GGD Westfriesland start groot onderzoek gezondheid jeugd

ingevoerd op 8-2-2007

Op 20 februari start de GGD Westfriesland een grootschalig gezondheidsonderzoek onder ongeveer 5.000 ouders/verzorgers van jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar en 1.000 jeugdigen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar.
 
Het doel van het onderzoek is inzicht verkrijgen in de gezondheid van de jeugd in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. In West-Friesland is nog niet eerder zo’n groot gezondheidsonderzoek onder jeugdigen uitgevoerd.
Eén van de basistaken van de GGD Westfriesland is het onderzoeken van de gezondheid van de West-Friese burgers en van onderwerpen die met de gezondheid te maken hebben. Een vragenlijst is een geschikt middel hiervoor.

De GGD heeft in 2002, 2004 en 2005 een vragenlijst afgenomen onder volwassenen (20 tot 65 jaar), ouderen (55 jaar en ouder) en jongeren (12 tot 19 jaar). Alleen de jongste leeftijdsgroep, jeugdigen van 0 tot 12 jaar, is nog niet onderzocht. De GGD verspreidt daarom vanaf 20 februari een jeugdenquête.

De vragenlijst wordt afgenomen onder een representatieve groep ouders/verzorgers met kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar en onder een representatieve groep 10- tot 12-jarige jeugdigen die door de GGD zijn geselecteerd. Mensen kunnen zich dus niet zelf opgeven voor het onderzoek. De vragen uit de vragenlijst gaan onder andere over gezondheid, medicijngebruik, huisartsbezoek, voedingsgewoonten, beweeggedrag, pesten en vrijetijdsbesteding.

De vragenlijsten worden anoniem verwerkt. De GGD Westfriesland verwacht dat de resultaten van het onderzoek rond de zomer van 2007 bekend zijn. De resultaten zijn bedoeld om de ontwikkeling en uitvoering van het gezondheidsbeleid van de gemeenten af te stemmen op de behoeften van ouders/verzorgers en kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.

Alleen als bijna alle aangeschreven personen de enquête retourneren kan de GGD betrouwbare resultaten presenteren. De GGD ziet dan ook graag dat iedereen die een vragenlijst krijgt toegestuurd aan het onderzoek deelneemt.
Wie vragen of opmerkingen heeft over het onderzoek, kan op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur contact opnemen met Esther Duin, telefoon (0229) 25 34 42, e-mail: epi@ggdwf.nl.
Informatie over de vorderingen van de jeugdenquête is te volgen op www.ggdwf.nl