‘Hoogtepunten uit Hoornse bodem’ verhaalt over bijzondere vondsten

Van vilten hoeden tot misbaksels van de pottenbakker

Uit handen van gemeentearcheologe Tosca van de Walle nam wethouder Jack van Es vrijdag het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘ Hoogtepunten uit Hoornse bodem’. Dit gebeurde tijdens de openingsbijeenkomst van de expositie ‘Duistere Zaken’ in het Westfries Museum. De voorwerpen die in het boek worden besproken, vormen de kern van deze tentoonstelling. Deze duurt tot en met 30 september.

In het jaar dat Hoorn 650 jaar stadsrechten viert, kon de Archeologische Dienst natuurlijk niet achterblijven. Gekozen werd voor het maken van een klein boekje. De inhoud daarvan zou uitgangspunt zijn voor een archeologietentoonstelling in het Westfries Museum. Het boekje is uiteindelijk groter geworden dan in de bedoeling lag. ‘ Hoogtepunten uit Hoornse bodem’ telt zo’n 130 pagina’s. In 22 bijdragen besteedt het aandacht aan een aantal bodemvondsten uit zowel de binnenstad van Hoorn als het buitengebied. Zij zijn bijzonder om verschillende redenen: hun zeldzaamheid, schoonheid, of het verhaal dat erover te vertellen is. Bij de uiteindelijke keuze is zoveel mogelijk verscheidenheid in periode en onderwerpen aangebracht.
De meeste bijdragen zijn geschreven door Tosca van de Walle zelf en door Christiaan Schrickx, archeoloog en historicus en medewerker van de Archeologische Dienst. Bovendien schreven nog vijf anderen een bijdrage: Jan Baart (voormalig stadsarcheoloog van Amsterdam), Maria Garthoff-Zwaan (neerlandicus), Marloes Rijkelijkhuizen (archeoloog), Nina Jaspers (archeoloog) en Cees Aay (technisch medewerker Archeologische Dienst).
Burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn schreef het voorwoord voor het boek.

‘Hoogtepunten uit Hoornse bodem’ wordt uitgegeven door Uniepers. Het is het eerste deel in de nieuwe archeologische reeks ‘Archeologie in Noord-Holland’ van deze uitgever. Het boek bevat veel afbeeldingen en is in full color en met een harde kaft uitgevoerd. Het kost 17,90 euro en is verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandel, bij de Archeologische Dienst, het Westfries Museum en de Vereniging Oud Hoorn.