Unanieme steun raad voor sloop Copernicusgebouw

ingevoerd op 27-6-2007

De gemeenteraad van Hoorn heeft woensdagmiddag besloten het hoofdgebouw van Copernicus aan de Nieuwe Steen 11 zo snel mogelijk te laten slopen. Tevens is besloten op dezelfde plek een semi-permanent schoolgebouw te laten plaatsen en tijdelijke huisvesting te realiseren op onder andere Nieuwe Steen 21.

Verder nam de raad het besluit al het nodige te doen om de continuïteit van het geven van onderwijs door het Atlascollege te waarborgen totdat het semi-permanente gebouw klaar is. Een voorstel daartoe van het college van B en W werd raadsbreed gesteund. Er was alom waardering voor de voortvarendheid waarmee college en schoolbestuur de problematiek hebben aangepakt.

Op 26 juni namen B en W het besluit om de raad 27 juni voor te stellen het hoofdgebouw van Copernicus aan de Nieuwe Steen 1 zo snel mogelijk te slopen. Dit gebeurde in overleg met de school na de vondst op 7 juni van kleine hoeveelheden asbeststof. Op de plek van het te slopen hoofdgebouw moet per 1 januari 2008 een nieuw semi-permanent gebouw staan van goede kwaliteit. Copernicus kan daarvan nog vier a vijf jaar gebruik maken in afwachting van haar definitieve huisvesting. Daarna kan het semi-permanente gebouw  dienst doen om in Hoorn andere huisvestingsknelpunten in het onderwijs op te lossen. Voor de periode tot 1 januari  2008 zal in samenspraak met de school een tijdelijke oplossing worden gezocht. Er komen onder andere noodlokalen bij het gebouw Copernicus Nieuwe Steen 21. Daar zal vanaf 27 augustus de onderbouw terecht kunnen. De overige leerlingen worden elders gehuisvest. Het streven is om deze noodopvang tot één locatie te beperken.

Doorslaggevend bij de keuze om geen miljoenen te investeren in een grondige verbouwing van het huidige hoofdgebouw – waarbij alle tussenwanden zouden worden ingepakt tot 2.40 meter hoogte - was dat er dan nog steeds sprake zou zijn van asbest. Bovendien zouden al deze dure materialen na vier of vijf jaar weer op de sloop belanden in verband met de voorgenomen sloop van het ruim 25 jaar oude semi-permanente gebouw. Ook het bestuur van Copernicus was geen voorstander van deze oplossing. Met snelle sloop van het huidige gebouw Nieuwe Steen 11 worden bovendien alle asbestrisico’s definitief uitgebannen.

B en W hebben niet gekozen voor de optie om per 27 augustus op de huidige plek noodlokalen neer te zetten. Het college kiest voor een nieuw semi-permanent schoolgebouw van goede kwaliteit, omdat - in afwachting van realisering van het totaalplan voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs (Integraal Huisvestingsplan) -  een hele schoolgeneratie leerlingen daar nog vier tot vijf jaar les krijgt. Het nadeel van vier maanden een noodoplossing weegt daar volgens het college tegenop. De gemeenteraad was het met deze visie eens. Ook bestuur, directie en personeel zijn positief.

Samen met de school wordt de komende periode gezocht naar een tijdelijke oplossing tot 1 januari voor de leerlingen die niet op Nieuwe Steen 21 naar school gaan. Ook bij de bouw en inrichting van het semi-permanente gebouw zal de school nauw worden betrokken.