Toprijders voor het eerst actief op De Westfries

Open strijd verwacht bij schaatsmarathon in Hoorn

Het wordt al de 849e schaatsmarathon op Nederlands kunstijs maar voor ‘De Westfries’ is het een primeur. Woensdag 7 februari wordt op de gloednieuwe kunstijsbaan in Hoorn de eerste schaatsmarathon voor A-rijders, dames en B-rijders gehouden.  De complete nationale top zal hier aanwezig zijn.
 
De wedstrijd in Hoorn, mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Ruiter Dakkapellen en Zuidema kranen, telt niet mee voor de landelijke competitie om de Essentcup en zal daardoor vrijwel zeker een open karakter krijgen. In de strijd om de cup is de tactiek meestal afgestemd op het in stelling brengen van de kopman; meestal een sprinter. Dat blokkeert vaak het wedstrijdverloop. Bij  ‘losse’ wedstrijden, zoals verwacht ook die op 7 februari in Hoorn, wordt zonder voorbehoud gestreden om de overwinning.

Het zijn onzekere tijden voor de marathonschaatsers. De jaarlijkse wedstrijdreeks op de Weissensee is ditmaal afgelast. Er lag wel wat ijs maar de te dunne ijslaag liet geen sneeuwmachine toe om de overtollige sneeuw te verwijderen. En toen de weersvoorspelling ook nog eens te hoge temperaturen voorspelde, moest de organisatie tot volledige afgelasting besluiten.

In plaats van razend drukke weken kunnen de marathonrijders nu in relatieve rust toewerken naar de eerste ‘grote’ wedstrijd in Hoorn. De marathoncommissie van Hoorn pakt in samenwerking met de leiding van de baan groot uit. De baan is feestelijk versierd met veel gekleurd licht en vlaggen. Er zijn extra luidsprekers voor technische informatie en muziek, terwijl op een groot videoscherm wedstrijdbeelden van allerlei schaatsmarathons te zien zullen zijn. Diverse stands met hapjes en drankjes verhogen de feestelijke stemming op deze avond.

Alhoewel op dit moment nog niet helemaal zeker, wordt ook rekening gehouden met de komst van de voormalige schaatstopper Johann-Olav Koss. De meervoudige Noorse olympische kampioen zet zich als onbezoldigd directeur in voor Right to Play, een organisatie die jongeren in achtergebleven gebieden de mogelijkheid biedt op een beter en gezonder leven via sport en spel. Op De Westfries is tijdens een grote inzameling zoveel geld binnengekomen voor Right to Play dat Koss de West-Friezen persoonlijk wil komen bedanken.

De marathonwedstrijden zelf zijn sterk bezet. De complete nationale top bij zowel dames, heren en B-rijders is present.Tot de favorieten bij de mannen behoren Elfstedenwinnaar Henk Angenent, Kurt Wubben, Douwe de Vries, Jan-Maarten Heideman, nationaal kampioen Ingmar Berga, Arjan Smit, de Fransman Cedric Michaud, Miel Rozendaal en nog een handvol anderen. Interessant zal zijn het optreden van de jonge lokale rijder Sjoerd Huisman die bij de onlangs gehouden Essentdriedaagse zelfs het podium haalde. De top is overigens zo breed dat een voorspelling doen in feite onmogelijk is. Zeker gezien het open karakter van deze wedstrijd..

Bij de dames kunnen ‘thuisrijdsters’ Mariska Huisman, Annelies Passchier en Karin Bakker  gezien hun goede optreden in het NK een rol meespelen maar slaan we nationaal kampioene Elma de Vries, Danielle Bekkering en mogelijk Gretha Smit toch nog wat hoger aan.
Een voorspelling bij de B-rijders is vrijwel onmogelijk. De tot nu toe gehouden marathons leverden tien verschillende winnaars op. Bart de Vries uit Haule won drie keer en lijkt daardoor favoriet maar nationaal Peter Nauta en klassementsaanvoerder Karlo Timmerman doen nauwelijks voor hem onder. Uit de regio starten o.a. Ferry de Jong, Nardus Bosma, Marten Groeneveld, John van Dijk en Hans Roling.

Naast de drie marathons voor de nationale top zijn er vooraf jeugdmarathons voor de leden van de 33 ijsclubs die hun domicilie op De Westfries hebben.Er worden driehonderd deelnemers verwacht in de drie wedstrijden.
De entree voor deze bijzondere avond bedraagt slechts vijf euro. Kaarten zijn ook in de voorverkoop te verkrijgen aan de kassa van De Westfries. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang.
Het tijdschema voor woensdag 7 februari is:
17.30 u drie jeugdmarathons, 19.00 u dames, 20 u Heren-A, 21.15 u Heren-B.
 

Reacties
Reactie: (Eric, Henk en de rest van de schaatsers)
30-1-2007, 21:30
Maar goed.
Ondanks het gezeik van somige bewoners op het Keern gaan we lekker schaatsen de 9e.

