Belastingaanslagen gemeente Hoorn in de bus

ingevoerd op 19-2-2007

Aanstaand weekend worden de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen aan de inwoners, eigenaren en bedrijfsvoerders in Hoorn verzonden. Zij ontvangen één aanslag voor alle belastingen waarvoor ze in aanmerking komen. Het gaat om de onroerendezaakbelasting, het rioolrecht, de afvalstoffenheffing en - voor wie één of meer honden heeft - de hondenbelasting. De dagtekening van de aanslag is 28 februari 2007.
 
Op de aanslag is de WOZ-waarde van de woning of het bedrijfspand vermeld, met als waardepeildatum 1 januari 2005. Men krijgt geen afzonderlijke WOZ-beschikking meer. De waarde geldt voor 1 jaar.
Als een woning na 1-1-2005 geen wijziging heeft ondergaan als gevolg van verbouw of nieuwbouw, is de waarde op de waardepeildatum gelijk aan die op de toestandsdatum.
Per 1-1-2006 is het gebruikersdeel woningen voor de onroerendezaakbelasting afgeschaft. Gebruikers van woningen ontvangen dan ook sinds 1-1-2006 geen WOZ-beschikking meer. Voor een bedrijfspand dat gedeeltelijk als woning in gebruik is geldt deze maatregel ook.  De gebruikers van woningen in bedrijfspanden ontvangen wel een WOZ-beschikking. Op de aanslag ozb-gebruikersbelasting is de grondslag met het woningdeel verlaagd.

Bij het aanslagbiljet zijn de volgende formulieren toegevoegd:
• toelichting op de aanslag en heffingssoorten;
• toelichting op de WOZ;
• reactieformulier aanslag;
• reactieformulier invordering;
• taxatieverslag bedrijfspanden.

Alle informatie over tarieven, gespreide betaling, kwijtschelding en maken van bezwaar is te vinden in de toelichting bij de aanslag, op de belastingformulieren en op de gemeentelijke website www.hoorn.nl/belastingen.
Reacties bij voorkeur schriftelijk aan de afdeling Financiën en Belastingen.

Informatie ook op te vragen via www.hoorn.nl/belastingen
Inwoners kunnen op www.hoorn.nl/belastingen een berekening maken van hun woonlasten in 2007. Bovendien kunnen ze berekenen of ze geheel of gedeeltelijk voor kwijtschelding in aanmerking komen.

Kwijtschelding voor de aanslag hondenbelasting is sinds 2005 niet meer mogelijk.
Belastingtarieven in 2007
De tabel toont ter vergelijking de belastingtarieven uit 2006.
Belastingtarieven 2006 2007
Onroerendezaakbelasting
Ozb berekening waarde 
per 2.500*
per 2.500*
Woningen* 
eigenaar 2,31 2,19
gebruik vervallen vervallen
Niet woningen* 
eigenaar 3,16 3,21
gebruik 2,53 2,57
 
Rioolrechten 
eigenaar 86,60 87,50
gebruik 34,56 36,25
 
Hondenbelasting  
eerste hond 57,60 58,20
tweede hond 87,60 88,80
derde e.v.per hond 115,20 116,35
kennel 349,00 352,80
 
