PvdA wil helderheid over mogelijke aankoop gronden Jaagwegterrein

ingevoerd op 6-7-2007

De PvdA  wil van het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland weten of men inderdaad van plan is de gronden aan de Jaagweg aan te kopen nu de gemeenteraad van Koggenland in meerderheid heeft besloten af te zien van de aankoop van de voor de industrieontwikkeling noodzakelijke gronden. Het PvdA-statenlid Ed Wagemaker heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

PvdA-statenlid Ed Wagemaker: “In de raadsvergadering van Koggenland op 11 juni is door wethouder Wijnker duidelijk gemaakt dat de gronden voor of op 14 juli door de provincie aangekocht zouden worden. De Statenfractie van de PvdA Noord-Holland is altijd kritisch geweest over de beoogde industrieontwikkeling aan de Jaagweg. We vragen het College om ons helderheid te verschaffen over de mogelijke aankoop”.

Begin 2006 zijn er door de  PvdA al vragen gesteld aan het College over de haalbaarheid in financiële en technische zin van de Jaagweg. De beantwoording van deze vragen waren onvoldoende geruststellend en leidde tot de conclusie dat het industrieterrein niet rendabel zou zijn te ontwikkelen. De door de statenfracties van GroenLinks en D66 toen gestelde harde eisen, waaronder  o.a. minimaal 15% ruimtewinst en meervoudig ruimtegebruik, werden door de PvdA op zich als prima randvoorwaarden gezien, maar als niet erg realistisch beschouwd. De PvdA heeft toen het advies gegeven om opnieuw op zoek te gaan naar een betere oplossing voor de regio Westfriesland om geen economische achterstand op te lopen.

Nu veel vervoersbedrijven in de Kop van Noord-Holland kiezen voor Agriport in plaats van de Jaagweg en het bedrijventerrein Westfrisia Noord ontwikkeld kan worden lijkt een herijking van noodzakelijk geachte bedrijventerreinen in Westfriesland op z’n plaats.“ Gezien de recente ontwikkelingen zou het goed zijn als Gedeputeerde Staten zich herbezinnen over de ontwikkeling van de Jaagweg”, aldus Wagemaker.