In Hoorn nog geen eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning

ingevoerd op 31-7-2007

Het college van b&w heeft besloten dat zij voorlopig geen eigen bijdrage vraagt voor individuele voorzieningen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Mensen die gebruik maken van hulp bij het huishouden betalen wel een eigen bijdrage. Wie een inkomen heeft tot 120% van het voor hen geldende sociale minimum, krijgt compensatie via de bijzondere bijstand.
 
In de Verordening maatschappelijke ondersteuning heeft de gemeenteraad vastgelegd dat  mensen die hulp bij het huishouden of een individuele voorziening ontvangen (uitgezonderd rolstoelen) daarvoor een eigen bijdrage betalen. De raad heeft in december 2006 gekozen voor een variant, waarin mensen met een inkomen tot 120% van het voor hen geldende sociale minimum geen eigen bijdrage zouden hoeven te betalen. Bij een inkomen boven 120% wordt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gevraagd.
Het Centraal Administratiekantoor (CAK) dat de eigen bijdrage berekent en int, kan deze variant tot zeker januari 2008 niet uitvoeren. Het bleek lastig om mensen met een inkomen tot 120% te compenseren. Iedere oplossing leek nieuwe problemen met zich mee te brengen, zoals klantonvriendelijkheid, rechtsongelijkheid of een te zware belasting voor de uitvoerders.

Het college heeft er nu voor gekozen dat mensen met een individuele voorziening zoals een scootmobiel, een vervoersvoorziening of een woningaanpassing geen eigen bijdrage hoeven te betalen. Alle aanmeldingen die tot nu toe bij het CAK zijn gedaan voor individuele voorzieningen worden ingetrokken en alle reeds betaalde eigen bijdragen worden terugbetaald.

Zoals gezegd moet iedereen die vanuit de Wmo hulp bij het huishouden ontvangt, wel een eigen bijdrage betalen. Voor wie een inkomen heeft tot 120% van het voor hen geldende sociale minimum geldt dat zij een beroep kunnen doen op bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand wordt tijdelijk en alleen voor hulp bij het huishouden verruimd van 115 naar 120%.

Het besluit geldt voor heel 2007 en in ieder geval tot het CAK de gekozen variant kan uitvoeren.