Mogelijk hotel en parkeergarage op Vale Hen

Geen supermarkt en bibliotheek

Burgemeester en Wethouders van Hoorn willen de mogelijkheden onderzoeken om naast woningen, winkels ook een hotel en een parkeergarage te realiseren op de Vale Hen. Ze kiezen niet voor een supermarkt en bibliotheek op deze locatie. De keuzes zijn gemaakt naar aanleiding van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) Vale Hen. Op 28 augustus praat de raadscommissie over het SPvE.

Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen is door de gemeente in samenwerking met Soeters Van Eldonk Architecten tot stand gekomen. Het vormt de inhoudelijke basis voor alle stappen die moeten leiden tot de uiteindelijke uitvoering van de plannen voor de Vale Hen. De locatie ligt bij een van de belangrijkste entrees van de historische binnenstad.

Detailhandel
In de plannen is ongeveer 4.700 m² beschikbaar voor detailhandel op de Vale Hen. Uitgegaan wordt van winkels die leiden tot combinatiebezoek met de rest van de binnenstad. Bij voorkeur geen winkels waar mensen doelgericht naar toegaan en na het doen van een aankoop snel weer weggaan. De winkels op de Vale Hen moeten bijdragen aan en klimaat van ‘funshoppen’ in de binnenstad van Hoorn. Voor deze winkels is in principe gekozen voor eenheden van minimaal 400 m² en maximaal 1000 m². Zo ontstaat er ruimte voor vijf tot tien winkels. Door deze keuze is er geen plaats voor een supermarkt. Het college denkt dat vestiging van een supermarkt op de Vale Hen leidt tot ontwrichting van de detailhandelsstructuur in de stad. Daarnaast kan het te veel verkeer aantrekken.

Hotel
Uit gemeentelijke rapporten komt naar voren dat er in de binnenstad ruimte is voor een hotel. De Vale Hen is de enige plek waar op redelijk korte termijn een hotel kan worden gerealiseerd. Gelet op de onzekerheid over de haalbaarheid van een hotel met 60 tot 80 kamers als onderdeel van de ontwikkeling van de Vale Hen wordt het volgende voorgesteld. Geïnteresseerde marktpartijen wordt gevraagd twee plannen te ontwikkelen voor het gebied: met en zonder een hotel. De keuze of er een hotel komt, is afhankelijk van hoe dit ruimtelijk en financieel in de plannen wordt ingepast.

Bibliotheek
Op initiatief van de Openbare Bibliotheek is de haalbaarheid onderzocht van een eventuele verplaatsing van de centrale bibliotheek van de Wisselstraat naar de Vale Hen. Aangezien een bibliotheekvestiging behoorlijk beslag legt op de beschikbare ruimte, die ten koste gaat van de uitbreidingscapaciteit van detailhandel en de horeca, wordt de vestiging van de centrale bibliotheek op de Vale Hen uitgesloten. Als de centrale bibliotheek verplaatst wordt, dan is het Stationsgebied als eerste in beeld.

Parkeren
Gegeven de beschikbare ruimte is er voor parkeren een maximale capaciteit van 350 plaatsen in twee ondergrondse lagen. Dat betekent dat er geen sprake is van een substantiële toevoeging van parkeerplaatsen voor de binnenstad. Er zijn 170 parkeerplaatsen in het gebied en van de extra parkeerplaatsen worden de meeste gereserveerd voor de te realiseren woningen en winkels. Het tekort aan parkeerplaatsen kan eventueel op termijn worden gecompenseerd op de locaties Pelmolenpad en het stationsgebied.

Vervolg
Op 28 augustus praat de raadscommissie over het SPvE. Voor het op de markt zetten van de locatie Vale Hen wordt uitgegaan van een ontwikkelcompetitie vergelijkbaar met de IJsselweg en de Westerdijk.

Reacties
Reactie: (devries)
18-8-2007, 11:19
Proest mogen we ff een teiltje, weer 100 parkeerplaatsen minder in hoorn , nou mijnheer van es dat zal een economische impuls van jewelste zijn ! welterusten gemeenteraad slaap maar lekker verder.