Luilak Hoorn: Vuurwerk, eieren en meel in beslag genomen

ingevoerd op 27-5-2007

Met de inzet van extra personeel in de politieregio Noord-Holland Noord is veel vernieling en vervuiling voorkomen. Toch hebben bewoners van het gebied nog veel overlast ervaren van jongeren die woningen besmeurden met levensmiddelen. Er zijn diverse aanhoudingen verricht en veel eieren, boter en meel is in beslag genomen. Ook zijn er verschillende aanhoudingen verricht wegens vernielingen en baldadigheid.

Hoorn
In Hoorn werd extra personeel ingezet, intensief gesurveilleerd en werd ook veel samengewerkt met partners zoals de gemeente en winkeliersverenigingen. Ook hier kreeg de politie veel meldingen van geluidsoverlast en baldadigheid vanuit met name de wijken Risdam en de Grote Waal. Ook kwamen er meldingen van overlast door vuurwerk.
De politie is zo vaak als mogelijk was ter plaatse gegaan (of was al in de wijk aanwezig) om eventuele verdachten aan te houden. Op de Dubbele Buurt is rond 2.15 uur een 28-jarige man aangehouden die een stuk vuurwerk uit zijn auto gooide. In zijn auto lag meer vuurwerk dat in beslag is genomen.
De politie heeft veel jongeren aangesproken en in de gaten gehouden en op onder andere het Galjoen en de Matissehof spullen als eieren en meel in beslag genomen van een groep van vijf. Er zijn verschillende jongeren aangehouden wegens het plegen van vernielingen (bushokjes)of het besmeuren van eigendommen met rotzooi.
Op het Karveel is door een bewoner een 18-jarige man uit Hoorn aangehouden. Hij herkende hem als een van de personen die het raam van zijn woning had ingegooid. De man is overgedragen aan de politie en meegenomen naar het bureau.

Reacties
Reactie: (Huesje)
31-5-2007, 23:22
Al dat gekledder heeft zeker te weten wél met luilak te maken, naast takkeherrie. Maar de heilige koe mag natuurlijk niet besmeurd worden.

"Na 1965 wordt het feest weer steeds vaker gevierd, opvallend is dat dan ook de nadruk weer ligt op het lawaai maken. Naast belletje trekken dat al sinds het begin van twintigste eeuw veel gedaan werd begon men ook steeds vaker fietsen met ratels bij het wiel of oude bussen, pannen of blikjes die achter de fiets worden gebonden te gebruiken om lawaai te maken. Vroeger werd dit bijvoorbeeld gedaan met een al dan niet zelf gemaakte kar. Maar ook het bekladden van ramen of andere dingen kwamen weer terug. Dit gebeurde vroeger vaak met boter, zeep en krijt. Tegenwoordig wordt er naast zeep en boter ook meel en eieren gebruikt. De eieren worden stuk geslagen op ramen en auto’s. De luilakvuren zoals men die kent rond Amsterdam en de Zaanstreek hebben een mindere verspreiding in het heroverde luilakgebied. Bovenop zo’n vuur zat vaak de Jan Luilak." http://nl.wikipedia.org/wiki/Luilak

Alleen vernielingen is altijd al uit den boze en daar werd en wordt terecht tegen opgetreden.

Niet zeuren, lekker kliederen!

Reactie: (laten we het leuk houden)
31-5-2007, 22:24
Luilak is bedoeld om mensen s’morgens vroeg, met veel lawaai wakker te maken.Al dat gekledder met stroop,boter enz.heeft niets te maken met luilak, maar zie ik als vernieling.Legge blikjes aan je fiets of met toeters door de straat dat is luilak.

Reactie: (Huesje)
28-5-2007, 13:11
Beetje lullig vind ik dit wel: "De politie heeft veel jongeren aangesproken en in de gaten gehouden en op onder andere het Galjoen en de Matissehof spullen als eieren en meel in beslag genomen van een groep van vijf."

Dat zijn toch normale Luilak-geintjes hoor, dat deden wij vroeger al, naast o.a. belletje trekken, pijltjes in openstaande ramen schieten, deurknoppen aan elkaar vastbinden en natuurlijk een enorme takkeherrie produceren.

Als niks meer mag kun je het net zo goed afschaffen. Men kan ook té streng zijn...

Reactie: (Edkar)
28-5-2007, 10:03
Leuk hoor zo’n "feestje" in de nacht. De eerder op deze site gemeldde voorzorgsmaatregelen hebben niet erg veel effect gehad. Dit soort oude volksfeesten zijn niet meer van deze tijd en kunnen helaas niet meer ongestoord plaatsvinden. Het wordt dan ook tijd om hier maar mee te stoppen en gewoon Luilak te verbieden met harde straffen in het vooruitzicht indien men toch de straat op gaat. Helaas maar waar, een andere manier is er niet. Een keer vroeg wakker gemaakt worden is niet erg, maar jaarlijks vele duizenden euro’s schade en overlast daar zit de maatschappij niet op te wachten. Dus nogmaals volgens jaar gaarne een verbod op Luilak viering. Welke politieke partij durft?