Raad accoord met onderzoek naar aankoop Oostereiland

ingevoerd op 21-2-2007

Dinsdagavond kwam in de adviserende raadscommissie het Oostereiland ter sprake. Aanleiding was een raadsvoorstel van het college. Raadsbreed werd er verheugd gereageerd dat er nu eindelijk een keer formeel en in het openbaar over het Oostereiland gesproken kon worden, in plaats van tijdens informatiemarkten en werkconferenties.
 
Het raadsvoorstel houdt het volgende in:
1. De onderhandelingen starten over (mogelijke) aankoop van het Oostereiland;
2. Het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek
3. De kosten hiervan begroten op maximaal € 100.000,==.
4. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek voortgaan met besluitvorming
5. De commissie wordt uitgedaagd te laten weten hoe de gemeenteraad over alles geïnformeerd dient te worden.

Discussie ontstond er vooral over het eerste punt. Vanuit Hoorns Belang, de Seniorenpartij, D66, de VVD,  maar ook vanuit het CDA en Groen Links werd de vraag gesteld hoe verstrekkend punt 1. is. Harry van Lunteren (VVD) stelde voor eerst het haalbaarheidsonderzoek te doen, en daar van af te laten hangen of aankoop gunstig dan wel mogelijk is. Opvallend in zijn betoog was zijn idee of suggestie voor aanvulling van de culturele activiteiten op het Oostereiland met bijvoorbeeld een filmhuis.

Strategisch slim nam Toon van de Wijdeven (PvdA) als laatste het woord. Hij prees het College voor het raadsvoorstel. Eindelijk wordt nu na vele jaren actie ondernomen. Eventueel eigendom van het Oostereiland geeft de gemeente bovendien de ruimte om de touwtjes in handen te houden. De PvdA kiest voor het Oostereiland specifiek voor een autovrij model.

Al eerder had Allard Roubos namens de bewoners in het Havenkwartier lovende woorden gesproken over het werken in de Klankbordgroep Oostereiland. De bewoners juichen aankoop van het Oostereiland door de gemeente toe, als daarmee in ieder geval ”de projectontwikkelaars vèr van het Oostereiland worden gehouden”.

Wethouder Jack van Es probeerde te verduidelijken dat met het starten van onderhandelingen met rijksonderdeel Domeinen er zeker nog geen aankoop zal plaatsvinden. Maar hij had van de aanwezige politici graag meer duidelijkheid gehoord over wat zij zèlf met het Oostereiland willen. ”Geeft u mij alstublieft de kaders waarbinnen ik kan werken aan dit dossier.” Mede omdat daarmee het haalbaarheidsonderzoek een goede start kan krijgen. Anderzijds merkte Van Es wel op binnen deze kaders flexibel te willen opereren.

Van Lunteren stelde toen dat het College dan geen beslispunten had moeten aandragen, maar om een meningvormende discussie moeten vragen. Johan van der Tuin (CDA) memoreerde aan de flexibiliteit bij het dossier Blauwe Berg, waarbij telkens weer méér woningen nodig bleken om dit project betaalbaar te houden. De suggestie van Harry van Lunteren werd overgenomen om separaat een inhoudelijke discussie over het Oostereiland te voeren in een volgende vergadering.

Vervolgens stemde een raadsmeerderheid in met het raadsvoorstel, inclusief het eerste beslispunt over het ”starten van onderhandelingen over aankoop”, nadat Jack van Es nogmaals duidelijk had gemaakt dat het hier vooral onderzoek naar de mogelijkheid van aankoop betreft. Want hoeveel wil Domeinen voor het eiland krijgen? Of komt er geld bij? Wat zijn de kosten van renovatie? En bovendien moeten we rekening houden met het feit dat het buitendijks gebied is. Daarbij kwam de problematiek van de stijgende waterspiegel nog ter sprake. Hopelijk leidt dat laatste niet alsnog tot hoogbouw op palen...