Burgemeester: ”Men had portier of extra camera’s kunnen nemen”

Hoorns Veerhuis voor een jaar dicht

In een toelichting geeft burgemeester Van Veldhuizen vrijdag aan dat in zijn optiek de eigenaar van ’t Veerhuis niet gewaarschuwd hoefde te worden. De regels die de Gemeenteraad heeft afgesproken zijn volgens hem helder en bekend bij horeca-eigenaren. Dat in de twee gesprekken, die in oktober en januari met eigenaar Brandsen zijn gevoerd, het woord ’drugs’ niet is gevallen, is voor de burgemeester niet relevant. Volgens Van Veldhuizen had het cafe een portier kunnen aanstellen en extra camera’s kunnen ophangen, maar is dit niet gebeurd. Het cafe wordt door de gemeente Hoorn een jaar lang gesloten omdat er drugs bij bezoekers zijn aangetroffen. Zie ook onze eerdere berichtgeving.

Op de vraag of de eigenaar van ’t Hoornse Veerhuis niet erg zwaar gestraft wordt, wil burgemeester Van Veldhuizen niet echt in gaan. De eigenaar denkt dat de sluiting van 1 jaar zijn onderneming kapot maakt. Volgens de burgervader kon hij geen andere straf opleggen dan 12 maanden sluiting omdat dit door de Hoornse gemeenteraad is besloten. Een waarschuwing of een sluiting voor een kortere periode was volgens Van Veldhuizen dan ook geen mogelijkheid. Hij benadrukt dat ”we in Hoorn democratisch hebben besloten om de drugsproblematiek hard aan te pakken” en dan kan dit een consequentie zijn.

De burgemeester heeft het nieuws over de definitieve sluiting van ’t Veerhuis deze week zelf aan de familie Brandsen overgebracht. Naar zijn zeggen omdat hij beseft ”dat het een harde maatregel is en dat je niet zomaar een onderneming sluit”. Hoe de eigenaar op het bericht reageerde wil Van Veldhuizen niet melden. ”De rechter moet nu maar uitmaken of de maatregel terecht is. Wel blijkt uit eerder uitspraken van rechters dat 1 jaar in zo’n geval als acceptabel wordt gezien”.

Van Veldhuizen sluit niet uit dat de handel nu elders in de stad groter wordt en dat het slechts het verplaatsen van het probleem is.
Eigenaar Brandsen laat weten een kort geding aan te spannen tegen de sluiting van zijn cafe.

Wat is uw mening over de sluiting van ’t Veerhuis?
Klik op deze link:

Reacties
Reactie: (Diana)
2-5-2007, 12:37
Het is natuurlijk belachelijk dat een cafe moet sluiten omdat er drugs gevonden is. Wanneer je een wille(keurige)(wc) kroeg in Hoorn bezoekt dat wordt je doodgeslagen met de lijntjes cocaine. Bij de shitstop lusten ze er wel pap van. Nee, dat het veerhuis dicht moet is waarschijnlijk om de tegenstanders van het softdrugsbeleid te behagen. Met logica heeft dit niets van doen. Daarbij niet onbelangrijk om te melden, van hasj wordt je rustig in tegenstelling tot alcohol, dus een shop naast een kroeg is eigenlijk een heel goed idee! Ik hoop niet dat ze volgend jaar de smoes gaan gebruiken dat dan de coffeeshop dicht moet omdat het zgn niet samen gaat... We wachten maar af... I rest my case...

Reactie: (f.vandoorn)
29-4-2007, 21:31
Formeel zal de burgemeester in zijn recht staan. Dat is het punt niet, al zou je inderdaad aan uitlokking kunnen denken. Waar hij zich zorgen over zou moeten maken is dat zijn besluit tot sluiting van het café wegens een paar drugsvondsten in combinatie met het ongemoeid laten van de coffeeshop door het overgrote deel van de burgerij niet begrepen wordt. Dat is pas een probleem in deze tijd waarin de politiek wanhopig doende is de kloof met de burger te verkleinen.

Reactie: (f.verheul)
29-4-2007, 17:50
Het valt te betwijfelen of de burgemeester met zijn besluit tot sluiting van dit café juridisch wel stevig in zijn schoenen staat. Een beetje handige jurist zou bij de rechter kunnen aantonen dat hier sprake is van uitlokking. Want daaraan maak je je schuldig wanneer je een coffeshopvergunning verstrekt aan de buurman van een aanpalend café.

Reactie: (devries)
29-4-2007, 09:02
Ja natuurlijk slaap maar rustig verder burgemeester, alles is nu opgelost door sluiting van het Hoornsche Veerhuis, Symptoombestrijding dat is wat jullie doen, Het gaat nu gewoon ergens anders verder, Deze coffeshop verplaats vanuit de grashaven, daar was ook veel overlast en gesloten, nu sluiten jullie maar het cafe ernaast ? De Rechter zal het besluit simpel vernietigen zoals Hoorn meestal Bot vangt bij de rechter door onkundig werk.

Reactie: (Dirk)
28-4-2007, 21:56
Helaas Onno & Onno,
maar je moet ergens beginnen, en de eerste zijn is nu eens niet zo leuk.
Verder zijn er Wiet verkopers die nu kinderen onder de 18 inhuren, meer verkopers en niet strafbaar, en ze krijgen zakgeld, en mogen stoer doen!
Dus als ze die staatverkopers pakken, de echte baas gaat dan vrijuit, en tussen het weten en bewijzen zit het probleem, ik kan het niet, en dus is de Politie nog machtelozer.
We kunnen er dus officieel niet tegen doen, maar als ooit iemand het gas en rem per ongeluk wisselde van schrik, hoop ik dat deze persoon zo eens hard word aangepakt...
Net niet bewijsbare ongelukken, en dan is het probleem opgelost...
Mag niet, maar er zijn er meerdere die al zo denken....

Reactie: (Onno)
27-4-2007, 21:39
mijn naamgenoot maakt er een potje van getuige deze uitspraak: "we in Hoorn democratisch hebben besloten om de drugsproblematiek hard aan te pakken” wanneer worden de echte overlast en drugesverkopende zaken eens gesloten dan, naamgenoot??