Behandeling Kadernota 2007 in raad Hoorn

ingevoerd op 26-6-2007

De gemeenteraad stelt woensdagmiddag 27 juni tijdens een extra raadsvergadering de Kadernota 2007 vast. Vooruitlopend daarop komt het voorstel over de vervangende huisvesting van de Copernicus aan de orde. De vergadering begint om 13.30 uur in de raadzaal van het stadhuis.

Agendavoorstel: opening en mededelingen; vaststelling van de raadsagenda van 27 juni; spreekrecht burgers; vragen raadsleden; onderzoek van de geloofsbrieven en beëdiging van de heer J.P. Stokking (in verband met de tijdelijke vervanging van de heer J.H.B.M. Wolthuis, raadslid VOCH); voorstel huisvesting Copernicus; voorstel inzake het vaststellen van de Kadernota 2007.

Kadernota
B en W hebben de raad voorgesteld de besluitvorming over nieuw beleid (vrije beleidsruimte) door de raad gelijktijdig met het vaststellen van de Programmabegroting 2008 in november 2007 te laten plaatsvinden. Dit omdat nog niet bekend is welke financiële gevolgen de junicirculaire van het rijk zal hebben. Half juli zal hier meer duidelijkheid over zijn. In hun voorstel aan de raad vragen B en W de raad in te stemmen met de onder- en overschrijdingen die in de kadernota zijn verwerkt. Dit betreft onontkoombare financiële effecten. Tevens wordt de raad gevraagd in te stemmen met het verwerken van de lasten van de vervangings- en bijzondere investeringen van de jaarschijf 2008. Daarbij plaatst het college nadrukkelijk de kanttekening dat, indien het financieel beeld na verwerking van de junicirculaire negatief uitpakt, ook deze investeringen opnieuw door B en W kritisch worden afgewogen.

Ter voorbereiding daarop willen B en W met de raad van gedachten wisselen over richtinggevende kaders waarbinnen politiek-bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken kunnen of moeten worden aangepakt, waarbij het accent komt te liggen op de inbreng vanuit de fracties. Vervolgens kunnen de ambities van de raad in verband worden gebracht met de financiële mogelijkheden, waarop in het najaar meer zicht zal zijn. Het geheel leidt dan tot besluitvorming in het kader van de begroting 2008. De informatie om tot kaderstelling te komen, treft de raad niet alleen aan in de kadernota maar ook in de Programmabegroting 2007. Veel onderwerpen die nu actueel zijn en de politieke agenda bepalen, zijn immers in de Programmabegroting 2007 besproken.