Reactie: (Pieter)
30-1-2007, 08:47
Ha ha Kees, jouw warrige reactie bevestigt mijn juiste inzicht.
Goed gedaan joh......

Reactie: (kees)
29-1-2007, 21:34
PS de bewoners van het Liornehuis hebben ook nog niet geklaagd......

Reactie: (kees)
29-1-2007, 21:33
Zelf heb je blijkbaar last van een (volledig geruisloze) tekst hier onder dit bericht. (nl de tekst van de andere kant van twee partijen die niet op 1 lijn hebben kunnen komen nog) Misschien moet een frustie als jij dan -"logischerwijs"- alvast in je kist gaan liggen?
Het zou een definitieve oplossing voor je zijn....

Reactie: (Pieter)
29-1-2007, 13:08
Wat een azijnzeikerij. Wees blij dat er eindelijk iets leuks is gerealiseerd in de gemeente. De bewoners van Avondlicht heb ik nog niet gehoord.
Misschien kunnen sommige keernfrusties vast bij de bejaardentempel inschrijven. Het zou een onnovatieve oplossing zijn.

Reactie: (Onno)
29-1-2007, 00:03
Ik heb er ook nooit om gevraagd om serieus genomen te worden...ook heb ik nooit ambities gehad het groot dictee der Nederlandsche taal te winnen.
Alleen maar als iemand die eens iets anders opschrijft dan wat gebruikelijk is rond de ijsbaan..Nu ben ik het wel eens dat, wat er door de speakers galmt inderdaad geen muziek is. Daar smaken echter verschillen zal ik daar niet verder over uitwijden..

Dit is grammaticaal wel juist geformuleerd, Onno(zel)?

Reactie: (kees)
28-1-2007, 22:59
Muziek hoort niet tijdens een sportwedstrijd. Je zou de klappende en schrapende schaatsen moeten horen, het ademen enz. van de sporters. Pure sport dus.
Muziek als behang is akoestische milieuvervuiling en een belediging voor de sporters, de ECHTE supporters en eventueel voor de musici, voor zover dat wat door de speakers galmt muziek IS.

En het gaat bovendien niet aan om de omgeving lastig te vallen met luide speakers, dat zou asociaal zijn.

Reactie: (onno(zel))
28-1-2007, 20:25
Citaat Onno: (Ook geen hoge score bij het Groot Nederlands Dictee) "Hoe meer gebruik er van de ijsbaan gebruikt wordt hoe beter, des te eerder is men uit de kosten, en kan men zich weer gaan richten op de belangrijkere dingen in het leven. Dus kom maar op met de voor volgend seizoen geplande locatie-opnames voor sterren dansen op het ijs.." Dit laatste noemen als de "belangrijkere dingen in het leven" is voldoende. Onno kan niet meer serieus genomen worden. I rest my case.

Reactie: (Onno)
28-1-2007, 11:29
Onno woont op een locatie die dichterbij is dan men denkt...maar gunt een ieder zijn plezier en heeft ook geen last van de ijsbaan in welke vorm dan ook...zelfs niet als men de auto voor mijn deur parkeert om de parkeerkosten niet te hoeven dragen..hoge hypotheeklasten zullen mij een biet zijn...men wil toch 2 auto’s rijden en 3 keer per jaar op vakantie?? En er zijn in de Kersenghetto huizen genoeg in de verkoop voor een lagere prijs dan die krotjes op het Keern..Hoe meer gebruik er van de ijsbaan gebruikt wordt hoe beter, des te eerder is men uit de kosten, en kan men zich weer gaan richten op de belangrijkere dingen in het leven. Dus kom maar op met de voor volgend seizoen geplande locatie-opnames voor sterren dansen op het ijs..

Reactie: (onno(zel))
28-1-2007, 11:23
Onze Onno woont klaarblijkelijk op een comfortabel ruime afstand van het lawaaiige prestigeobject van ons vorig college, dat - om uit de kosten te komen en tegen diverse afspraken in - op termijn nog wel meer "spectaculaire manifestaties" zal moeten organiseren. De azijnpissers van het Keern gunnen iedereen zijn plezier, maar niet als dat ten koste gaat van een tot voor kort redelijk rustige woonomgeving.
Toch ook nog een menselijk trekje: dat medeleven met de zware hypotheeklasten...

Reactie: (Onno)
28-1-2007, 09:07
Hoorn plaatst zichzelf op de nationale schaatskalender..is iets om trots op te zijn! Maar ik ben bang dat de opmerkingen betreffende extra technische hulpmiddelen zoals speakers en tvschermen en veel gekleurde lichten (het gaat haast op een discotheek lijken) de azijnpissers van het keern wel weer op hun achterste benen doen staan....Want stel je toch eens voor dat andere mensen wel plezier hebben en jij je maandelijkse hypotheek met moeite bij elkaar kunt schrapen...nu nog even de ellende van de aanleg der superrotonde afwachten en kom maar op met die dischotheek en megabioscoop..