”Maak monumentale straat Munnickenveld autovrij”

PvdA wil straat in centrum Hoorn autovrij

De Hoornse PvdA-fractie wil het Munnickenveld autovrij maken en auto’s niet meer langs de monumentale gracht laten parkeren. Dit stelt raadslid Bruyns voor in een brief aan B&W. Vanuit toeristisch oogpunt is het volgens de PvdA zeer wenselijk dat auto’s in dit deel van de stad verdwijnen: ”Want het is over het algemeen genomen wel een rustig woongebied maar de aanwezigheid van de vele auto’s detoneert het totale historische gebied.”

Lees hier de volledige brief aan B&W en de Raad

”Aan het College van Burgemeester en Wethouders en de leden van de gemeenteraad
van de gemeente Hoorn.
 
Blokker, 31 januari 2007
Betreft: Munnickenveld

Geachte Dames en Heren,

Een van de mooiste straten in Hoorn is het Munnickenveld. Het is een kleinschalig woongebied met prachtige woonhuizen en monumenten. Er staan 5 rijksmonumenten waaronder het “Claes Stapelhof” met zijn prachtige binnentuin dat het jaartal 1682 draagt.
Dan zijn er nog 4 gemeentelijke monumenten en 9 beeldbepalende panden. En dat allemaal gelegen aan een van de oudste binnengrachten van Hoorn.
De PvdA-fractie wil u voorstellen om het Munnickenveld autovrij te maken.
 
De veelheid van monumenten zou al een solide argument zijn om dit gebied autovrij te maken. Maar de PvdA wil ook het toeristische belang ervan inbrengen. En verder past ons voorstel goed in het beleid om de stad autoluw en autovrij te maken.
Op de eerste plaats het toeristische belang. Een groot aantal mensen bezoekt de stad vanuit het perspectief van haar geschiedenis. De gemeente wil dit ook graag en heeft de bevordering ervan neergelegd in een beleidskader. Het bezoeken van een stad met een rondwandeling in  haar geschiedenis is prettig en succesvol als men ongedwongen en vrijelijk kan ronddwalen. Van die situatie is bij het Munnickenveld maar ten dele sprake. Want het is over het algemeen genomen wel een rustig woongebied maar de aanwezigheid van de vele auto’s detoneert het totale historische gebied. Voor toeristen,  maar ook voor onze stadsgenoten,  is dat beeld niet uitnodigend.

Het 2e argument om dit gebied te vrijwaren van auto’s is het vigerende beleid om de binnenstad autoluw te maken. Dit beleid ligt vast in het beleidsplan “Verkeer en Parkeren”. Met de zekerheid dat de mobiliteit zal blijven toenemen met een voorspelde groei van 30% in 2020,  is het voor onze fractie klip en klaar dat de leefbaarheid onder druk zal komen te staan.
De luchtvervuiling zal toenemen en de fijnstofproblematiek zal groter worden.

Als we kijken naar de positie van de fietser en de wandelaar als verkeersdeelnemers in het Munnickenveld stellen wij vast dat deze, in relatie met de aanwezigheid van de auto’s, een knelpunt is en gevaar opleveren voor de veiligheid .

Er zal duidelijker gekozen moeten worden voor de leefbaarheid in de Binnenstad. Toch kan er een evenwicht worden gevonden in de functies die in de binnenstad aanwezig zijn zoals wonen, werken, recreëren en winkelen, want consumenten en bezoekers van de stad kunnen parkeren op maaiveldniveau op de grote parkeerlocaties en in de parkeergarages rondom de binnenstad. Hiermee komt er letterlijk en figuurlijk lucht in de binnenstad terwijl de economie van de Binnenstad geen schade zal ondervinden.

Ons voorstel  behelst het opheffen van het vergunningparkeren langs het Munnickenveld.
En bij het Dal zal een uitbreiding van vergunningparkeren moeten plaatsvinden.
Dit impliceert dat het betaald parkeren bij het Dal voor een deel wordt weggehaald. Verder is er nog ruimte voor vergunningparkeren op het Doelenplein en in het middengebied van de Veemarkt. Het betaald parkeren kan dan plaatsvinden in de Parkgarage en de Jeudjegarage, maar ook op de grote parkeerlocaties zoals het Pelmolenpad, Transferium, Lambert Meliszweg en de nog aan te leggen Prismalocatie.  Er is voldoende parkeercapaciteit in de onmiddellijke nabijheid om het verlies aan betaald parkeren op te vangen.

De  kosten zullen gering zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat de werkzaamheden aanvangen op het moment dat ook een aanvang wordt genomen met de herinrichting van de Gedempte Turfhaven.
Wij vernemen graag uw reactie en stellen ons voor om dit voorstel te behandelen in de commissie.

Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie van de PvdA,

Piet Bruijns


c.c  OLB, Vereniging Oud-Hoorn, Zakenclub Ged.Turfhaven-Ramen-Breed en de Pers.