Cameratoezicht op HN 80 start in juli

ingevoerd op 30-5-2007

In juli van dit jaar zal er op het bedrijventerrein HN 80 een compleet systeem van cameratoezicht worden geïnstalleerd en in bedrijf worden genomen. Met dit systeem beoogt de Parkmanagement organisatie de bewaking en beveiliging van de private eigendommen van de bij het beveiligingscollectief aangesloten bedrijven op HN 80 verder te optimaliseren. Op basis van ervaringen met dergelijke systemen op andere bedrijventerreinen wordt verwacht dat het aantal inbraken, het vandalisme en de daaraan gerelateerde schade sterk zal verminderen.

Het systeem dat op HN 80 zal worden geïnstalleerd omvat een totaal van 15 camera’s die zodanig zijn opgesteld dat daarmee alle bedrijfspanden minimaal door een camera zijn waar te nemen en veelal zelfs door twee camera’s. Alle camera’s zijn draadloos verbonden met een centrale server die, middels een glasvezel verbinding is verbonden met de toezichtcentrale. Hierdoor beschikt de toezichtcentrale over een optimale beeldkwaliteit waarmee herkenning van bijvoorbeeld voertuigen mogelijk is.

Met het systeem, dat 24 uur per dag operationeel is, zullen met enige regelmaat de bedrijfspanden en de directe omgeving van de bij het beveiligingscollectief van de Parkmanagementorganisatie aangesloten bedrijven worden geschouwd op gevaarlijke of potentieel gevaarlijke situaties. Het systeem wordt ook onmiddellijk geactiveerd indien in een van deze bedrijfspanden een alarm wordt gegenereerd. Daarnaast zal het systeem worden voorzien van software die het mogelijk maakt potentieel gevaarlijke situaties te herkennen. Alle ontvangen beelden worden 7 dagen bewaard en zijn beschikbaar voor politie en justitie als extra bron voor onderzoek en vervolging.

Indien zich gevaarlijke of potentieel gevaarlijke situaties voordoen zal vanuit de toezichtcentrale de opvolging worden gecoördineerd. Meestal zal dit betekenen dat de surveillanten van de collectieve beveiliging naar de locatie worden gestuurd maar, bij ernstige situaties zullen ook politie en/of brandweer direct worden geactiveerd.

Met de aanleg van het camerasysteem door de Parkmanagementorganisatie is een totaal investering van ruim € 150.000 gemoeid. Het is bedoeld als pilotproject op basis waarvan zal worden besloten over het toepassen van dergelijke systemen op alle Hoornse bedrijventerreinen.
Het project cameratoezicht HN 80 maakt deel uit van het revitaliseringsplan HN 80. Andere onderdelen van dit plan zoals bijvoorbeeld het renoveren van de toegang tot HN 80, het opknappen van de groenvoorzieningen en de introductie van een gevelrenovatiefonds staan voor later dit jaar op de agenda.