Afvalstoffenheffing 
alleenstaand 199,00 202,00
gezin 281,00 284,00
* De tariefstelling wordt voor de o z b  per volle € 2.500 waarde vastgesteld.
Belangrijke wijzigingen 2007 in het kort
• Het gebruikersdeel onroerendezaakbelasting voor woningen is vanaf 1 januari 2006 afgeschaft.
• Daarom ontvangen gebruikers van woningen sinds 1 januari 2006 geen WOZ-beschikking meer.
• Gebruikers van bedrijfspanden met een woningdeel ontvangen wel een WOZ-beschikking.
Op hun aanslag ozb-gebruikersbelasting is de grondslag met het woningdeel verlaagd.
• De WOZ-waarde geldt voor een periode van 1 jaar (2007). Vanaf dit jaar stelt de gemeente jaarlijks een WOZ-waarde vast.
• De waardepeildatum voor de WOZ-beschikking is 1-1-2005.
• De toestandsdatum is gelijk aan de waardepeildatum als er na 1-1-2005 geen bouwactiviteiten hebben plaatsgevonden.
• De waardepeildatum en de toestandsdatum worden op de aanslag vermeld.
• De onroerendezaakbelasting, hondenbelasting en rioolrechten gaan gemiddeld met 1% omhoog. Dat is minder dan/gelijk aan het indexcijfer.
• De tarieven van de afvalstoffenheffing zijn afhankelijk van de kosten van ophalen en verwerken van het huishoudelijk afval. De gemeente krijgt daarvoor een hoger bedrag in rekening gesteld, waardoor het tarief voor een éénpersoonshuishouden toeneemt met 1,51% en voor een meerpersoonshuishouden met 1,07%.
DigiD, uw eigen inlogcode voor de hele overheid
De rijksbelastingdienst besteedt de laatste weken veel aandacht aan de DigiD-inlogcode. Wie elektronisch aangifte doet, heeft DigiD nodig. Ook de gemeente Hoorn maakt gebruik van DigiD voor haar digitale belastingbalie.  Met deze code kunnen inwoners vanaf 1 maart 2007 hun belastinggegevens voor het belastingjaar 2007 raadplegen. Vóór 1 maart zijn alleen de belastingjaren 2005 en 2006 zichtbaar. Men moet bij de gemeente wel als belastingplichtige bekend staan.
DigiD is een gemeenschappelijk verificatiesysteem voor overheidsinstellingen. DigiD bestaat uit een unieke gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie. Met deze combinatie kan de desbetreffende instantie, in dit geval de gemeente Hoorn, nagaan of de gebruiker van deze elektronische dienst ook echt is wie hij beweert te zijn.
Het is mogelijk een gebruikersnaam en wachtwoord aan te vragen bij DigiD. Dit werkt heel eenvoudig. Ga via www.hoorn.nl/belastingen naar de site van DigiD. Vul hier het sofi-nummer, geboortedatum, postcode en huisnummer in. Kies vervolgens zelf een naam en wachtwoord. DigiD stuurt vervolgens via de post een activeringscode op. Vul daarna op de site van DigiD (via www.hoorn.nl/belastingen) het sofi-nummer en de activeringscode in en activeer de unieke gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie. Hiermee kan men voortaan gebruikmaken van elektronische diensten van overheidsinstellingen.
Digitale belastingbalie vanaf 1 maart
De gemeente Hoorn heeft een digitaal belastingbalie op www.hoorn.nl. Daarmee kunnen inwoners snel en inzichtelijk informatie krijgen over hun eigen aanslag gemeentelijke belastingen.
Wie eigenaar van een woning is, kan vanaf 1 maart 2007 het taxatieverslag 2007 opvragen op www.hoorn.nl/belastingen. Men moet wel eerst een inlogcode aanvragen bij DigiD. Hoe dat gaat is onder het kopje DigiD aangegeven.
Via de digitale belastingbalie is het mogelijk:
• het taxatieverslag inclusief de toegekende waarde op te vragen van de eigen woning
• de eigen belastingaanslag te raadplegen
• bezwaar in te dienen tegen de aanslag gemeentelijke belastingen
• bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking
Op www.hoorn.nl/belastingen is algemene informatie te vinden over:
• de meest gestelde vragen over de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ)
• het aanmelden bij DigiD
• inloggen op de digitale belastingbalie
• het downloaden van een reactieformulier voor reacties en bezwaren op gemeentelijke belastingen en kwijtschelding
• het berekenen van de eigen woonlasten in 2007
• de meest gestelde vragen en antwoorden over kwijtschelding
• de berekening of men in aanmerking komt voor kwijtschelding
• het aanmelden of afmelden van een hond voor de hondenbelasting
• overzicht belastingtarieven 2007
• vastgestelde verordeningen 2007
• tevens zijn hier diverse belastingformulieren te downloaden

Reacties
Reactie: (devries)
21-2-2007, 15:04
Jaja het gebruikersdeel is afgeschaft maar de eigenaren kunnen dat er gewoon bijbetalen, die WOZ waarde is toch niet normaal meer wat heb je eraan dat zon ambtenaar jou woz waarde verdubbeld terwijl je het helemaal niet wilt verkopen, de economische waarde telt toch pas op het moment van verkoop, het is mij trouwens opgevallen dat Hoorn 100% of hoger van de economische waarde rekent voor de WOZ en dat in de rest van nederland ongeveer 70% wordt aangehouden, het wordt zo langzamerhand onbetaalbaar deze last. Verlaag het eens in plaats van al die graaiverhogingen.

Reactie: (Jan Koelemeij)
20-2-2007, 12:58
Nou, ik kijk er naar uit.