Monumentencommissie accoord met plan Oostereiland

ingevoerd op 13-6-2007

De inspiratie in het plan ontbreekt” klonk er woensdag in de Monumentencommissie maar toch kon men zich vinden in het in recordtijd gemaakte plan voor 31 woningen op het Oostereiland. Haast is volgens de gemeente geboden omdat men snel een subsidieverzoek bij het rijk wil indienen. En mede daarom wilde de commissie wel accoord gaan met het ”haasje repje-plan”.

Voor alle duidelijkheid: De geplande 31 woningen komen in de bestaande bebouwing, de oude gevangenis dus, op het Oostereiland bij de ingang van de Hoornse haven. De meeste appartementen, 27 stuks, komen in het oude u-vormige deel rond de binnenplaats en 4 penthouses zijn ingetekend op de zolder van het hoge gebouw, het zogenaamde Alkovengebouw. Op de andere drie verdiepingen van dit gebouw is een cultureel/toeristische functie gepland, bijvoorbeeld een museum.

Twee aanwezige raadsleden keken een beetje op van de supersnel gemaakte plannen. Raadslid Van de Wijdeven van de PvdA vroeg zich af of deze invulling definitief was. Zijn partij ziet namelijk graag een leerhotel komen waar jongeren een vak kunnen leren. Ambtenaren meldden dat enige wijzigingen in de plannen nog wel mogelijk waren.

Enkele maanden geleden presenteerde de gemeente Hoorn een plan waarbij een niet echt monumentaal deel van de voormalige gevangenis zou worden gesloopt en de binnenplaats door nieuwbouw gesplitst zou worden. Ook was toen sprake van een nieuwbouw horecapaviljoen van maar liefst 1500 m2 op de zuidpunt van het eiland. Dit plan kreeg veel kritiek van onder meer raadsleden en is nu aangepast.

Men gaat nu uit van de bestaande bebouwing waarbij slechts enkele kleine keuken-uitbouwtjes worden verwijderd. Het cellencomplex kan volgens het ingehuurde architectenbureau gebruikt worden als bergingen voor de 31 appartementen. De binnenplaats blijft besloten en zelfs de bestaande ingang van de gevangenis blijft in gebruik. Wel zullen waarschijnlijk bij een aantal woningen de tralies verwijderd worden om meer lichtinval te krijgen. Aan de bestaande raam- en deurpartijen verandert weinig. In een enkel geval wordt een raam een deur of andersom.

In het hoge Alkovengebouw zijn twee liften ingetekend en worden voormalige slaapzalen steeds per twee zalen door doorgangen samengetrokken. De oude celdeuren wil men behouden. De grote keuken kan mogelijk gebruikt worden voor een restaurant van de culturele instelling(en).

Op een vraag van een lid van de commissie waarom op de zolders van het Alkovengebouw vier ruime penthouses zijn ingetekend, werd schoorvoetend toegegeven dat daar geen echte visie achter zat, maar puur een financiele reden had. Een ander lid van de Monumentencommissie stelde voor om de hoge muur rondom de tuin van de voormalige directeurswoning te verlagen. Dit is historisch verantwoord aangezien de muur niet altijd zo hoog is geweest: Op verzoek van de vrouw van een gevangenisdirecteur was de muur ooit verhoogd. Zij kon blijkbaar niet zo tegen de belangstelling van de gevangenen.

 

Reacties
Reactie: (fred)
14-6-2007, 00:23
Gelukkig maar, de ouwe lijken commissie is het er mee eens, dan zal het wel goed zijn...... welterusten hoorn