Openingsconcert “Abendmusiken” seizoen 2007

ingevoerd op 19-3-2007

Op zaterdag 24 maart opent de Stichting Abendmusiken het nieuwe concertseizoen 2007 met alweer het veertiende concert in deze serie ‘Abendmusiken’, orgel/cantateconcerten in de Hoornse Oosterkerk.

Op het programma staan het 6-stemmige ‘Plorate filii Israel’ uit het oratorium ‘Jephta’ van Giacomo Carissimi, de ‘Missa Brevis’in d van Antonio Lotti en cantate BWV 105 “Herr, gehe nicht ins Gericht” van Johann Sebastian Bach.
Op het prachtige Bätz/Witte-orgel klinken de koraalbewerking “Vater unser im Himmelreich” van Buxtehude de ‘Fantasia’ in c-Moll, BWV 562 van Johann Sebastian Bach.

Uitvoerenden zijn het koor Collegium Musicum Hornense, het barokorkest Cappella Horna en orgelsolist Henk Trommel uit Kudelstaart, die in de vocale werken ook het kistorgel zal bespelen. Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Harry Toebes.

Het concert begint om 17.00u en is gratis toegankelijk.
Met dit concert gaat alweer het vijfde concertseizoen van de serie “Abendmusiken” van start. De serie blijkt een succes, gelet op het gemiddelde aantal van zo’n 250 bezoekers per concert. De combinatie van orgelsolowerken en werken voor koor en orkest uit de Duitse barok blijkt een gelukkige keus te zijn. Bovendien blijkt de samenwerking met de Stichting Oosterkerk sterk bij te dragen aan het succes van de concerten. Ook de samenstelling van het programma draagt bij aan het succes.

Het jaar 2007 is het Buxtehudejaar, waarin de 300ste sterfdag van deze grote voorganger van Bach en stimulator van de Abendmusiken in het Duitse Lübeck, wordt herdacht. Van Buxtehude klinkt de indrukwekkende koraalbewerking ‘Vater unser im Himmelreich’. Het aandeel van organist Henk Trommel bevat ook de prachtige ‘Fantasia’ in c-Moll van Bach. Beide orgelwerken passen in de veertigdagentijd, toeleidend naar Pasen.
Het koor zingt samen met het continuo het klaaglijke ‘Plorate filii Israel’ van de Italiaanse componist Giacomo Carissimi. Dit 6-stemmige werk zet daarmee de toon voor dit concert. Een andere Italiaanse componist, Antonio Lotti, was een tijdgenoot van Bach en was werkzaam in Dresden. In eerdere Abendmusikenconcerten zijn het 6-stemmige en het 8-stemmige ‘Crucifixus’ van zijn hand al eens uitgevoerd, zaterdagmiddag klinkt zijn ‘Missa Brevis’, een korte mis, bestaande uit de delen Kyrie, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei. Vaak wordt een dergelijk werk a capella uitgevoerd of alleen begeleid door een continuo. Dirigent Harry Toebes heeft gekozen voor een barokke uitvoering, zoals die ook in Bachs tijd voorkwam, waarbij met elke stemgroep een instrumentengroep meespeelt, het zgn. “Colla Parte”.

Als sluitstuk van dit concert klinkt traditiegetrouw een cantate. Gekozen is voor Bachs cantate 105 “Herr, gehe nicht ins Gericht’. De solisten in deze cantate zijn de sopraan Marjan Smit, de alt Maria den Hertog en de tenor Jules Schaap. Het basrecitatief uit de cantate wordt door de koorbassen gezongen. De dirigent zal voorafgaand aan de uitvoering van de cantate deze kort toelichten.
De volgende concerten staan gepland voor 23 juni en 22 september. In juni zal o.a. Bachs cantate 68 worden uitgevoerd. Het concert op 22 september zal in het teken staan van de muziekfestiviteiten in het kader van het 650-jarig bestaan van de stad Hoorn. Dan klinken een feestelijk orgelwerk en een verjaardagscantate, “Tönet ihr Pauken, erschallet Trompeten”, BWV 214 van Johann Sebastian Bach.

Hoewel een aantal ondernemingen de concerten financieel ondersteunt en de concerten “lowbudget” zijn opgezet, is het voor de stichting Abendmusiken nog steeds een fors probleem een jaarbegroting sluitend te krijgen. Bewust is gekozen voor het niet heffen van toegang voor deze concerten, maar het publiek bij de uitgang te vragen om een vrijwillige bijdrage. Dit concept wil de stichting niet loslaten, juist om ook mensen met een “beperkte portemonnee” in de gelegenheid te stellen deze concerten bij te wonen.

De stichting wil graag structureel inkomsten genereren, waardoor op basis van een meerjarenplan de concerten kunnen worden gefinancierd en is daarom op zoek naar bedrijven en instellingen die een deel van de kosten voor een concert willen dragen.

Op de website van de stichting, www.abendmusiken.nl  is meer informatie over achtergrond en opzet van de concerten te vinden. Via de infolink op de site kunnen potentiële ondersteuners zich melden.