Graffitivrijplaats in Risdam-Noord

ingevoerd op 12-5-2007

Zaterdag werd door de wethouders Cees van der Maat en Cilia van Weel een graffitivrijplaats in gebruik genomen in Risdam-Noord. De opening wordt opgeluisterd door graffitikunstenaars en muziek.

Graffiti staat vaak gelijk aan bekladding en vervuiling. Gebouwen en kunstwerken zien er armoedig uit door vage tekens die nauwelijks betekenis lijken te hebben. Dat graffiti ook anders kan, is te zien in de fiets- en voetgangerstunnel tussen het wijkpark de Risdammerhout en de Vredehofstraat.

Dit bracht een aantal jonge graffitikunstenaars op het idee een aanvraag bij het gemeentebestuur in te dienen voor een graffitivrijplaats. Een plek waar graffitikunstenaars ongestoord hun kunst kunnen uiten. De initiatiefnemer komt uit Risdam-Noord en heeft in een bijeenkomst van het Overleg Leefbaarheid Risdam-Noord een presentatie gegeven over de graffitivrijplaats. Na afloop was er enthousiasme. In de volksmond  ‘de Ballenbrug’ in Risdam-Noord is als beste locatie gekozen voor deze graffitivrijplaats. De plek heeft door vervuiling en graffiti een onplezierige en onveilige uitstraling gekregen. Met echte graffitikunst, meer licht en meer respect voor deze kunstuiting kan het een stuk aangenamer worden.

Reacties
Reactie: (****)
24-5-2007, 16:35
Ten eerste, de graffiti op het Anne Frankhuis dat is echt debiel, dat is een monument, anders dan een nietszegend tuneltje of viaduct dat er toch al niet uitziet (grauwe platen en al die zooi). Ik kan me niet voorstellen waarom je daar zo nodig je piece op moet zetten. Geen enkele zichzelf serieus nemend graffiti artiest zou zoiets doen, het zag er ook nogis niet uit waaruit blijkt dat het een beginer was die effe snel aandacht wou.

terug naar Hoorn

Het heeft totaal geen zin om op sommige plaatsen graffiti te legaliseren, dat is effe leuk daarna komen er koters met spuitbussen die pikies en kutjes gaan tekenen op de piece waar andere erg hun best op doen.
daar zit niemand op te wachten, dus de mensen die graffiti wel serieus nemen gaan naar plekken waar de koters niet komen, hoger gelegen plekken bijvoorbeeld, en gevaarlijkere plekken bij de snelweg. Je jaagt eigenlijk de graffiti artiesten weg bij een plek waar toch al graffiti werd gespoten om vervolgens toe te kijken hoe ze de plekken onder spuiten die minder makelijk schoon waren te maken dan het tuneltje waar al jaren werd gespoten. Domme zet.

Reactie: (Huesje)
21-5-2007, 11:28
Briljante inval: als het dan zo nodig moet kennelijk, en de Ballenbrug is vol, fotografeer de zooi, laat het daarna door de ’kunstenaars’ zelf schoonmaken en begin opnieuw. Maandelijks of zo, neem een thema, ook leuk. Men kan tevens de geschoten foto’s exposeren op desnoods het gemeentehuis, nah, issie goed of niet?! Een zelf-reinigende kunstuiting, past ook goed in het milieubeleid.

Reactie: (Huesje)
21-5-2007, 10:41
Onderstaande reactie van Hans bewijst maar weer eens hoe bizar deze zin is uit het nieuwsbericht: "Met echte graffitikunst, meer licht en meer respect voor deze kunstuiting kan het een stuk aangenamer worden."

Met dit initiatief lijkt het er op dat Graffiti officieel als kunstuiting is markeerd. What the hack als daar een speciale plek (de Ballenbrug) voor is gemaakt, per difinitie is het de bedoeling dat iedereen zulke kleurige visitekaartjes van de maker(s) kan/moet zien. Even snel met spuitbussen de boel onder smeren, voilá mooi he?!

En wat als de Ballenbrug eenmaal vol is bespoten, waar moeten de ’kunstenaars’ dan hun verf-agressie kwijt? Juist, andere nog lege plekken vinden en het dondert niet of dat legaal is of niet. Men wil gezien worden waarbij ik al gauw een vermoeden heb van een aandachtstoornis.

Dit weekend was het Anne Frankhuis object van griffiti en ze namen de tentoongestelde foto’s op de Westermarkt ook maar even mee. Spuitenbuskunst mag van Hoorn, ook al is het niet op de afgesproken plek, gevalletje jammer voor Amsterdam.

Klad je eigen zooi onder en hou dan ’Open Huis’ zodat iedereen, die dat echt wil zien, er van kan ’genieten.’ Ik vrees dat het niet zo druk zal worden, want eigenlijk is de gemeeschap wel van mening dat het gewoon geklieder is. En uiteindelijk zal men de eigen spullen wel schoon houden want er is kennelijk niks leukers dan andermans domein onder te smeren.

Lang leve ’kunstminnend’ Hoorn...



Reactie: (hans)
19-5-2007, 16:26
Ook gezien hoe het er zondagmorgen uitzag? Overal vuilnis en glas ( ook leuk voor de honden) en een enorme urine-lucht..overigens is de verlichting ook al van een verfje voorzien..
Tevens zijn ook de plaatsen waar het niet de bedoeling was ondergekliedert. De aldaar geplaatste design-prullenbak is ook leuk; jammer dat er geen gebruik van gemaakt wordt..Jammer van al dat gemeenschapsgeld

Reactie: (*****)
13-5-2007, 22:11
vet, maar het haalt de spanning van het illegale weg, maar dat betekent wel weer dat er meer tijd in de pieces gestoken met mooier werk als resultaat. De plek is jammergenoeg te klein, te donker en onder een brug dus ik vind dat er meer van dit soort plekken moeten komen om graffiti echt een betekenis te geven. Er is nog zo’n graffiti "spot" in Hoorn ook weer onder een tunnel, daar hebben de writers ook niks aan, alleen de mensen die eronderdoor rijden zien het. Bruggen zijn goeie plekken voor illegae graffiti waar je niet gezien wil worden als je er mee bezig bent, maar voor een vrijplaats moeten ze toch echt wat beters verzinnen, de kunst moet gezien worden! al die monumenten stoppen we toch ook niet onder de bruggen?