Koninginnedag met vrijmarkt in Hoorn, Blokker en Zwaag

ingevoerd op 29-4-2007

Op maandag 30 april 2007 is het Koninginnedag. In de Hoornse binnenstad, Blokker en Zwaag is die dag vrijmarkt.

De politie, bureau Stadstoezicht, de brandweer en de Keuringsdienst van Waren zullen toezien op de naleving van de spelregels voor de vrijmarkt. Overtreding kan een bekeuring opleveren. De politie zal extra mensen inzetten om het verbod te handhaven om alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. De politie is deze dag gehuisvest in bureau Stadstoezicht.

Let op: in verband met de openbare orde en veiligheid mag niemand grondplekken inrichten of kramen neerzetten in de Lange Kerkstraat, de Kerkstraat, de Roode Steen, het Dal (voor het Sint-Pietershof) en mag het in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde.

Beroepshandelaren uit de non-foodsector en particuliere voedselverkopers worden geweerd. Verkoop is vanaf 06.00 uur toegestaan.

Spelregels vrijmarkt
Om de viering van Koninginnedag tot een succes te maken staat de gemeente een vrijmarkt, muziekoptredens en andere festiviteiten toe.

Juist omdat er die dag meer mag dan anders, hanteert de gemeente spelregels om Koninginnedag feestelijk door te brengen en problemen en overlast te beperken.

• De vrijmarkt is bedoeld voor particulieren. Particulieren hebben tijdens de vrijmarkt geen vergunning nodig voor een standplaats om goederen op straat te verkopen. Verkoop is vanaf 06.00 uur toegestaan. Particulieren mogen geen voedsel verkopen.
• Kiest u allereerst voor een plekje in het winkelrondje. Het winkelrondje is voor deze dag uitgebreid en bestaat uit Kleine Noord, Grote Noord, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven en Veemarkt en de tussenliggende straten.
• Om veiligheidsredenen moet u bij het innemen van grondplekken rekening houden met vrije doorgang van brandweer, politie en ambulances. Deze vrije doorgang dient minimaal 3.5 meter te zijn. Daarom mag niemand grondplekken inrichten in de Lange Kerkstraat, Kerkstraat, Roode Steen, Dal (voor Sint-Pietershof) en mag het in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde. Pas als het winkelrondje vol is, kunt u in overleg met de politie een andere locatie innemen.
• Ga niet pal voor de deur zitten van een winkelier die te kennen geeft dat hij zijn winkel op Koninginnedag geopend wil houden. Houd vooral ook de nooddeuren vrij!

Pak de fiets
Vanwege de omleidingen en de drukte in de stad doen bezoekers er goed aan op de fiets of met het openbaar vervoer naar de binnenstad te komen. Fietsers kunnen gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling op de kop van de Veemarkt.

Verkeersmaatregelen
In verband met de vrijmarkt is het winkelrondje op 30 april de gehele dag gesloten voor het verkeer. De verkeersafzettingen worden op zondagmiddag 29 april geplaatst. De volgende straten zullen gesloten zijn voor het verkeer: verbindingsstraatje tussen Stationsplein en Veemarkt, Noorderstraat tussen Veemarkt en Baanstraat, Noorderveemarkt, Veemarkt, Roode Steen, West (deels), Kerkstraat, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven, Nieuwland en Breed (deels). Op de Spoorstraat-zuidzijde en Noorderstraat-noordzijde tussen Baanstraat en Koepoortsplein wordt een stopverbod ingesteld en komen borden ‘wegsleepregeling’ te staan.

Doorgaand verkeer wordt vanaf de Draafsingel omgeleid via de Spoorsingel langs het station en de busstandplaats over de busbaan naar het Keern. Verkeer dat de binnenstad in wil, wordt omgeleid via Keern en Stationsweg. Komend vanaf de overweg is het wel mogelijk om linksaf te slaan naar het station: via de busbaan. Alle omleidingen zullen met borden zijn aangegeven.

