Riley Dutch Fryslân Tour 2007 door Noord-Holland

ingevoerd op 30-5-2007

Komend weekend trekt de Riley Dutch Fryslân Tour 2007 door Noord-Holland. Onderdeel van het programma zal zijn een optocht van de 60 deelnemende klassieke auto’s van dit roemruchte Britse automerk door de gemeente Edam-Volendam op zaterdagmiddag 2 juni. Ook Hoorn wordt aangedaan.

Deze “tour de elegance” is op verzoek van de Stichting Tourist Promotion in het programma ingelast in het kader van de viering van 650 jaar stadsrechten.
De deelnemers vormen een internationaal gezelschap waarvan zo’n 90% afkomstig is uit Engeland. De overige deelnemers komen uit Schotland, Ierland, Nieuw Zeeland en Australië. Een aantal Nederlandse Riley-liefhebbers – èn eigenaren! – completeren het geheel.

Connie en Mart Bigot zijn twee van die Nederlandse eigenaren, trotse bezitters van 2 vooroorlogse Rileys en mede organisatoren van de Riley Dutch Fryslân Tour 2007 Eén daarvan is de mooie tweekleurige Falcon 6/15 uit 1934, waarvan er slechts 36 zijn gebouwd.

De Falcon van de Bigots was ooit de wagen van de organist Reginald Dixon, de Cor Steyn van Engeland. Toen de wagen naar het continent dreigde te gaan zijn daar nog problemen over gemaakt door mensen die vonden dat dit stukje erfgoed binnen het Verenigd Koninkrijk zou moeten blijven.
Na een uitvoerige restauratie, die vooral technisch een waar huzarenstukje is geweest, is deze prachtige wagen, met een houten body waarop aluminium beplating, sinds 2004 weer in volle glorie rijvaardig.
Het is prachtige klassieke “sports salon”, standaard uitgevoerd met schuifdak en hoog genoeg voor de heren om er met hoed op in plaats te kunnen nemen. Helemaal geschikt voor het vooroorlogse society leven van de upper class.

Tijdens de 50+ Beurs, afgelopen september in de Utrechtse Jaarbeurs, kwamen Mart en Conny terecht bij de stand van de Stichting Tourist Promotion Zaanstreek-Waterland. Aan Sales & Marketing Manager Harry van Lunteren vroegen zij folders over de verschillende Noord-Hollandse programma onderdelen van de tour.

Een afspraak dat STP voor informatiepakketjes voor alle deelnemers zou zorg dragen was snel gemaakt. Maar Harry zag natuurlijk meer mogelijkheden. Op zijn voorstel is de rondrit door Edam-Volendam, in het kader van de viering van 650 jaar stadsrechten, toegevoegd aan het programma.
Het voormalige Engelse automerk Riley is vooral bij liefhebbers bekend. De fabriek, een familiebedrijf, werd gesticht in 1898 in, hoe kan het ook anders, Coventry, de Engelse autofabriekstad bij uitstek. The Riley Motor Manufacturing Company was de voortzetting van de Bonnick fietsenfabriek uit 1890 en bracht in 1905 de eerste auto op de markt.

In de moeilijke jaren ’30 kreeg ook Riley problemen om het hoofd boven water te houden. Uiteindelijk werd de fabriek in 1938 verkocht aan Lord Nufiield, beter bekend als William Morris. Het merk bleef voortbestaan en er werd nog een aantal modellen uitgebracht. Die waren deels gelijk aan modellen van andere merken uit Lord Nuffield’s concern. Zo is er zelfs een Riley Mini geweest. De merknaam is voor het laatst gebruikt in 1969.
Maar de merknaam bestaat nog steeds en is tegenwoordig eigendom van BMW.

Zoals met zoveel klassieke auto’s hebben ook de nog bestaande Riley’s een aantal enthousiaste eigenaren, verspreid over de wereld en verenigd in speciale clubs. De Nederlandse Rileyclub telt zo’n 110 leden met 70 rijdende Riley’s. Die clubs organiseren natuurlijk gezamenlijke activiteiten en de Dutch Fryslân Tour 2007 is zo’n activiteit.
De buitenlandse wagens arriveren op zaterdag 2 juni via IJmuiden of Hoek van Holland in Nederland en rijden vandaar eerst naar de Zaanse Schans. Vervolgens wordt doorgereden naar Hotel Volendam in Katwoude. De aankomst is daar rond 13.00 uur ’s middags. Na de lunch en het inchecken wordt rond 15.00 uur begonnen aan de rondrit door Volendam en Edam.

Via de Zeddeweg wordt gereden naar de Dijk. Langs de Zeestraat wordt Volendam verlaten en gaat de rit via de Dijkgraaf Poschlaan door naar Edam. Via Hoogstraat, Voorhaven en Nieuwe Haven wordt het Damplein bereikt. Vervolgens gaat de rit via Kerkstraat en Lingerzijde naar het parkeerterrein aan de Singelweg voor een korte stop.
Te voet kunnen de deelnemers dan nog even Edam aandoen en vervolgens wordt rond 16.45 uur teruggekeerd naar Hotel Volendam. Daar zullen de deelnemers rond 19.15 officieel welkom worden geheten door Wethouder Runderkamp van Toerisme.

Zondagmorgen 3 juni gaat de rit vanuit Volendam naar Hoorn en daarna over de Westfriese Omringdijk door naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Na een stop voor de lunch gaat het via de Markerwaarddijk van Enkhuizen naar Lelystad en door de polder verder naar Wolvega, de Friese standplaats tijdens dit evenement.

Tijdens  de daarop volgende week worden allerlei ritten door Friesland gemaakt met bezoeken aan diverse musea en attracties. Op zondag 10 juni volgt dan de terugreis, dit keer via de 75-jarige Afsluitdijk en met een tussenstop in Medemblik voor bezoeken aan het Bakkerijmuseum en het Stoommachinemuseum.

Zowel de organisatoren als ongetwijfeld alle deelnemers en de mensen van de musea en attracties die worden bezocht kijken uit naar een fantastisch evenement. Dat geldt ook voor STP-man Harry van Lunteren: “Ik ben nu eenmaal gek van wat je oneerbiedig ‘ouwe troep’ zou kunnen noemen. Alles wat te maken heeft met het cultureel erfgoed heeft mijn belangstelling en ik ben blij dat we in overleg de extra rondrit door het jarige Edam-Volendam hebben kunnen toevoegen. Het publiek heeft iets om naar uit te kijken en zal zeker genieten van deze mooie klassieke auto’s”.