CDA en VVD: Gemeente moet alcoholverkoop aan jongeren controleren

ingevoerd op 16-3-2007

VVD en CDA in de raad van Hoorn willen dat de gemeente mee gaat doen aan een proef, waarbij de gemeente en niet meer de Voedsel en Waren Autoriteit controleert of er geen alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 16.
 
Zie de brief aan het college hieronder.

Aan: College van B&W, gemeente Hoorn

Betreft: art. 43-vragen inzake handhaving verkoop alcohol

Hoorn, 15 maart 2007

Geacht college,

Onze fracties ervaren het hoge alcoholgebruik onder jongeren al jaren als een groeiend maatschappelijk probleem. Onlangs bleek uit onderzoek weer dat jongeren in Nederland gemiddeld meer drinken dan jongeren elders in Europa. De jeugd in West-Friesland drinkt beduidend meer dan het gemiddelde in Nederland, zo bleek bovendien uit onderzoek door de GGD.

De sociale, mentale en fysieke problemen die kunnen ontstaan door te veel drinken zijn zo langzamerhand wijd en zijd bekend. Bovendien kost het de samenleving veel geld om problemen als gevolg van alcoholgebruik c.q. –misbruik aan te pakken. Voor ons is er alle reden om na te denken wat de rol van de gemeente hierin kan zijn. Wat ons betreft moet dat in elk geval een actieve rol zijn.

Een bekend knelpunt bij het verminderen van alcoholgebruik onder jongeren is de handhaving van de leeftijdsgrens van 16 jaar voor de verkoop van drank. Het controleren en handhaven op verkoop aan jongeren onder de 16 jaar gebeurt nu door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), maar die is onvoldoende toegerust om deze taak goed te kunnen uitoefenen. De VNG heeft becijferd dat de VWA hooguit 1 controle per jaar per verkooppunt kan doen. Het is daarom volgens de VNG de moeite waard om na te gaan of de gemeente die taak niet actiever en effectiever kan oppakken.

Om die reden start er in samenwerking tussen de VNG en de VWA na de zomer een pilot, waarbij dit in een aantal gemeenten zal worden toegepast. Alle gemeentes krijgen een uitnodiging om zich hiervoor aan te melden.
Wat ons betreft is het de moeite waard om na te gaan of ook de gemeente Hoorn mee zou kunnen doen aan deze pilot, dit mede gezien de door ons gewenste actieve rol van de gemeente bij het bestrijden van overmatig drankgebruik met name bij jongeren.

Dit brengt ons op de volgende vragen:
1. Is het college van plan om Hoorn aan te melden voor deze pilot?
2. Indien het college dit niet voornemens is kunt u dat dan motiveren?

Uiteraard is er voor een goed beleid (veel) meer nodig dan alleen deze pilot. Er zal een complete aanpak op tafel moeten komen. In het najaar verschijnt in ieder geval de kadernota jeugd en jongeren waarin, zoals inmiddels is toegezegd door het college, het alcoholprobleem ook de nodige aandacht zal krijgen. U kunt daarbij van ons verwachten dat wij actief meedenken, want dit probleem verdient een hoge plek op de politieke agenda.

Met vriendelijke groet, in afwachting van uw reactie,

Michiel Pijl (CDA)
Chris de Meij (VVD)