Hoornse producent van windmolens naar Harlingen

ingevoerd op 23-8-2007

Polymarin Composites in Hoorn, een belangrijke leverancier van vezel versterkte kunststof rotorbladen voor wind- en waterturbines, verplaatst haar bedrijfsactiviteiten naar Harlingen. Een groeiende (export) markt, ruimtegebrek en logistieke belemmeringen op de huidige locatie en een groeiende oriëntatie op offshore maakten de keuze voor een nieuwe locatie noodzakelijk.

Polymarin Composites is een dochterbedrijf van het grootste, actieve windturbine bedrijf van Nederland, Emergya Wind Technologies BV (EWT). Polymarin Composites zal kunnen profiteren van de sterke groei welke EWT momenteel doormaakt. Grote orders voor Turkije, Canada, Verenigde Staten en China zijn recentelijk geboekt. Evenzo is Polymarin Composites toeleverancier van VESTAS, GE Wind Energy en LM Glasfiber. Door de grote orderportefeuille is eigen ontwerp en productiecapaciteit van rotorbladen een essentieel onderdeel geworden voor het succes van de totale organisatie.

Polymarin zal in havenstad Harlingen (Nieuwe Industriehaven) een modern bedrijfspand neerzetten van ca. 3000 m2 met daarbinnen productiecapaciteit voor minimaal 450 rotorbladen per jaar en kantoorruimte voor marketing & sales, engineering, etc. Locatie Harlingen krijgt binnen de groep ook de functie van kennis- en ontwikkelcentrum het gebied van (offshore) rotorbladen. De met de vestiging gemoeide investering bedraagt 5.000.000,-. Naar verwachting zal de activiteit 50 tot 100 grotendeels nieuwe arbeidsplaatsen met zich meebrengen. De huidige medewerkers (17) van de vestiging in Hoorn, verhuizen mee naar Harlingen. De nieuwe fabriek zal omstreeks maart 2008 in gebruik worden genomen.

De keuze voor Harlingen is gebaseerd op de aanwezige voorzieningen en dynamiek van een zeehaven in ontwikkeling. De stad kent een algemeen gunstig investeringsklimaat, arbeidspotentieel en de logistiek van de haven is uitermate geschikt voor het vervoer van rotorbladen (en productie matrijzen) naar alle delen van de wereld. De geplande oriëntatie op de offshore windmarkt maakt dat Harlingen ook een ideale locatie is voor de toekomstige ontwikkelingen van Polymarin Composites. Gunstig is ook dat locatie Harlingen aan Polymarin de mogelijkheid biedt om te blijven samenwerken op windturbinegebied (kennisontwikkeling en arbeid) met Noord-Holland. Daarmee past deze stap ook in de Noordelijke ambitie van Energy Valley. Tenslotte biedt de keuze voor Harlingen het bedrijf concreet toegang tot de afzet van composiet componenten in de regio.

Het project is van het eerste contact tot de huidige besluitvorming intensief begeleid door de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland NV NOM. Daarbij is zeer nauw samengewerkt met de directie van Harlingen Seaports. Mede door deze gezamenlijke inspanning en het commitment van Polymarin en moedermaatschappij EWT is deze aantrekkelijke investering in energie bedrijvigheid tot stand gekomen.