7 redenen om naar Hoorn te gaan

ingevoerd op 12-3-2007

Ook de redactie van www.planet.nl ziet in dat Hoorn een mooie stad is. Dit artikel staat sinds kort op hun website. Nog meer Hoorn-info leest u op www.mooihoorn.nl
 
7 redenen om naar Hoorn te gaan.
(bron: planet.nl)
Gepubliceerd op vrijdag 09 maart 2007
 
1) 650 jaar stadsrechten
2) stadswandelen
3) waterkant
4) stoomtrein
5) museumstad
6) familiereünie
7) evenementen

Stadswandelingen
Bezoekers van Hoorn zijn altijd prettig verrast. Deze stad aan het IJsselmeer biedt immers een mooie combinatie van oud en nieuw. De prachtige monumentale gevels die de indrukwekkende geschiedenis van Hoorn vertellen, maar ook moderne voorzieningen en gebouwen. Het stratenpatroon in de voormalige VOC-stad is door de eeuwen heen voor een groot deel intact gebleven. Het IJsselmeerstadje heeft maar liefst 300 monumenten, vrijwel allemaal in topconditie! De monumentale gevels en het stratenpatroon van deze voormalige Zuiderzeestad vertellen het verhaal van het rijke verleden van de voormalig VOC stad. Bij VVV/ANWB Hoorn zijn 2 stadswandelingen verkrijgbaar; de historische- en de VOC stadswandeling.

Havens
Bij de havens is van alles te vinden; een oude sluis, kaaspakhuizen en moderne jachthavens met alle voorzieningen. Onder de toeziende ogen van de Scheepsjongens van de Bontekoe liggen, aan de aanlegsteiger ‘het Houten Hoofd’, de mooiste schepen van de historische ‘bruine vloot’. Je ruikt hier bijna nog de nootmuskaat uit de Gouden Eeuw…en hoort de scheepsjongens weer aanmonsteren, de zeilen worden gehesen en het dek gezwabberd. Hoorn is één van de meest bezochte IJsselmeerhavens. De vier havens hebben een totaal van 1100 ligplaatsen. Rondom de haven zijn de vele terrasjes, bankjes en restaurants vanwaar je de bedrijvigheid op en rond het water kunt aanschouwen.

Museumstad
Met maar liefst 5 interessante musea op loopafstand van elkaar. Zo kun je een reis in de tijd maken in het Museum van de Twintigste Eeuw, gevestigd in oude kaaspakhuizen. De honderden voorwerpen en vele stijlkamers in het museum doen je beseffen dat juist in deze eeuw zeer veel is gebeurd. Het Westfries Museum schetst een beeld van de historie van de stad en regio. De collectie varieert van archeologische vondsten tot stijlkamers, schuttersstukken en andere schilderijen, volkskunst enz. Er is ook een VOC afdeling. Hoorn kent ook een klein Speelgoedmuseum met historisch speelgoed en een Affichemuseum met wisselende keuze aan raambiljetten en posters. Het 5e museum is het langste museum van Nederland: de Museumstoomtram, die van Hoorn naar Medemblik gaat.

Stoomtram
Hoorn is dus het vertrekpunt van de Museumstoomtram. Hier beleeft men hoe het was om in vroegere tijden te reizen: langzaam en zittend op houten banken! Een bekende attractie is de historische driehoek: per stoomtram van Hoorn naar Medemblik, vervolgens met de boot van Medemblik naar Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum en tenslotte per NS trein weer terug naar Hoorn. Een topper in de regio.

Familiereünie
Ben je aan de beurt voor de organisatie van het uitje met vrienden, familie of de vereniging? Dan is Hoorn de stad om ze op los te laten. Haal de uitgebreide gratis brochure bij een VVV in de regio of kijk op www.opstapmeteengroep.nl. Voorbeelden van populaire groepsuitjes in Hoorn zijn:

Happen & Stappen of stadswandelen
Het Mysterie van Rare Jan (te boeken vanaf mei 2007/ historische wandeling)
Workshops schilderen of papierknippen
Bezoek diverse musea o.l.v. een gids
Steppen door West Friesland
Zeilen op traditionele zeilschepen
Themafeesten; zoals Caribean Night, West Fries Spellen Circuit, etc.

Evenementen
In Hoorn wordt genoeg georganiseerd; zo is de lappendag, de woensdagmarkt, het Smartlappenfestival, Begoniatapijt, Kaasmarkt, Smartlappenfestival, Shantykorenfestival, jazzfestival, de Kermis en de Taptoe slechts een greep uit de vele activiteiten. Een maandkalender met evenementen zijn verkrijgbaar aan de balie van de VVV.

Rode Steen
Zin in buiten eten met fraai uitzicht kan op de terrassen van restaurant, eethuisjes en in de cafeetjes. Schuif dan eens aan op een van de vele terrasjes op de Roode Steen, het plein midden in de stad, waar vroeger de kaasmarkt was. Drink een glas wijn op een van de vele terrasstoelen die op dit plein staan en kijk naar het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Hij is in Hoorn geboren en was de grondlegger van Batavia (het huidige Jakarta).

650 jaar Stadsrechten
Tip: Wie jarig is trakteert! Hoorn kreeg 650 jaar geleden stadsrechten en dat wordt dit gehele jaar gevierd met leuke activiteiten. Alle ins en outs zijn te vinden op www.hoorn650.nl

Eerder verschenen:
  
 7 redenen om naar Apeldoorn te gaan
 7 Redenen om naar Zwolle te gaan
 Zeven redenen om naar Alkmaar te gaan
 Zeven redenen om naar Dokkum te gaan
 7 redenen om naar Naarden te gaan

 bron: www.planet.nl

Reacties
Reactie: (Ted van Lieshout)
24-3-2007, 02:50
Een reden om in ieder geval niet naar Hoorn te komen is het college van B&W, onder aanvoering van onze eigen wethouder (Hecking, inderdaad het lijkt hier soms Juinen wel) Jack van Es.