Thema begoniatapijt 2007: Scheepsjongens van Bontekoe

ingevoerd op 28-7-2007

Over een maand is het zover, dan zal voor de achtste keer de Roode Steen in de binnenstad van Hoorn worden opgesierd door een enorm tapijt (650 m2), gemaakt van begoniabloemen. In het kader van Hoorn 650 jaar zal het tapijt dit jaar als thema Scheepsjongens van Bontekoe dragen.

Geschiedenis
Hoorn kan putten uit een rijke zeevaarthistorie, met als hoogtepunt de zestiende en zeventiende eeuw. Hoornse schippers en kooplieden staan in die tijd bekend om hun vindingrijkheid, doorzettingsvermogen, ondernemingslust en slimme koopmanschap. Onder het motto ’de kost gaat voor de baat uit’, zijn ze bereid risico’s te nemen.


Uitgever Jan Jansz Deutel weet de belevenissen die hij uit de mond van de Hoornse schipper Willem Ysbrantz Bontekoe optekent zo raak te beschrijven, dat het scheepsjournaal bestseller wordt. De eerste uitgave verschijnt in 1646, nu al meer dan 350 jaar geleden. Johan Fabricius liet zich begin 1900 inspireren door het oorspronkelijke scheepsjournaal van Bontekoe. Gebaseerd op dit verhaal schreef hij de geromantiseerde versie ‘Scheepsjongens van Bontekoe’. In Fabricius’ boek zijn de scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf belangrijker dan de schipper die in het oorspronkelijke journaal de held is. De scheepsjongens van Bontekoe zitten nog altijd op de kademuur over het water te turen, vlakbij het Houten Hoofd en de Hoofdtoren.

Opening
Het begionatapijt zal dit jaar op donderdag 23 augustus worden geopend door Pepijn van Dreuten. Pepijn van Dreuten is de zoon van Jan van Dreuten, beeldend kunstenaar uit Schellinkhout, die de beelden van de scheepsjongens van Bontekoe heeft gemaakt.

Het Begoniatapijt zal te bezichtigen zijn van donderdag 23 t/m zondag 26 augustus 2007. Een loopbrug biedt uitstekend zicht over het tapijt. De toegang is gratis.