Welzijnsorganisaties krijgen mogelijk extra subsidie voor behoud ID-banen

ingevoerd op 24-8-2007

Het college van B en W wil dat vanaf 2009 ID-banen worden beëindigd als de ID-medewerkers in een reguliere (ongesubsidieerde) baan kunnen functioneren. ID’ers die door beperkingen niet kunnen functioneren in een gewone baan, moeten hun gesubsidieerde baan behouden.

Het collegevoorstel wordt op 4 september door de raadscommissie besproken. De gemeente Hoorn subsidieert momenteel nog 112 ID-banen van Hoornse inwoners.

De ID-regeling had als doelstelling om via gesubsidieerde arbeid langdurig werklozen aan het werk te helpen bij organisaties in de publieke sector. Bij de invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb) in 2004 is de ID-regeling komen te vervallen. De 112 nog resterende ID-banen van Hoornse inwoners betaalt de gemeente sinds 2004 uit de middelen die beschikbaar zijn om bijstandsgerechtigden weer aan het werk te helpen. De kosten van de ID-banen beslaan 40 procent van deze middelen. Verantwoordelijk wethouder Jan de Boer: ’Om te voorkomen dat er te weinig budget overblijft om bijstandsgerechtigden weer aan het werk te helpen, moeten we het ID-beleid aanpassen. Alle ID’ers die regulier aan de slag kunnen, moeten we niet langer subsidiëren. Alleen die ID’ers die door beperkingen niet kunnen functioneren in een gewone baan, moeten hun ID-baan kunnen behouden. Zo blijven de ID-banen behouden voor mensen die er afhankelijk van zijn, en blijft er voldoende budget over om bijstandsgerechtigden naar werk te begeleiden.’

Gevolgen voor organisaties
De ID-subsidie is gekoppeld aan een persoon. Op het moment dat een ID-medewerker met pensioen gaat of een andere baan vindt, ontvangt de organisatie dus geen subsidie meer. ID-medewerkers werken bij organisaties in de publieke sector, zoals culturele, onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen.

Stichting Netwerk, Opvangcentrum (DNO) en de Vrijwilligerscentrale zijn organisaties die een grote bijdrage leveren aan de uitvoering van gemeentelijke verantwoordelijkheden en beleid. Daarom zal nader onderzocht worden of de functies die nu door ID-medewerkers worden uitgevoerd, structureel behouden moeten blijven. Door deze organisaties meer welzijnssubsidie te geven, kunnen de huidige ID-medewerkers regulier in dienst komen.

Voor alle andere organisaties geldt dat de subsidie per 2009 alleen nog wordt voortgezet als de ID-medewerker niet in een reguliere (ongesubsidieerde) baan kan functioneren.

Besluitvorming
De raadscommissie debatteert 4 september over het voorstel. De besluitvorming staat gepland voor de raadsvergadering van 9 oktober. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, gaat het nieuwe beleid in vanaf 1 januari 2009.