Copernicus Scholengemeenschap dicht vanwege asbest

ingevoerd op 8-6-2007

De Copernicus Scholengemeenschap in Hoorn is vrijdagochtend per direct gesloten. De ongeveer achthonderd leerlingen uit de onderbouw mochten na het eerste uur naar huis. De school is uit voorzorg gesloten vanwege het risico dat asbest uit de wanden vrijkomt. Dat hebben het schoolbestuur en de gemeente Hoorn besloten.
De school blijft tot en met de zomervakantie gesloten.De leerlingen worden de komende drie weken, tot de vakantie, opgevangen in een dependance en twee andere scholen van het Atlas College.

Eerder deze week werd asbeststof op de grond gevonden, maar dat werd niet in de lucht gemeten, bleek bij een inventarisatie. Er is geen gevaar. In tussenwanden van het gebouw, dat 25 jaar oud is, zitten asbesthoudende platen. ”Dat is geen geheim, en die kunnen beschadigd raken”, zegt een woordvoerder van het Atlas College, waartoe het Copernicus behoort. ”De kans dat er wat mis gaat neemt toe.”

De gemeente en de school willen geen risico nemen. Zij overleggen over structurele maatregelen. De gemeente is eigenaar van het pand.

Lees via onderstaande link meer:

Reacties
Reactie: (Sasja)
17-6-2007, 16:36
Beste Allemaal,
Hoewel het in Nederland meestal meiden zijn, in Russia is deze naam zowel voor jongens als meiden in gebruik....
Ik ben dus pas 10 jaar, half Nederlander, en denk eerst voor ik iets plaatste!
Het probleem is de Asbest;

1 Als we het nu verven of zo, kost geld en over enkele jaren toch sloop, dus eigenlijk geld weg gooien!

2 Volgend jaar zullen diverse kinderen/ouders voor een veilige school kiezen, naar aanleiding van SP kamervragen heeft Vrom Jacqeline Cramer positief op de SP vragen geantwoord, vele gemeente’s hebben minder deskundige die het moeten beoordelen, en tevens, de Gem. Hoorn is deskundige die moet beoordelen over hun EIGEN gebouw..!
Dus hoe onpartijdig zijn ze dan?

3 Als we nu nieuwbouw direct met spoed doen, zitten we dit jaar in tijdelijke gebouwen, maar als we noodreparaties met onbekende afloop doen die geld kosten, over enkele jaren tijdens nieuwbouw is er ook overlast of tijdelijke lokalen nodig, dus nu is goedkoper en beter!

4 Er zijn in diverse Europesche landen Passiefhuizen gebouwd, die maar 20% energie gebruiken van normale als die van begin 80er jaren!
Is een nieuwe Passieve School die energie zuinig is niet beter, ook gezien de uitspraak eerder op deze site van terugbrengen van CO2 uitstoot?

Naast mensen die al 20 jaar terug hier zaten en nog steeds risico lopen terwijl ze het niet wisten, ik moet nog kiezen, en als Oscar Romero te klein word is het in voorjaar 2008 te laat!
Ik wil deze school graag behouden, omdat deze sfeer en de speciale wereldklas die op Jena en Montessoiri beter aansluit!

Zoek en je vind goede deskundige raporten, en lees ook altijd de kritiek, want als andere fouten gemaakt hebben in het verleden hoeven wij dit niet meer te doen!
Een verfje is vermoedelijk niet genoeg, materiaal blijft krimpen en uitzetten door temperatuur, en verder blijft het verouderen...
Noodgebouwen voor 10 tot 15 jaar stond er in de online brochure, en geen 10+15 jaren!
Dit bouwbedrijf leverde al ruim 40 jaar noodgebouwen voor verbrande en tijdelijk te kleine scholen!

Ik wil door nu nieuwbouw de sfeer en opgebouwde resulteten veilig stellen, behoud deze Copernicus, en laat het niet door twijfel door gaan, als volgende keuze jaar 2008 tekort nieuwe kinderen komen is het een grote klap!


