Eerste paal nieuwbouw Copernicus-school begin september

ingevoerd op 16-8-2007

De aanbesteding van het nieuwe semi-permanente gebouw voor scholengemeenschap Copernicus aan Nieuwe Steen 11 is succesvol afgerond. De bouw van de school is gegund aan Verlaat’s Systeembouw Uden BV. Het ontwerp van dit bedrijf is na een selectie als beste van de drie uit de bus gekomen. De aannemer heeft zich contractueel verplicht de nieuwbouw per 1 januari 2008 op te leveren. De eerste paal gaat begin september de grond in.

In de tussenliggende periode worden de leerlingen van de onderbouw gehuisvest op Nieuwe Steen 21, waar voor enkele maanden 7 noodlokalen worden geplaatst. De gehele bovenbouw gaat per 27 augustus voor vier maanden naar een voor dit doel verbouwde bedrijfshal aan de Anodeweg.

Eind juni besloot de gemeenteraad op voorstel van B en W om het hoofdgebouw van Copernicus te slopen na de vondst van kleine hoeveelheden asbest. De kosten om het ruim 25 jaar oude, semi-permanente gebouw zodanig op te knappen dat het weer een 100 procent veilig en prettig schoolgebouw zou worden, liepen in de miljoenen.

Omdat er de komende vijftien jaar rekening wordt gehouden met alleen al een groei in het voortgezet onderwijs van 1.500 leerlingen, werd gekozen voor sloop en daarna op dezelfde plaats (semi-permanente) nieuwbouw. Daarbij gaat het om een volwaardig schoolgebouw dat voldoet aan alle moderne eisen. Er is een volwaardige bouwvergunning voor nodig en het gebouw moet voldoen aan redelijke eisen van welstand.

Dat betekent volgens onderwijswethouder Ronald Witteveen, dat niet alleen een hele schoolgeneratie Copernicusleerlingen straks onderwijs krijgt in een goed en modern gebouw, maar ook de leerlingen van andere scholen voor voortgezet onderwijs waar zich in de toekomst een capaciteitsprobleem voordoet. Het is de bedoeling dat SG Copernicus over een jaar of vier nieuwbouw krijgt in een definitief gebouw.

Tijdelijke huisvesting
In afwachting van de nieuwbouw krijgt de gehele bovenbouw vier maanden les in een bedrijfshal aan de Anodeweg 9-11 op het bedrijventerrein Hoorn-80. In het kantoorgedeelte zijn lokalen gemaakt en in de grote bedrijfshal zijn lokalen ingebouwd. In het achterste deel van de bedrijfshal kunnen zelfs – zij het aangepast – gymlessen worden gegeven.

“Het is natuurlijk geen ideale oplossing, evenmin als halverwege het schooljaar verhuizen. Maar we hebben het er graag voor over om straks in een nieuw en modern gebouw les te kunnen geven”, aldus Ben Steenweg, voorzitter van de Centrale Directie van het Atlascollege waar Copernicus onderdeel van is.

Dat geldt volgens hem ook voor de leerlingen van de onderbouw die tijdelijk gebruik moeten maken van de 7 noodlokalen bij Nieuwe Steen 21. Zodra het hoofdgebouw gereed is ( 1 januari), worden deze lokalen weer weggehaald en verhuizen de leerlingen naar het nieuwe gebouw.

Verkeersveilig
Op 27 augustus is het pand aan de Anodeweg gereed om de leerlingen op de eerste dag van het nieuwe schooljaar te ontvangen. Daarvoor is de afgelopen weken heel wat werk verzet. Zo is hard gewerkt aan een veilige route. In de eerste plaats voor de leerlingen, maar ook omdat school en gemeente de mogelijkheid van overlast voor omringende bedrijven willen uitsluiten.

Om die redenen wordt er over de sloot langs de Opperweg een brug gelegd zodat de leerlingen de school kunnen bereiken via het fietspad dat buiten het bedrijventerrein loopt. Het mag tijdelijk ook door bromfietsers gebruikt worden. Om het schoolgebouw worden hekken geplaatst, zodat sluiproutes over het bedrijventerrein niets opleveren.
Verder worden de verkeerslichten op de Provincialeweg tijdelijk zo aangepast, dat fietsers meer tijd hebben om over te steken. Ten slotte verzorgt de school ’s ochtends en ’s middags een busdienst van de Nieuwe Steen naar Hoorn-80.

Kosten
In totaal is met de sloop, nieuwbouw en tijdelijke huisvesting naar verwachting een bedrag van 8 miljoen euro gemoeid. De gemeenteraad wordt in zijn vergadering van 11 september gevraagd dit bedrag beschikbaar te stellen. Op 27 juni al stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel om het oude gebouw zo spoedig mogelijk te slopen en een nieuw semi-permanent schoolgebouw aan Nieuwe Steen 11 te bouwen.

Reacties
Reactie: (Sasja)
21-8-2007, 21:29
Ik ben dan wel tot nu toe tevreden, maar wat word die nieuwe school?

Een toekomstige leerling in aug. 2008?