Koninginnedag met vrijmarkt in Hoorn, Blokker en Zwaag

ingevoerd op 23-4-2007

Op maandag 30 april 2007 is het Koninginnedag. In de Hoornse binnenstad, Blokker en Zwaag is die dag vrijmarkt. Wettelijk gezien mogen de winkels dan ook open. Burgemeester en wethouders geven in verband met de vrijmarkt echter een zeer dringend advies aan de winkeliers om hun deuren gesloten te houden. Dit in verband met de toeloop van vrijmarkthandelaren die in alle vroegte een plekje kiezen.

Winkeliers die toch van plan zijn hun zaak op Koninginnedag te openen, doen er goed aan een pamflet op hun deur of in hun etalage te hangen met een verzoek om de ingang naar de winkel of nooduitgang vrij te houden.

De politie, bureau Stadstoezicht, de brandweer en de Keuringsdienst van Waren zullen toezien op de naleving van de spelregels voor de vrijmarkt. Overtreding kan een bekeuring opleveren. De politie zal extra mensen inzetten om het verbod te handhaven om alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. De politie is deze dag gehuisvest in bureau Stadstoezicht.

Let op: in verband met de openbare orde en veiligheid mag niemand grondplekken inrichten of kramen neerzetten in de Lange Kerkstraat, de Kerkstraat, de Roode Steen, het Dal (voor het Sint-Pietershof) en mag het in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde.
Beroepshandelaren uit de non-foodsector en particuliere voedselverkopers worden geweerd. Verkoop is vanaf 06.00 uur toegestaan.

Spelregels vrijmarkt
Om de viering van Koninginnedag tot een succes te maken staat de gemeente een vrijmarkt, muziekoptredens en andere festiviteiten toe.
Juist omdat er die dag meer mag dan anders, hanteert de gemeente spelregels om Koninginnedag feestelijk door te brengen en problemen en overlast te beperken.
• De vrijmarkt is bedoeld voor particulieren. Particulieren hebben tijdens de vrijmarkt geen vergunning nodig voor een standplaats om goederen op straat te verkopen. Verkoop is vanaf 06.00 uur toegestaan. Particulieren mogen geen voedsel verkopen.
• Kiest u allereerst voor een plekje in het winkelrondje. Het winkelrondje is voor deze dag uitgebreid en bestaat uit Kleine Noord, Grote Noord, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven en Veemarkt en de tussenliggende straten.
• Om veiligheidsredenen moet u bij het innemen van grondplekken rekening houden met vrije doorgang van brandweer, politie en ambulances. Deze vrije doorgang dient minimaal 3.5 meter te zijn. Daarom mag niemand grondplekken inrichten in de Lange Kerkstraat, Kerkstraat, Roode Steen, Dal (voor Sint-Pietershof) en mag het in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde. Pas als het winkelrondje vol is, kunt u in overleg met de politie een andere locatie innemen.
• Ga niet pal voor de deur zitten van een winkelier die te kennen geeft dat hij zijn winkel op Koninginnedag geopend wil houden. Houd vooral ook de nooddeuren vrij!

• Op grond van artikel 2.4.2 van de Algemene plaatselijke verordening is het niet toegestaan om met plakband op de openbare weg grondplaatsen af te bakenen. Bureau Stadstoezicht zal gratis krijt uitdelen. Ook kunt u gratis krijt ophalen op vrijdag 27 april, tussen 9.00 en 17.00 uur bij de volgende uitgiftepunten: bureau Stadstoezicht (Roode Steen), beheerdersgebouw Transferium (achter station) en de bewaakte fietsenstalling (Veemarkt).
• Verkoop van voedsel is alleen toegestaan aan beroepshandelaren die in het bezit zijn van een bewijs van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Uit deze inschrijving moet blijken dat de beroepshandelaar bevoegd is tot het bereiden en verkopen van de etenswaren die hij op Koninginnedag bereidt en verkoopt. De overige beroepshandelaren worden zoals gebruikelijk van de vrijmarkt geweerd.
• De handelaren uit de foodsector moeten voldoen aan de voorschriften van de Keuringsdienst van Waren. Met name dient aandacht geschonken te warden aan het verpakken van etenswaren en het gekoeld bewaren.
• Het gebruik van compressoren, vermogensaggregaten (stroomgeneratoren) mag geen overlast veroorzaken. Wat betreft geluidsoverlast moet het betreffende apparaat voldoen aan het in 2001 in de Staatscourant nr. 166 gepubliceerde toelaatbare geluidsvermogensniveau.
• De verkoop van alcohol en het plaatsen van buitentappunten op de openbare weg is niet toegestaan (ook niet vanuit blik). Ingevolge de Algemene plaatselijke verordening, artikel 2.4.8 is het verboden alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.
• De afstand van een standplaats(en), waarin wordt gekookt, gebakken en/of gebraden, dient tot een ander bouwwerk, niet zijnde een standplaats(en), ten minste 5 meter te bedragen.
• Het is niet toegestaan om een podium of ander object op de openbare weg te plaatsen of versterkte muziek te maken.
• Alle activiteiten op straat dienen ‘s avonds om 18.00 uur beëindigd te zijn.
• De aanwijzingen of bevelen die door daartoe bevoegden in het belang van de openbare orde en veiligheid worden gegeven, dienen stipt en onmiddellijk te worden nageleefd.
Koninginnedag gaat gepaard met de nodige verkeersmaatregelen en omleidingen. De omleidingen worden door middel van borden aangegeven.
Pak de fiets
Vanwege de omleidingen en de drukte in de stad doen bezoekers er goed aan op de fiets of met het openbaar vervoer naar de binnenstad te komen. Fietsers kunnen gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling op de kop van de Veemarkt.

Reacties
Reactie: (kees boots)
21-4-2010, 23:42
Danielle je mag wel eten verkopen zolang het niet te eten is een beetje dubbelzinig maar er staat duidelijk dat particulieren geen voedsel mogen verkopen.

Reactie: (Danielle Koning)
21-4-2010, 21:56
hallo, ik heb een vraag want mag je helemaal geen eten verkopen of gaat het alleen om voedsel dat koel of warm gehouden moet worden? mijn vriendin en ik waren namelijk van plan om Brownies en oranjekoeken te gaan verkopen.