Voorbereidingen voor het eerste weekend van september in volle gang

ingevoerd op 13-7-2007

De gezamenlijke start van het nieuwe culturele seizoen door Stichting Hoorn Kunst en Cultuur, de Boterhal, Havenconcerten, schouwburg Het Park, Theater Het Pakhuis, Filmhuis Hoorn, Manifesto en de musea en galeries van Hoorn vindt plaats van 31 augustus tot en met 2 september.

De verschillende culturele instellingen hebben boeiende programma’s in petto voor Hoorns cultureel weekend. Op de openingsavond op vrijdag 31 augustus organiseert Filmhuis Hoorn een buitenvoorstelling op de Roode Steen. In de Karperkuylhaven kan men genieten van een speciaal concert door Jeugd Orkest Nederland. Op zaterdag 1 september gaat het programma aan de Karperkuyl, georganiseerd door Stichting Hoornse Havenconcerten, door met onder andere: de Bigband van muziekschool Gerard Boedijn, het koor Vocallure, het Hoornse pianotalent Martje van der Wildt en fadozangeres Maria de Fátima.

Op zowel de zaterdag als de zondag zetten kunstenaars in Hoorn en de regio de deuren van hun atelier open. Deze Open Atelierroute wordt georganiseerd door de Boterhal. Ook presenteert een aantal kunstenaars hun werk in de Noorderkerk. Exposities in galeries en musea zijn te bezichtigen via een speciale Tour des Expositions, georganiseerd door Stichting Hoorn Kunst en Cultuur.
(De Open Atelierroute, inclusief de expositie in de Noorderkerk, vindt overigens een week later - het weekend van 8 en 9 september - nog een keer plaats.)

Dan de Kunstmarkt, op de zondag, van Stichting Hoorn Kunst & Cultuur. Liefst 200 kunstenaars presenteren zich aan het publiek! De Kunstmarkt begint op het plein vóór schouwburg Het Park en slingert als een lint van kramen door de historische binnenstad van Hoorn. Er is een veelheid aan disciplines, zoals schilderijen, fotografie, glaskunst, sieraden, beeldende kunst, brons, keramiek, vilttechniek en extravagante hoeden. Naast dit kunstlint is er een aparte locatie (Dal/Spoorstraat) voor `Montmartre in Hoorn’. Op deze plek gaan kunstenaars echt aan het werk. Tijdens voorgaande jaren is gebleken dat dat altijd een mooie interactie oplevert tussen kunstenaars en publiek. Er komt een terrasje en er is Franse muziek, kortom dat wordt een prima sfeer.
De Roode Steen is zondags helemaal het terrein van de jeugd van 6 tot 16 jaar. KidsKunst biedt een spannend programma. Het is mogelijk om onder begeleiding van een kunstenaar een eigen graffiti-kunstwerk te maken. Of een rap, samen met een echte rapper. Ook is er een wedstrijd levende standbeelden.

Schouwburg het Park start op de zondag met de losse kaartverkoop voor het nieuwe seizoen. Dat betekent dat alle voorstellingen die in het seizoen 2007 – 2008 in Het Park te zien zijn in de verkoop gaan.
Het programma van Theater het Pakhuis bestaat tijdens het culturele weekend uit een openbare repetitie van theatergezelschap Expreszo (op zaterdag) en een openbare repetitie van theatergezelschap TRANS! (op zondag). Op zaterdag ook het Meertheater. Om het programma compleet te maken biedt Het Pakhuis op zondagmiddag een workshop Samenspel Ierse Muziek. Het is een voorproefje van een serie van vier workshops waarbij het de bedoeling is om een sfeer te creëren die je in Ierland in veel pubs tegenkomt.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, organiseert Manifesto op zaterdag een muziekfestival langs de Westerdijk naast schouwburg Het Park: het Pepperfestival. Er zijn optredens van Luie Hond (Nederlandstalige reggae), Mala Vita (een mix van Balkan-rock, Mestizo, rumba, ska en gipsy punkrock à la Manu Chao). Verder de energieke Brazil electro van Zuco 103, een band die Braziliaanse pop- en danceritmes mixt en op veel festivals een graag geziene gast is. Een tweede podium biedt ruimte voor jong lokaal en regionaal muzikaal talent. Het betreft acts die het afgelopen jaar indruk maakten in Manifesto. Het festival wordt afgesloten met de New Cool Collective Bigband. Deze 19-mans formatie onder leiding van saxofonist Benjamin Herman mixt dansbare latinritmes en dj-beats met energieke jazz.

Voor meer informatie: www.hoornkunstencultuur.nl