Romantiek bij Filmhuis Hoorn: Blind en Paris je t’aime

ingevoerd op 8-4-2007

Donderdag 12, vrijdag 13, zaterdag 14 zondag 15 en maandag 16 is de Nederlandse film Blind te zien van Tamar van den Dop. Op zaterdag 14, zondag 15, 10.00 uur, dinsdag 17 en woensdag 18 april een bijzondere film van twintig regisseurs over het leven in de Franse hoofdstad Parijs. De vermaarde regisseurs uit alle windstreken maakten een vijf minuten durend, in Parijs gesitueerd filmpje over ….de liefde.

Op maandag 16 en dinsdag 17 april maakt Filmhuis Hoorn een uitstapje naar de Schouwburg, om 20.30 uur in Schouwburg het Park de inmiddels veel besproken, door Al Gore gepromote, documentaire van regisseur Guggenheim: An inconvenient truth, over de onrustbarende klimaatveranderingen.  Zondag 15 april om 14.00 uur voor de jeugd L’orange & Co.,vanaf 4 jaar, Nederlands gesproken.

Blind, Tamar van den Dop, Ned./Belg. 2007
Een grimmig sprookje over twee beschadigde zielsverwanten. Tussen de blinde jongen Ruben en de nieuwe dienstmeid, de albino Marie, bloeit een broze liefde op. Woeste wolken, verweerde muren en uitgetrapte sneeuw - dat zijn de openingsbeelden van Blind, op de geluidsband klinkt heftige cellomuziek. Als Marie Ruben gaat voorlezen uit De sneeuwkoningin van H.C. Andersen roept haar stem beelden en kleuren op: Ruben ziet een giraffe door de sneeuw stappen; in zijn badwater zwemmen prachtige, veelkleurige vissen. 
Al snel bloeit de liefde op. Ruben wil weten hoe Marie eruit ziet. Zij wil dat hij haar alleen met zijn handen ’ziet’, bang als ze is om hem te verliezen als hij ziet hoe ze er werkelijk uitziet. Ze liegt dat ze rood haar heeft, en groene ogen. Prachtig, zegt hij.
Het verhaal is - zoals het een sprookje betaamt - zonder verrassingen. Ware liefde is blind, echte schoonheid zit van binnen.
 
Paris je t’aime, 20 regisseurs, Fr. 2006
Ode aan de liefde in Parijs, door de ogen van 20 verschillende regisseurs. Op een bankje in het metrostation Tuileries zit een Amerikaanse toerist. De klunzige jongeman, de zoveelste glansrol van Steve Buscemi, bladert in de vuistdikke stedengids van Parijs en gelooft alles wat de gids hem wil doen geloven. En hij handelt ernaar. Als hij leest dat de Parijzenaren van de liefde houden - zoals het cliché luidt - begint hij avances te maken met een aantrekkelijk meisje aan de overkant van het spoor. Zij flirt inderdaad terug.

Alle vormen van liefde komen voorbij. Ontluikende liefde en opgebrande liefde. Tussen een man en een vrouw, tussen een jongeman en een man, en tussen twee mimespelers. De liefde van ouders voor hun kinderen en tussen kinderen van verschillende culturen. En, niet te vergeten, de liefde voor de stad zelf. De regisseurs - van Tom Tykwer en Gus Van Sant tot Olivier Assayas en de animatiefilmer Sylvain Chomet - mochten zelf hun acteurs kiezen, de crew bestond voor het overgrote deel uit Fransen. Een heerlijke film, een ode aan de liefde in een prachtige stad.  
Kinderfilm: L’orange & Co., Igor Veyshtagin, Hon./Zw.2005
Animatiefilm, met een volwassen hoofdpersoon die niets liever doet dan spleen en naar popmuziek luisteren. Met een dergelijke vader is veel te beleven, vindt zijn zoon Muffin. Ook met  zijn soms verwarde opa heeft de jongen veel plezier, opa heeft alle mogelijke beroepen. Niemand maakt zich druk om geld, Muffin hoeft niet naar school en de schuur is een tijgekooi….. Leeftijd 4 jaar, Nederlands gesproken.

Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree: € 7,50,CJP pas, 65+ en donateurs €  5,50. Kindervoorstellingen:
Kinderen tot 15 jaar € 4.00, vanaf 15 jaar tijdens de kindervoorstellingen € 5,00.
De voorstelling in Schouwburg het Park is voor 3 Euro te zien in de Othellozaal.
Reserveren en meer info. www.filmhuishoorn.nl of telefonisch op weekdagen, tussen 10.00 uur en 12.00 uur 0229-210048.