Reactie: (Piet-Jan)
15-6-2007, 23:51
Nou Sasja, petje af. En dat meen ik oprecht. Je hebt in ieder geval meer gevoel voor humor dan ene Edkar, die zich schijnbaar op ieder forum als deskundige meent te moeten profileren. Ik bewonder je kennis en je gedrevenheid. En weet je Sasja, eigenlijk ben ik het helemaal met je eens. Ik probeerde een discussie uit te lokken en die ben je op een fantastische manier inhoudelijk aan gegaan (kun je nog wat van leren Edkar; ps ik lees bijna op iedere forum een reactie van jou, je lijkt wethouder Hekking van Juinen wel) en daar heb ik oprecht respect voor. Daarbij is het inderdaad een zorgelijke zaak, temeer ik me afvraag hoe lang leerlingen al in aanraking zijn gekomen met dit asbest. En aangezien ik zelf begin jaren 80 zelf op deze school heb gezeten, kan ik alleen maar je bezorgdheid delen. Ik vind het geweldig dat je de intentie van mijn verhaal begreep. Toppie meid. En maak die van Es flink het leven zuur, want die snapt er helemaal niets van. Wie de jeugd heeft heeft de toemst en met jeugd als jij heb ik vertrouwen in de toekomst.

Reactie: (Sasja)
14-6-2007, 17:57
Helaas, een foutje, Piet Jan...
maar ik zie nu de grap er wel van in....

Ik maak me wel zorgen, de eigenaar is tevens controleur van dit pand, Gem Hoorn... dus onpartijdig?

Verder is er online wel iets te vinden, maar zolang er geen definitief wat ze gaan doen is, kan ik niets zeggen wat ze fout doen, maar controleren of ik de keuze van Copernicus naar Oscar Romero moet veranderen?
Liever niet, want dan zou deze leuke en voor mij eigenlijk goede school leeglopen, en voordat het dan weer op het huidige nivo is?
Klanten verliezen gaat snel, maar terug komen?
Ik kreeg al diverse reactie’s, dus ik sta helaas niet alleen, en de raporten liggen al klaar, ook van VROM, Jacqeline, onze nieuwe staats secretaris was het met de SP volledig eens, en verder nog diverse rapporten waaraan ze zouden moeten voldoen.
Omdat ik er nog niet op zit, mag ik dus officieel niet mee beslissen, maar via een relatie stuur ik wel diverse dikke raporten door, dus zo kom ik toch binnen!

Verder mag een leerlingenraad ook externe deskundige inschakelen, en als U weet hoe lastig ik kan zijn, Jack van Es had vlak voor het Euro referendum al genoeg aan 2 vragen....

Reactie: (Edkar)
14-6-2007, 08:12
Nou, bij Piet Jan is de asbest al enigszins in z’n hersens gaan zitten.

Reactie: (Piet-Jan)
13-6-2007, 20:17
Piet Hein was iemand anders. Probleem meteen opgelost. Aangezien je toch niet weet wat die voor de Nederlandse geschiedenis heeft betekend word je zeker niet toegelaten. Gewoon nog een jaartje of drie op de lagere school blijven en dan als er een nieuwe Copernicus gebouw staat ben je vast wat verder ontwikkeld, word je misschien wel toegelaten en nog wel in een nieuw gebouw. Nou ! Prachtig toch !

Reactie: (Sasja)
13-6-2007, 17:31
Beste Piet Hein,
deze Copernicus heeft een sfeer, en als enige iets als Wereldklas, dit sluit beter aan bij ex Jena planners en Montessoiri leerlingen, dus daarom, verder vlak bij Kersenboogerd, maar als iedereen deze school laat zitten, worden de overige overvol, en moeten we loten, en dat liever niet!

Niet alleen mijn gezondheid en van andere, maar ook de school is zeer gelieft, en graag behouden, het was mijn eerste keuze tot dat.....

Reactie: (Piet-Jan)
12-6-2007, 17:15
Nou Sasja, als je zoveel twijfels hebt ga je toch mooi naar een andere school. Je bent geheel vrij in je keuze en die is er zat. Dus wat is nu eigenlijk je dillema ?

