Stille tocht en dodenherdenking in Hoorn

ingevoerd op 3-5-2007

Op vrijdag 4 mei is er om 18.45 uur een kerkdienst in de Noorderkerk aan het Kleine Noord in Hoorn. Aansluitend start om 19.30 uur de stille tocht op de hoek Breed/Westerdijk voor de nieuwe schouwburg.
Het Comité 40-45 vraagt u om te wachten achter de borden die daar geplaatst zullen worden, zodat de deelnemers gezamenlijk aan de tocht kunnen beginnen.

Stille tocht
Onderweg leggen scholieren bloemen bij een viertal monumenten langs de route. Deze monumenten zijn gemaakt door de kunstenares Truus Menger. Het zijn vier handen die afscheid, woede, wanhoop en troost uitbeelden.
De stille tocht begint bij de schouwburg en eindigt bij de Grote Kerk. Daar werden op 4 januari 1945, als vergelding voor het neerschieten van de Nederlandse S.S.- Rottenführer George Herlee op 30 december 1944, vijf onschuldige Nederlandse burgers gefusilleerd. De vijf werden die bewuste ochtend in een vrachtwagen vanuit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam overgebracht naar Hoorn, om vervolgens op het Kerkplein te worden doodgeschoten. De route van de stille tocht is ook de route die deze vijf burgers hebben moeten lopen voor zij doodgeschoten werden.


Achtergrondinformatie over de Hoornse Stille Tocht leest u via deze link: http://www.verenigingoudhoorn.nl/stadswandeling/stilletocht/

Dodenherdenking
Om 20.00 uur is de herdenking op het Kerkplein bij het oorlogsmonument. Dit in samenwerking met het Hoorns Harmonie Orkest. Tijdens de twee minuten stilte herdenkt jong en oud, autochtoon en allochtoon de mensen die in hun hart voortleven. Zowel de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog als de slachtoffers van de vele oorlogen en gewapende conflicten die nadien plaatsvonden en plaatsvinden.

Herdenkingsconcert
Om 20.30 uur vindt in de Oosterkerk het herdenkingsconcert plaats. In 2007 is - in het kader van Hoorn 650 jaar stad - gekozen voor een zeer bijzondere compositie. Het Verenigd Hoorns Orkest Sinfonia speelt Symfonie no. 3, ‘Symphony of Sorrowful Songs’, Opus 36 for Soprano solo and orchestra, van Henryk Miko³aj Górecki. Deze symfonie is gecomponeerd aan de hand van een tekst die door een gevangene op de muur van een cel in Polen is geschreven.

De muziek verandert het gevoel van tijd. Het jachtige van het alledaagse leven maakt bij Gorecki plaats voor meditatie en bezinning, voor stilstaan bij verdriet, lijden en dood.

Het eerste deel klinkt donker en mysterieus. Vanuit een eenvoudige melodie van de contrabassen, zetten langzamerhand de strijkerstemmen steeds hoger in.
Het tweede deel is de emotionele kern van het werk. Het orkest zet een stralende omlijsting neer van een aangrijpende tekst, ontleend aan de graffiti op de muur van een cel. het contrast tussen de prachtige muziek en de nachtmerrie achter de tekst is groot. Het lied is gebaseerd op de tekst die gevonden is op de muur van cel nr. 3 in de kelders van het Gestapo hoofdkwartier, genaamd ‘Palace’in het Poolse Zakopane. De tekst is geschreven door een meisje van 18 jaar dat daar gevangen zat.

Het derde deel heeft de vorm van een eenvoudig gezang, een Pools volksliedje. De tekst is hartbrekend, de melodie eenvoudig maar dynamischer en actiever dan in het eerste deel. De akkoorden van de strijkers drukken hopeloosheid en verdriet uit. Tegen het einde van het derde deel verandert het karakter van het stuk waarmee de hele compositie een positieve wending krijgt en hoop uitstraalt. Het concert duurt ongeveer een uur.
Kijk voor meer informatie op www.comite4045.nl

Dodenherdenking Blokker
Deze vindt plaats op 4 mei om 19.15 uur met een herdenkingsbijeenkomst in de hervormde kerk aan de Westerblokker hoek Kolenbergstraat en aansluitend de stille tocht naar het monument aan de Westerblokker bij de Jozefschool.

Dodenherdenking Zwaag
Ook in Zwaag vindt op vrijdag 4 mei de herdenking van de gevallenen plaats. De herdenking is georganiseerd door het 4 mei-comité van Zwaag en vindt om 19.15 uur plaats in de kerk van de Protestantse Gemeente Hoorn-Zwaag aan de Dorpsstraat). Deze herdenking, met muziek van Muziekvereniging De Herleving, duurt tot ongeveer 19.45 uur. Aansluitend lopen de deelnemers met de krans naar de gedenkplaats aan de Dorpsstraat in Zwaag. De Herleving speelt een koraal, met aansluitend ‘The Last Post’. Om 20.00 uur worden er twee minuten stilte gehouden. Daarna hangen leden van Scouting Zwaag de krans op en kunnen alle aanwezigen de door hen meegebrachte bloemen neerleggen. Tot slot speelt De Herleving nog een koraal.

Reacties
Reactie: (4 mei)
10-5-2007, 00:40
En zo waren er op een andere tennisbaan voor het merendeel oudere mensen aan het tennissen, die evnmin de moeite namen om even twee minuten fatsoen voor het herdenken in acht te nemen. Ook deze ruime 50 plussers hebben dus kennelijk dat fatsoen niet. En ik ben zelf zo’n 50 plusser en ben wel van de baan gestapt. het zit hem niet in de jongeren. Het is kenmerkend voor ons huidige tijdsbeeld. Ik ... ik en nog eens ik. Zowel jong ALS oud.

Reactie: (Lilian)
7-5-2007, 07:21
Afgelopen vrijdagavond was ik bij TV Hoorn op het sportcentrum en ik was onaangenaam verrast dat om 20.00 uur niet iedereen de moeite nam om zijn tennisuurtje voor een paar minuten te onderbreken ondanks de aanwijzingen die duidelijk genoeg opgehangen waren. Jammer genoeg dat er verder ook niet even iets omgeroepen werd of zo maar het gebrek aan respect van een paar overwegend jongere tennissers was stuitend. Overigens waren er ook zat jongere spelers (het merendeel zelfs) die wel netjes hun wedstrijd tijdelijk staakten.