Introductie digitale kroniek Hoorn tijdens boekenmarkt in Oosterkerk

ingevoerd op 26-2-2007

Tijdens de grote antiquarische boekenmarkt op zaterdag 10 maart in de Oosterkerk wordt de eerste digitale kroniek van Hoorn geïntroduceerd. Het gaat om de kroniek van Feijken Rijp uit het jaar 1706. De realisatie van de door Ben van Tartwijk gemaakte digitale uitgave is in handen van het bestuur van de Oosterkerk.

De opbrengst van het project wordt gebruikt voor het instandhouden van het monumentale gebouw, dat op 10 maart is omgebouwd tot een markt¬plaats voor bibliofielen en verzame¬laars. Meer dan twin¬tig antiquaren komen met een zeer di-vers aanbod uit het hele land naar de kerk.
De lief¬hebber kan er naast antiquarische boeken over vervoer, scheep¬vaart, literatuur en kunst ook oude strip¬s, kinderboe¬ken, prentbrief¬kaarten, oude gravures, litho’s en prenten aantreffen. Voor de liefhebbers van streekge¬schiedenis is er helemaal veel te ontdekken, want maar liefst vier antiquaria¬ten op dit gebied doen mee aan de markt.

Uiteraard is er ook weer een groot aanbod van ’Hoornse boeken’ te vinden. Naast het veel ge-zochte boek ’Hoorn huizen straten mensen’ zijn er nog enkele antiqua¬rische exemplaren van ’Oos¬terkerk, kerk van tegenspraak’ te koop en worden er zeefdruk¬ken van Peter Dorleijn en van J. Christiaan Heydenrijk ver¬kocht.

De digitale kroniek van Feijken Rijp is de hele dag in de Oosterkerk te zien. De cd is ge-bruiksvriendelijk, makkelijk leesbaar en vooral informatief. De in de taal van toen vlot ge-schreven tekst krijgt van Ben van Tartwijk per pagina ver¬klaringen van nu mee. Daarnaast heeft hij in een aparte ere-gale¬rij portretten met informatie toegevoegd van een aantal in de kroniek genoemde perso¬nen. Onder hen de Hertog van Alva, Pieter Florisz., Nicolaas Bulius, Theodorus Velius en Diederik Sonoy. Inschrijven op de digitale kroniek is op zaterdag 10 maart tijdens de antiquarische boekenmarkt mogelijk tegen de introductieprijs van 12,50 euro; na verschijning eind april kost de digitale uitgave 20 euro.  

De boekenmarkt is een initiatief van het bestuur van de stich¬ting Oosterkerk, die voor de in-vulling samenwerkt met Klaas Wagemaker van het antiquariaat Winterland uit Nieuwe Niedorp.
Volledigheidshalve: de boekenmarkt op zaterdag 10 maart duurt van 9.30 tot 16.00 uur en de Oosterkerk is te vinden aan het Grote Oost in Hoorn. De toegang is gratis.