15e eeuws Mariabeeld komt terug naar Hoorn

ingevoerd op 8-6-2007

Een 15e eeuwse houten Mariabeeld komt terug naar Hoorn! Het Westfries Museum heeft vrijdag bij de veiling bij Sotheby’s in New York het beeld in handen kunnen krijgen.

Het zogenoemde Mirakel van Hoorn ging vorig jaar bij een veiling aan het museum voorbij. Het werd toen voor 22.000 euro verkocht aan een particulier. Op initiatief van de Hoornse historicus en publicist J.P. van der Knaap en de Stichting Koepelkerk probeerde het museum het beeld nu alsnog te verwerven. Diverse particulieren hebben inmiddels bijdragen toegezegd. De Gemeente draagt 5000 euro bij.

Gezien het grote historische belang van het beeld en het maatschappelijk draagvlak in Hoorn, had het college van B en W besloten zich in ieder geval voor 5.000 euro garant te stellen. De toezegging bracht de aankoop van het beeld weer een stap dichterbij.

Aan het beeld is een bijzondere legende verbonden die leidde tot de bouw van de Onze Lieve Vrouwe kerk, nu meer bekend als de Noorderkerk. In 1425 zag de molenaar Claes Geraerdts op het Kleine Noord een verschijning die leek op de heilige Maria met Jezuskind op de arm, een stralenkrans om haar gestalte en een maansikkel onder haar voeten. Op de plaats van haar verschijning werd een kapel gebouwd, later de Noorderkerk. Jaren daarna viel een schip de haven van Hoorn binnen met een beeld aan boord voor de stad Lemmer. De molenaar herkende het beeld van zijn verschijning een buurtgenoten hebben het gekocht. Het werd geplaatst in de kapel. Tijdens de jaren van de beeldenstorm verdween het. Het raakte beschadigd maar bleef volgens de overlevering verborgen. In 1916 kwam het in handen van de glazenier/bouwkundige ir. J.L. Schouten. Na diens dood werd het geveild en mogelijk nog enkele malen. Op 21 februari 2006 dook het weer op en wel bij Sotheby’s in Amsterdam.
 

Reacties
Reactie: (Malle Pietje)
12-6-2007, 01:22
Het is een Godswonder !

Reactie: (Martin Mons)
11-6-2007, 12:21
Het verhaal kende ik, dat het beeld nog bestaat, wist ik niet. Ongelooflijk en fantastisch dat het nu in Hoorn terugkeert! M.i. de prijs absoluut meer dan waard.


Reactie: (Huesje)
9-6-2007, 12:55
En als zuinige Nederlander vroeg ik mij af, wát heb zulks allegaar gekost: "de hamer viel na het bod van 20.000 euro. Bij dit bedrag komen nog de kosten voor het opgeld, verzekering, transport en inklaring." Gelezen op nhd.nl
Nah, gefelicies hoor! :)