Voetgangersbrug over spoor stap dichterbij

ingevoerd op 5-6-2007

Het adviesbureau Arcadis heeft opdracht gekregen een voorontwerp te maken voor een nieuwe voetbrug bij het NS-station. Eerder dit jaar hebben drie bureaus schetsen (stijlontwerpen) gemaakt voor de nieuwe brug. De gemeenteraad sprak na presentatie van de schetsen een voorkeur uit voor het stijlontwerp ‘Detail’ van het bureau Movares, dat nu verder wordt uitgewerkt tot een concreet voorontwerp.

Het uitgewerkte voorontwerp zal een kostenraming bevatten en inzicht geven in de uitvoeringwijze en de hinder die het werk met zich meebrengt. Het gemeentebestuur neemt op basis van het voorontwerp een beslissing of het project doorgang kan vinden; op dit moment is er nog geen volledige dekking voor de financiering van de nieuwe brug.

Drie liften
De gemeente Hoorn en ProRail zijn al enige tijd in gesprek over vervanging van de huidige voetgangersbrug uit 1981 door een nieuwe oversteek. Er is overeenstemming over de plaatsing van drie liften in combinatie met de bouw van een compleet nieuwe brug die goed in de stationsomgeving past. De huidige brug heeft een steile trap en er zijn geen voorzieningen in de vorm van een lift of een hellingbaan. Daardoor kunnen mindervalide mensen en reizigers met zware koffers of een kinderwagen moeilijk of niet van de brug gebruikmaken. Bovendien is de afwatering van de brug slecht. Bij regen ontstaan er plassen op de brug en op het oneffen brugdek blijft het water lang staan. Enige jaren geleden is er een overkapping aangebracht. De oversteek is hierdoor wel comfortabeler geworden, maar de wateroverlast is niet opgelost. De verwachting is dat nog dit jaar een aannemer kan worden gevonden en dat de feitelijke vernieuwing van de brug in 2008 mogelijk is.
Wie nieuwsgierig is naar de verschillende stijlontwerpen en wil weten hoe de keuze voor ‘Detail’ tot stand is gekomen, is op donderdag 21 juni welkom in het Architectuurcentrum in de bibliotheek in de Wisselstraat. Daar vindt die avond om 20.00 uur een lezing over de brug plaats en gaat een tentoonstelling van alle schetsen van start.