Reactie: (Sasja)
12-6-2007, 16:54
Als U echt een Onderwijs Inspecteur, dat schrijf ik dan met 2 hoofdletters, maar ik weet ook wel dat het nu asbestvrij is!
Maar het was er al eerder, en wat is er toen gedaan, en waarom nu weer?
Hele platen en verven, ja dat kan, maar materiaal kan krimpen en uitzetten door koude en warmte, dus scheuren, en zo opnieuw vezels los laten.
Die nu afgegeven garantie is nu geldig, maar voor hoelang?
Vergeet niet dat ik volgend jaar moet beslissen, en eigenlijk al vorig jaar voor deze Copernicus had gekozen, maar tijdens de open dag zal ik zeker zoeken en de aanwezige microscopen gebruiken....
Mijn vraag is dus tevens of wij kinderen daar nog naar toe willen, want als ik twijfel en argumenten in de krant zet, zou het wel eens leeg kunnen lopen en Oscar heeft dan tekort ruimte, net als alle overige locatie’s.
Door wie is het onderzoek gedaan, welke maatregelen zijn er genomen, en als U die Russische site laat vertalen, daar zijn ze veel harder in het vernietigen van raporten, dus het kan nog een vreem jaartje worden!

Reactie: (Onderwijs inspecteur)
12-6-2007, 01:10
Wat een rotsmoes om toch de uren niet te hoeven halen. Als de asbestvezels goed (hechtgebonden) vastzitten in het materiaal bestaat er weinig kans dat de vezels in de lucht terecht komen en schade veroorzaken.
Onbeschadigde asbestcementplaten hoeven dan ook niet verwijderd te worden. Eventueel kunt u de asbestcementplaat verven of afdekken met een ander materiaal. Dus al die rotkoters terug naar school. Ze leren nu al niets. Hoppa. Al die flauwekul.

Reactie: (Sasja)
11-6-2007, 20:10
Helaas, maar een verklaring?
DTT was eind 50 er jaren een geweldig wonder middel uit USA, dood het ongedierte en laat planten leven, maar ik heb nu geen opa meer...!
Die andere opa is gestorven door asbest, automonteur bij taxi centrale, en als je een Wikipedia en zo bekijkt, eventueel ook de buitenlandse, soms is daar meer te vinden of een extra link... en in Rusland zeggen ze dat niet alle raporten betrouwbaar zijn, zie ook die vreemde uitkomsten van DTT die eerst geweldig was, en later door dezelfde Universiteit de grond boorde..

Volgens een onderzoek betaald door Philips willen de meeste vaders MP3 spelers en Beertenders... maar mijn papa wil geen van deze, maar hoe was de vraag, om dit antwoord te krijgen?

Als je alles in een dikke laag verf zet is deze school weer voorlopig asbestvrij, maar verf verouderd en gaat scheuren... dus die test klopt maar materialen hebben verschillende uitzettingscoefficienten, dus kraken ze het zelf weer open, hout en metaal, glas ,en nog asbest, allemaal verschillende materialen en uitzettingen, dus koud of warm, bij iedere schommeling kraakt het en komen er dus gewoon weer nieuwe vezels vrij, maar dat wil niemand hier in het westen horen, het zijn maar tijdelijke oplap maatregelen, het was een noodgebouw, en dat is normaal voor 10 tot hoogstens 15 jr, en deze is..... juist, zwaar over datum en in staat van ontbinding, en kanker patiënten die hier de deeltjes oplopen kunnen jaren later ziet worden, dus als je al 25 jaar bij je baas werkt, dan zelfs zou dit school deeltje alsnog aktief kunnen worden en fataal, en wie betaalde na zoveel jaren?
Het is niet te bewijzen, of je eigen huis, school of die antieke auto met oude remmen....

Ik Google altijd iets verder voor ik antwoord, en wil nu aktie dat die school niet in 2010 maar eerder liefst 2008 word opgeleverd!

Reactie: (Princess)
11-6-2007, 16:53
kijk ; http://www.nu.nl/news/1109843/10/Schoolgebouw_Hoorn_dicht_na_vondst_asbeststof.html

de school is asbestvrij verklaard
ik hoop dat dit jullie gerust stelt.

Reactie: (Princess)
11-6-2007, 15:06
Onno, mijn punt
zelf denk ik dat ik me niet hoef druk te maken
dat de school er wel voor zorgt.
Misschien moet ik me wel druk maken ik
weet het ook niet ik ga op het internet opzoek naar informatie.

Reactie: (Sasja)
11-6-2007, 05:29
Moet ik nu deze school die ik wil in 2009 nog nemen, of kan ik veilig naar deze school?
De kinderen in de huidige groep 8 hebben al gekozen, en zijn veroordeeld tot... maar volgend jaar is de keuze lastiger!
Niet alleen de huidige, maar ook eventueel toekomstige leerlingen willen zekerheid, als 10 jarige ben ik niet gek, ik wil langer mee, want als automonteurs wegens schoonmaken remmen die vroeger veel asbest hadden, plotseling van gezonde oudere mensen voor hun 65 dood gaan zonder oorzaak, weet ik genoeg!
Zo zijn er meer beroepen die vroeger zo gingen, en enkele vezels zijn genoeg, of kunt U mij een lijst geven hoeveel werknemers van die asbestfabriek boven de 80 zijn geworden, net als mijnwerkers een meestal kort lijstje, en de enige die als mijnwerkers in Limburg nog als 80+ leven waren meestal de kantoor mensen!

Dus als de school volgend jaar tekort leerlingen in de éérste klas krijgt.....
Ik wilde deze school wegens de aansluiting op Jena en Montessoiri, maar twijfel nu al!

Reactie: (Onno)
9-6-2007, 19:16
Wat is nu je punt Princess??

Laat ik je dit zeggen, als dat gebouw al zo oud is en nodig aan vervanging/renovatie toe is dan is er dus al die tijd geboord, geschilderd en weet ik het wat allemaal gebeurd met die muren. Dat er asbeststof op deg rond gevonden is maar niet in de lucht kan niet..stof dwarrelt eerst een tijdje door de lucht om daarna op de grond terecht te komen. Ik weet niet wat die leerkrachten voor opdracht gekregen hebben om jullie maar rustig te houden maar dit verhaal klopt niet..

Reactie: (Princess)
9-6-2007, 17:04
Ja, ik zit zelf op het Copernicus
gelukkig dat we bijna zomervakantie hebben
en ook dat we dat bij gebouwtje hebben
en ook nog dat we in 2010 ( ongeveer ) een nieuw gebouw krijgen. Maar alles word schoongemaakt en als ik over een paar jaar toch kanker bleek te hebben dan klaag ik de school aan maar het is toch m’n gezondheid.
De leraren en autorieteiten bij ons op school hebben onze vragen beantwoord en ons gekalmeerd.

Reactie: (Sasja)
9-6-2007, 00:02
Jammer, maar noodzakelijk?
Ik had juist een voorkeur om in 2009 hier de Jenaplan richting te volgen, die goed aansluit op de Montessoiri.
Bij verouderen komt er altijd stof vrij, ook beton en geverfde dingen, alles wat verouderd zal tot stof weder keren...
Met een verfje kun je het wel nog enkele jaren vast houden, maar het was een NOOD gebouw!
Daarom, graag een pand wat toekomts bestendiger is, en liefst ook milieu vriendelijk, Grondwarmte pomp, of super dikke isolatie, niet alleen in de steeds minder koude winters, maar ook in hete zomers zoals vandaag het ook zomaar 32 graden was, en gelukkig is ons huis redelijk geisoleerd en bleef het prettig koel!

Dus geen superschool elders zoals bij het Titaan, want dan moeten vele uit de Kersenboogerd veel kilometers fietsen, en niet iedereen doet zoals je op het verkeersexamen leerde!
De locatie moet blijven, te grote scholen worden onpersoonlijk en krijg je amerikaanse toestanden, meer geweld en minder prestatie’s.
Deze huidige Copernicus was al vrij groot, kan nog net, het moet niet onpersoonlijk worden, onze ouders leven al vaak genoeg langs elkaar heen!