11 t/m 20 augustus 2007: tien dagen Hoornse kermis

ingevoerd op 11-8-2007

De binnenstad van hoorn staat dit jaar van zaterdag 11 t/m maandag 20 augustus in het teken van de kermis. Er komen 80 attracties. Nieuwe attracties zoals de Kartbaan, de Booster Maxxx, de Jetforce, het spookhuis Haunted Maison, No Limit en de Fun Factory zullen voor het nodige spektakel zorgen. Op de Roode Steen komen weer enkele nostalgische attracties. Zaterdag met een officiële opening door wethouder mevrouw C. van Weel-Niesten en een optreden van de populaire muziekgroep XYP (13.30 uur, Spoorstraat)

Openingsuren
De kermis gaat iedere dag om 14.00 uur open; alleen op woensdag 15 en zaterdag 18 augustus om 12.00 uur. Traditiegetrouw gelden voor Lappendag afwijkende openingstijden: van 10.00 tot 16.00 uur.
De kermis stopt om 24.00 uur. Op vrijdag 17 augustus en beide zaterdagen draait de kermis een uur langer, tot 01.00 uur.

Ritprijzen
Op de maandag, dinsdag en donderdag gelden maximum ritprijzen. Het grootvermaak mag op deze dagen voor maximaal € 2,50 draaien en het kindervermaak voor maximaal € 1,50.
Op woensdag (familiedag) gelden tussen 12.00 en 19.00 uur gereduceerde prijzen, te weten: groot vermaak € 1,50. en kindervermaak € 1,00. Alle andere attracties komen die dag met aanbiedingen.

Elke dag een ander thema
De kermis krijgt dit jaar elke dag een ander thema. Er zijn veel extra activiteiten, omdat Hoorn 650 jaar bestaat. Bezoekers, horeca en winkeliers kunnen zich daarop “kleden” om het gekozen thema goed tot zijn recht te laten komen. Het zou fantastisch zijn als de thema’s tijdig gaan leven en terug te vinden zijn in de etalages, de kleding van het personeel, de aankleding van de cafe’s en de uitdossing van het publiek.

Zondag 12 augustus
Rustdag. Op het programma staan een kermismis met aalmoezenier Welzenes (10.30 uur, locatie Autoscooter, Gedempte Turfhaven)
Maandag 13 augustus
Doelgroependag; rondgang over de kermis met de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen vanaf 14.00 uur
Dinsdag 14 augustus
Hollandse dag met optredens van de Hoornse horecaondernemers, Nick Dekker (15.00 uur, Kerkplein), Thomas Berge (16.00 uur, Kerkplein) en Rene Riva (20.00 uur, Roode Steen)
Woensdag 15 augustus
Familiedag met ballonnenvouwen, clownsparade, Kabouter Plop, Klus en Kwebbel, schminken en een optreden van Noddy (alles vanaf 13.00 uur, gehele kermisterrein). Prijsuitreiking speurpuzzel (17.00 uur, Mini Scooter, Gedempte Tufhaven)
Donderdag 16 augustus
Caribbeandag met optredens van NLG Brass Band (15.00 uur, locatie: gehele kermisterrein) en de Authority Brass Band (20.00 uur, gehele kermisterrein)
Vrijdag 17 augustus
Vuurwerkdag met een optreden van de Bloknoten (21.00 uur, locatie: gehele kermisterrein) en een groots vuurwerk (22.15 uur, Hoornsche Hop)
Zaterdag 18 augustus
Straattheaterdag met de Dixie Mixie Miniband, Jo, Ko & Kobus en de Super Hero Comic Parade (alles vanaf 14.00 uur, gehele kermisterrein)
Zondag 19 augustus
Hoorn 650-dag met demonstraties jumpstyle door Nederlandse jumpkampioenen en muziekoptreden van Jeckyll & Hyde incl. DJ en twee danseressen (15.00 uur, Vale Hen)
Maandag 20 augustus
Lappendag
Extra toiletten, afvalbakken en verlichting
Op de Dubbele Buurt, de Gedempte Turfhaven, het Dal, het Kerkplein en de Roode Steen worden toiletwagens geplaatst. De gemeente voorziet een aantal donkere plekken op de kermis van extra verlichting. Er komen ook meer afvalbakken.

Verplaatsing zaterdagmarkten en lappendag
Vanwege de kermis verhuizen de wekelijkse zaterdagmarkten op 11 en 18 augustus naar het Grote en Kleine Noord.
Lappendag valt dit jaar op maandag 20 augustus. Die dag zijn op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt en de aanliggende zijstraten zo’n 250 kramen en 40 standwerkers te vinden.
Veiligheid
Voor grootschalige evenementen worden draaiboeken opgesteld, waarin staat welke maatregelen nodig zijn voor een veilig en ordelijk verloop van het evenement. Voor de kermis en lappendag gelden de volgende maatregelen.

Cameratoezicht.
Na het succes van vorig jaar gaat de politie voor de handhaving van de openbare orde op Lappendag gebruik maken van cameratoezicht. Er komen op een voor iedereen zichtbare wijze mobiele camera’s op het Kerkplein en de Roode Steen. Beelden waarop strafbare feiten zijn vastgelegd blijven tijdelijk bewaard om een verdachte eventueel strafrechterlijk te kunnen vervolgen.
Cameratoezicht geeft de politie een goed overzicht op het verloop van het evenement, zodat ze beter en sneller kan ingrijpen op het moment dat er ordeverstoringen dreigen te ontstaan. Strafbare feiten en andere wanordelijkheden kunnen zo worden voorkomen.

Beluister het Hoornse Kermislied op onderstaande link: