Tien tankwagens in Hoorn actief met verspreiden rioolwater

Burgemeesters West-Friesland bijeengekomen

De gemeente Hoorn werkt met man en macht om te voorkomen dat de komende dagen rioolwater in open water moet worden geloosd. Met behulp van 10 wagens is het bureau Riolering en Wegen bezig om het rioolwater gelijkmatig over het rioolstelsel te verdelen, nu het Hoogheemraadschap de West-Friese gemeenten heeft gevraagd alle gemalen stil te leggen om de breuk in de persleiding bij Wervershoof te repareren.

In Hoorn is de bergingscapaciteit van het rioolstelsel twee tot drie dagen bij droog weer en enkele uren als het aanhoudend regent. Om de capaciteit van de Hoornse riolen zo goed mogelijk te benutten zijn 10 wagens ingezet die het rioolwater over de stad verdelen. Zo wordt momenteel rioolwater uit Zwaag en Blokker overgebracht naar de Wabenstraat.

Op deze manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat er overstort in open water (met name in de Medemblikker Trekvaart, die door Hoorn heen loopt) plaatsvindt en overal in de stad stankoverlast ontstaat.

Als reparatie van de breuk langer dan twee (droge) dagen gaat duren, kan het noodzakelijk zijn rioolwater op het Markeermeer te lozen. Dat is overigens niet de verwachting. Pas in allerlaatste instantie vindt overstort op de Medemblikker Trekvaart plaats. In dat geval wordt na reparatie van de breuk het water gespoeld.

Op het terrein van rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof bleek donderdagmorgen 29 maart de aanvoerende rioolwaterpersleiding gebroken. Via deze leiding komt al het afvalwater van de gemeenten Hoorn, Medemblik, Wervershoof, Andijk, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en een deel van Koggenland de zuivering binnen.

Er zijn problemen met de verwerking van rioolwater van aansluitingen in Westfriesland ten oosten van de A7, in de driehoek Hoorn-Enkhuizen-Medemblik. In dit gebied wonen ongeveer 150.000 inwoners. Het afvalwater wordt geleid naar riooloverstorten op plekken met een goede doorspoeling. Op deze plekken kunnen omwonenden de komende dagen mogelijk stankoverlast ervaren.

Het advies is om in West-friesland niet te zwemmen, niet te beregenen met oppervlaktewater en geen huisdieren of vee uit de sloot te laten drinken. De burgemeesters van West-Friesland zijn donderdag bijeengekomen in het Regionaal Beleidsteam te Alkmaar en hebben zich laten informeren door dijkgraaf over de ontstane situatie, en over de mogelijke scenario’s.

De situatie is onder controle. Er wordt door het hoogheemraadschap met man en macht gewerkt om de persleiding te repareren. Dit kan enkele dagen duren.
Er is minimaal effect op de waterkwaliteit van het IJsselmeer. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid.
 
De drinkwatervoorziening (innamepunt Andijk van PWN) is niet in gevaar. Vooralsnog zijn er geen geen gevolgen voor gebruik van gootsteen, wasmachine of toilet. Alle gemeenten in West-Friesland worden geïnformeerd.

Reacties
Reactie: (devries)
30-3-2007, 10:17
Misschien handig om wat meer onderhoud te plegen aan de riolering e.d. in plaats van veel geld uit te geven aan steeds nieuwe gebouwen en absurd hoge beloningen aan heren bestuurders.