Fracties: ”Waar blijven de zandauto’s?”

ingevoerd op 23-5-2007

De VOCH, VVD en CDA in Hoorn willen nu wel eens weten waar ze aan toe zijn als het gaat om de Blauwe Berg. In een brief aan het College van B&W stellen zij in feite de vraag ”Waar blijven de zandauto’s?”. De fracties zijn bang dat het nog langer wachten wordt op een bioscoop en discotheek in Hoorn.

Lees hier de brief:

Aan: College van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn

Cc: raad, pers

Datum: 23 mei 2007

Betreft: Art. 43-vragen RvO over oplevering ontsluitingsweg Blauwe Berg

Geacht College,
 
De nieuwe weg over de Blauwe Berg is gereed in februari 2008. Dit uitgangspunt heeft de raad (en uw college) van meet af aan gehad en staat ook in de overeenkomsten voor de realisering van de weg. Tot grote teleurstelling van onze fracties blijkt deze termijn nu niet gehaald te worden.
Op 20 september 2006 hebben CDA en VOCH een brief aan uw college gestuurd over dreigende vertraging bij de aanleg van de rotonde en de nieuwe weg op de N506 en de Blauwe Berg. Deze brief kan worden samengevat met het citeren van de kop van het krantenartikel dat naar aanleiding van onze brief verscheen: “ Waar blijven de zandauto’s”. Wij begrepen niet hoe het kon dat de werkzaamheden maar niet van start gingen gezien de opleveringsdatum van februari 2008. Immers, de ondergrond van de weg moest nog ongeveer een jaar inklinken. Kortheidshalve verwijzen wij hierbij naar onze brief.

 
In uw brief aan de gemeenteraad d.d. 29 september 2006 schrijft u:
“Uw zorg over de aanvang van de werkzaamheden met betrekking tot de hoofdinfrastructuur delen wij. In het bestuurlijk overleg met de ontwikkelende partijen wordt door ons telkens de zorg over de haalbaarheid van de opgestelde planning utgesproken. Het belang dat u hieraan hecht delen wij en is bij de ontwikkelende partijen bekend.

Begin oktober wordt aangevangen met de kap van de bomen ter plaatse van de turborotonde. Het aanbrengen van zand ten behoeve van de voorbelasting c.q. zetting start in december. De voorbelastingswerkzaamheden ten behoeve van de ontsluitingsweg zullen ook in de periode december 2006 – januari 2007 starten. Op grond van de benodigde zettingstijd zal rond de zomervakantie 2007 worden gestart met de aanleg van funderingen, riolering en verharding van de turborotonde en de ontsluitingsweg. De uitvoering loopt tot februari 2008.”
 
Tot 10 mei 2007 hadden wij – de fracties van VOCH, VVD en CDA -  dan ook de overtuiging dat de nieuwe hoofdinfrastructuur (lees: de nieuwe weg over de Blauw Berg) ter plaatse gereed zou zijn in februari 2008. Berichten van uw kant hebben altijd in die richting gewezen. Op 29 september 2006 schreef u immers nog “dat de uitvoering loopt tot februari 2008”.

Blijkens uw brief van 10 mei jl. vindt de oplevering van de weg in het gunstigste geval plaats in april 2008, twee maanden te laat dus. Dit in verband met ‘in de weg liggende’ watertransportleidingen. Er moet een oplossing komen voor de punten waar de leidingen de toekomstige weg kruisen. Mocht PWN het tijdspad niet halen, dan wordt het nog later. PWN heeft weliswaar aangegeven het tijdspad wel te gaan halen, maar ons is ook altijd voorgespiegeld dat februari 2008 gehaald zou worden.
Deadlines blijken dus zo zacht als boter te zijn, hetgeen wij al vreesden.

 
Dat is vooral vervelend omdat velen in Hoorn zitten te wachten op de voorzieningen die zullen komen op de Blauwe Berg. Gezien het uitgangspunt dat eerst de infrastructuur gereed moet zijn heeft vertraging bij het aanleggen van de weg o.i. ook vertraging tot gevolg bij het aanleggen van de voorzieningen op de Blauwe Berg.
 
Uit uw brief van 10 mei jl. begrijpen wij dat de PWN op de Blauwe Berg alleen werkt in de maanden september en maart of tussen september en maart of tussen maart en september. Wij vermoeden dat een verduidelijkende alinea hierover uit uw brief is weggevallen.
 
Een ander boeiend aspect is het feit dat u voornemens bent een ‘gebaar van coulance’ te maken, kosten 50.000 euro. Opmerkelijk, daar een tegemoetkoming blijkens uw brief niet conform eerder gemaakte afspraken is.
 
Gelet op de gang van zaken stellen wij u de volgende vragen als bedoeld in Art. 43 van het Reglement van Orde:
1. Sinds wanneer worden door of namens uw college in het kader van de hoofdinfrastructuur contacten met de PWN over de bewuste watertransportleidingen onderhouden?
2. Wat wordt exact bedoeld met de PWN-perioden september en maart?
3. Sinds wanneer is het u bekend dat de PWN perioden aanhoudt waarbinnen zij bepaalde werkzaamheden uitvoert?
4. Wanneer wist u of kon u weten dat oplevering volgens planning in februari 2008 niet langer reëel was? Was dit te voorzien geweest?
5. Wat is de reden dat u de raad nu pas informeert over de latere oplevering van deze hoofdinfrastructuur?
6. Heeft u de ontwikkelaars inmiddels laten weten dat later aangevangen kan worden met de beoogde ontwikkelingen op de Blauwe Berg?
7. Wanneer kunt u ons met zekerheid melden dat de nieuwe deadline van april 2008 wél gehaald gaat worden?
8. Wat gaat het college doen om verdere vertraging te voorkomen?
9. Terwijl er afspraken zijn met de PWN maakt u desondanks een ‘gebaar van coulance’ van 50.000 euro. Waarom? En waarom juist dit bedrag?

Uw antwoorden zien wij graag zo spoedig mogelijk tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Hans Weeda   - VOCH
Harry van Lunteren - VVD
Johan van der Tuin - CDA

Reacties
Reactie: (devries)
24-5-2007, 16:14
Het CDA en VOCH zitten toch in de raad, ze hebben toch wethouders geleverd of doen die gasten maar wat, je zou op zijn minst als fractie geinformaard moeten zijn over wat daar allemaal gebeurd of werkt iedereen langs elkaar heen en gaat men vervolgens weer verbaasd zitten zijn ? Welterusten allemaal

Reactie: (Hendrik)
24-5-2007, 14:02
Ach de gemeente Hoorn heeft nooit zo’n haast met de diverse projecten die de gehele bevolking aangaan, alleen als het een kunstproject is wat scheppen geld kost, dan zijn ze wel vlot.