bij schulden
De gemeente Hoorn richt zich zowel op het voorkómen van schulden bij jongeren, als het bieden van gratis hulp aan jongeren van 18 tot en met 23 jaar bij problematische schulden. Het aantal jongeren met schulden stijgt en steeds meer jongeren doen een beroep op schuldhulpverlening. Vorig jaar meldden zich zo’n zestig Hoornse jongeren bij PLANgroep. Het jaar daarvoor waren dat er dertig. Hulp aan jongeren met schulden vereist een speciale aanpak. Ze hebben meestal een laag inkomen, hebben vaak moeilijk regelbare schulden, komen moeilijker tot schikkingen met schuldeisers en haken sneller af dan volwassenen. PLANgroep biedt intensieve individuele begeleiding en schenkt extra aandacht aan eigen verantwoordelijkheid en motivatie.

Iedere donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur is er inloopspreekuur van PLANgroep in het stadhuis, Nieuwe Steen 1. Inwoners van Hoorn kunnen dan vrijblijvend langskomen om vragen te stellen aan de consulent van PLANgroep. Het telefoonnummer van PLANgroep is (0229) 750960.