Koninginnedag in Blokker
De Oranjevereniging Blokker organiseert op 30 april een Koninginnefeest bij winkelcentrum De Beurs aan de Westerblokker. Jong en oud zijn welkom; deelname aan de activiteiten is gratis.
Het programma ziet er als volgt uit:
• 09.30 uur: verzamelen/inschrijven fietsversiertocht  Oosterblokker bij R.K.-kerk
• 09.35 uur: verzamelen/inschrijven fietsversiertocht Blokker parkeerplaats Healthy Sports
• 09.45 uur: start optocht met fanfare Pancratius vanuit Oosterblokker
• 09.55 uur: start optocht met fanfare Pancratius vanuit Blokker
• 10.30 uur: officiële opening op het Beursplein
• 10.40 uur: prijsuitreiking fietsversiertocht
• 10.45 uur: start activiteiten Beursplein met o.a. Animal Funweel, Trampolines, schminken, Survival, Paardentram Ad Snip
• 13.00 uur: karaoke-show voor iedereen die mee wil doen 
• 14.00 uur: seniorenmiddag in het Gouden Hoofd m.m.v. Historische Vereniging Blokker (toegang gratis).
Voor de deelnemende kinderen is er gratis limonade op het plein. Vanwege oplopende kosten is de organisatie genoodzaakt om over te gaan tot de verkoop van polsbandjes. Daarmee kunnen kinderen deelnemen aan alle activiteiten zo vaak als zij willen. De polsbandjes zijn voor 1 euro per stuk te koop op het Beursplein. Informatie over de activiteiten geeft de heer Ed Haring, telefoon 06 23260923.
De Westerblokker is op 30 april van 8.00 tot 17.00 uur voor alle verkeer afgesloten tussen de Bramleylaan en de Kolenbergstraat. Het verkeer wordt omgeleid via de Bramleylaan en de Kolenbergstraat.

Koninginnedag in Zwaag
In Zwaag vindt het Koninginnedagfeest ook dit jaar plaats op sportpark ’t Krijt. De deelnemers en toeschouwers kunnen weer genieten van een spectaculair programma voor jong en oud.
• Voor de jeugd tot 12 jaar beginnen de festiviteiten om 13.00 uur: verschillende spelletjes (o.a. fietsparade en spelcircuit), die worden afgewisseld met een kanjerplaybackshow.
• Vanaf 13.30 uur kan iedereen vanaf 12 jaar deelnemen aan het Oranje boardingvoetbaltoernooi en de alternatieve zeskamp ‘nieuwe stijl’. De teams bestrijden elkaar in spelonderdelen: blindvolleybal, korfbal, veroveren achtergrens, rugbybalspel  en eierenvangspel.
• De festiviteiten worden rond 16.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking.
Informatie over de activiteiten voor de jongste deelnemers geeft Marga Molenaar, telefoon: 242433; voor de zeskamp Robert Ebbing, e-mail robert.ebbing@gmail.com.
5 mei geen bevrijdingsmarkt, wel allerlei attracties
Dit jaar vindt op 5 mei in Hoorn geen bevrijdingsmarkt plaats. Wel zijn er, tussen 11.00 en 18.00 uur, tal van bevrijdingsactiviteiten. Op de Roode Steen en het Kerkplein komen kermis- attracties te staan en vinden sportopbouwactiviteiten plaats. Er zijn ook speciale attracties en activiteiten voor kinderen, onder meer op een podium op het Kerkplein. Het podiumprogramma ziet er als volgt uit:
• 12.30 uur: De Bobo kinder- en goochelshow
• 13.30 uur: Djumbo
• 14.30 uur: Jordy
• 15.30 uur: vervolg Bobo show
• 16.30 uur: vervolg Jordy

Reacties
Reactie: (Yvonne)
25-5-2007, 21:07
Het was supergezellig op de roode steen, mag van mij elk jaar wel!

Reactie: (Onno)
12-5-2007, 11:22
Werdt er geknokt op de roode steen?? Gelijk sluiten dat plein, brengt niets dan overlast..zal ook wel drugs zijn gevonden??

Reactie: (Willem van Buuren)
10-5-2007, 00:43
Jammer van die massale knokpartij op he Rode Steen.