Raad: Geen paviljoen van 1500 m2 op Oostereiland

College mag verder met onderzoek

In de commissievergadering die woensdagavond sprak over de plannen voor het Oostereiland bij de Hoornse haven was veel kritiek op het ambtelijke voorstel van B&W te horen. De raadsleden werden geacht een keuze te maken uit 5 modellen voor de ontwikkeling van voormalige gevangenis De Krententuin, maar verschillende fracties konden of wilden geen keuze maken. Toch mocht het College uiteindelijk van een meerderheid doorgaan met een haalbaarheidsonderzoek. Wel vonden alle fracties dat een paviljoen van 1500 m2 op de zuidpunt van het eiland veel te groot gepland was.
 
Over de invulling van het Oostereiland waren de meningen goed verdeeld. Zo wil het CDA maximaal 18 woningen, maar mogen er van collegepartijen PvdA, VOCH en Groen-Links 18 tot 40 woningen komen. Overigens gaat dit om appartementen in de bestaande bebouwing. Enkele partijen wilden helemaal geen uitspraak doen over de 5 modellen omdat ze het voorstel “helemaal niks” vonden zoals raadslid Kamphuis van Hoorns Belang verwoordde: “Geen enkel model komt in de buurt van wat goed voor onze stad is”.

Ook D66 had bij monde van Van Pinxten veel kritiek: “Bij het lezen van de stukken werd ik steeds chagrijniger.” Volgens deze partij is geen van de voorstellen financieel haalbaar.

De VVD-fractie was zeer kritisch over het voorstel omdat er bijvoorbeeld geen inzicht werd gegeven in de behoefte aan ruimte voor culturele instellingen. Volgens woordvoerder Van Lunteren moet er eerst door de raad een aantal keuzes gemaakt worden: Autoloos of autoluw, wel of niet een extra brug, welke functies willen we op het Oostereiland, enz.
Over het paviljoen was de VVD duidelijk: “1500 m² horeca bouw je niet voor de losse aanloop. Zo’n mega paviljoen kan alleen rendabel draaien als er ook bruiloften en partijen worden gehouden…. Enig idee hoeveel auto bewegingen dat gaat geven? En dan wilt u ons uitspraken laten doen over autoluw of autovrij? In mijn beleving getuigt dat van bestuurlijke naïviteit. Autoluw en autovrij laten zich niet rijmen met een paviljoen van 1500 m².”

De VVD kwam nog met het voorstel om te kijken of er een internationaal opleidingsinstituut voor restauratie-werkzaamheden gevestigd kon worden. Een Europees instituut gefinancierd met ondermeer Europees geld. “Leerplekken zijn er bijvoorbeeld op de botterwerf en bij de museumstoomtram” aldus Van Lunteren.

In de optiek van de VVD was het nu nog te vroeg om al een haalbaarheidsonderzoek te houden en moet er eerst een integraal beleid komen voor de culturele instellingen zoals filmhuis, musea en ateliers. Deze opstelling zorgde voor kritiek van de PvdA die de VVD verweet de boel te vertragen.

De PvdA wil nu “spijkers met koppen slaan”.
Wat de PvdA betreft komt er op het Oostereiland ook ruimte voor werkgelegenheidsprojecten, een lowbudgethotel (“met 80 bedden”) en blijft de “Botterclub”. Er is er ruimte voor museale functies en ateliers. De PvdA wil de grote binnenplaats behouden en niet doorbreken met nieuwbouw zoals in het voorstel van B&W was bepleit: “Dit is 1 van de weinige beschutte pleinen van Hoorn” aldus raadslid Van de Wijdeven. “Bij de PvdA staan historie en cultuur centraal bij de ontwikkeling van het Oostereiland.” Men wil verder een brug naar het Visserseiland zodat er een wandelpromenade langs het water ontstaat.

Namens de CDA-fractie pleitte raadslid Van der Tuin voor het behoud van de “groene oase” en het in ere houden van 1 gevangeniscel. De procedure werd door hem als “rommelig” omschreven. Ook miste hij een reactie van de wethouder op het massaal afwijzen van het grote paviljoen. De meeste fracties willen dat een deel van het eiland groen blijft en zoveel mogelijk autoluw. VOCH stelde voor om een soort Engelse tuin aan te leggen.

Wethouder Van Es concludeerde aan het eind van de avond dat begonnen kon worden met het haalbaarheidsonderzoek. Volgens hem was het paviljoen via een ingestelde Klankbordgroep in de plannen gekomen, maar dit leverde hem gejoel van de publieke tribune op. Enkele leden van die groep waren dit duidelijk niet met hem eens. Wel gaf de wethouder toe dat het signaal over een te groot paviljoen hem duidelijk was.
Eerder op de avond meldde hij aan “er geen pannenkoek van te kunnen maken”, maar aan het einde van de door zo’n 70 belangstellenden bezochte vergadering vertelde hij aan de slag te gaan. Over 3 maanden kon de raad een onderzoek verwachten en de onderhandelingen met het rijk over aankoop van het eiland zouden worden voortgezet. Volgens Van Es zijn de plannen “kansrijk” voor monumentensubsidies.
Overigens zal de raadscommissie op eigen initiatief nog voor de zomer weer bij elkaar komen om verder te praten over de toekomst van het Oostereiland.

Reacties
Reactie: (D1RK)
22-4-2007, 11:26
Een Koffieshop van 1500 M en dan zouden we die andere 2 kunnen sluiten, bij overlast de cellen bewaren, en laat de gemeente dan maar eens legaal inkopen doen!

Wedden dat het niet op deze legale manier lukt!

Het is rondom water, en deze huizen en horeca plannen spelen daar tekort op in.
Een scheepswerf of gebouw voor de bezoekers haven, en dan 15 tot 40 woningen voor mensen die in deze haven hun brood verdienen!
Dus geen luxe appartementen die klagen over de klapperende draden tegen de masten.

Ze moeten ook naar haalbaarheid kijken, Jack van Es rijd nu al een scheve schaats en het zwembad de Waterhoorn is sinds het afschaffen van schoolzwemmen verliesgevend!
Je mag wel schaatsen, maar niet erdoor zakken!