Einde aan stank bij Koopvaarder in zicht

ingevoerd op 21-6-2007

De rioolput aan de Koopvaarder veroorzaakt al geruime tijd veel stankoverlast. De gemeente heeft een goede oplossing daarvoor gevonden door de plaatsing van een gecombineerd bio- en chemisch filter. De firma VBK Hoorn BV gaat het werk komende week uitvoeren.

Na het aanbrengen van tegels rond de put zet de gemeente op dinsdag 26 juni de gemalen uit en krijgt de put een schoonmaakbeurt. Ook worden die dag met perslucht gaten geboord en de lining in de put hersteld.

Een en ander is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is namelijk alleen mogelijk het riool tijdelijk buiten werking te stellen als het droog is. Als het regent mogen de gemalen niet uitgezet worden en moet het werk op een later tijdstip plaatsvinden.

Op woensdag 27 juni arriveren de filters zelf. Deze krijgen een plek in een grote zwarte bak van twee meter hoog en een diameter van eveneens twee meter. Het biofilter bestaat uit kokosvezels en zit in een ronde ton. Een ventilator zorgt voor de circulatie van de lucht in de rioolput via de kokosvezels terug naar de put. Het chemische filter bestaat uit korrels in een vierkante koffer bovenop de ronde ton. Het geheel wordt afgedekt met een betonnen plaat en aluminium deksels.

Een week later worden tenslotte kunststof grastegels aangebracht in het bestaande gras, zodat  werkvoertuigen voor onderhoud beter bij de rioolput en het filter kunnen komen.

Tijdens de werkzaamheden komt tijdelijk een bouwhek rond de put te staan. Dit hek wordt later vervangen door een definitief hekwerk.

De werkzaamheden hebben geen gevolgen voor het verkeer. De kans bestaat dat fietsers en voetgangers korte tijd geen gebruik kunnen maken van het fietspad en het voetpad die langs de put lopen.

Reacties
Reactie: (H.Langeveld)
24-6-2007, 20:36
Waarom wordt het gas niet gewoon afgefakkeld, de stank is toch methaangas? Of zou dat geen goede oplossing zijn?
Het exquise boeket van versgemaaide hondendrollen in de Hoorn-se parken en zeker op het bullenpad , wordt zomers vaak onaangenaam vermengd met rozengeur, het planten van rozen in de parken moest verboden worden. (grapje)

Reactie: (Anastasia)
21-6-2007, 21:12
Ik woonde daar niet, maar 20 jaar, dan zou ik eerder klagen, en liest de vlakbij gelegen gemeente raad eens laten ruiken, stinkbommetjes of zo, maar eindelijk, dus wat zijn dit voor buren?

Ik dacht tijdelijk, maar zolang?

Een tevreden bewoonster van de Kersenboogerd.

Reactie: (devries)
21-6-2007, 18:27
Ahum.....

geruime tijd ? een jaar of 20 stinkt het al daar.
dat wilde ik even kwijt.