VVD Hoorn boos over schrappen supermarkt Vale Hen

ingevoerd op 24-8-2007

Met verbazing heeft de fractie van de VVD-Hoorn kennis genomen van het jongste college standpunt over een binnenstadssupermarkt. In het ontwerp plan voor de Vale Hen staat dat hier een supermarkt ongewenst is. De argumenten hiervoor zijn flinterdun en overtuigen de liberalen niet.

“Het is geen geheim dat wij de plannen van Deen om zich te vestigen aan de Westerdijk destijds van harte hebben toegejuicht en graag uitgevoerd hadden zien worden”, aldus fractievoorzitter Harry van Lunteren, “ en toen dat volgens het toenmalig college en raadsmeerderheid niet kon werd de binnenstad voorgehouden dat de Vale Hen een betere optie was”.

Nog op 28 december 2005 is door het toenmalig college in een brief aan Deen bevestigd dat de Vale Hen als vestigingplek nadrukkelijk in beeld was. Ook erkende het college destijds dat de huidige vestiging aan het grote Noord feitelijk te klein is.

De mogelijke vestiging van een binnenstadsupermarkt wordt genoemd in de op 13 december 2005 door de gemeenteraad vastgestelde detailhandelsnota (“Visie op de winkelstructuur”). Letterlijk staat er: “Op Vale Hen kan dan gedacht worden aan een goede binnenstadssupermarkt (ook voor langzaam vervoer goed bereikbaar); primair voor de bewoners en werkzame personen in de binnenstad, in mindere mate voor de winkelende bezoekers (vergeten boodschappen, minder bulk).

De nieuwe visie op een eerder door de raad vastgestelde visie die het nieuwe college nu presenteert heeft de fractie van de liberale verbaasd en teleurgesteld. “Wij vinden dit echt onbegrijpelijk”, aldus Van Lunteren, “de betrouwbare overheid, het consistente bestuur is de laatste jaren een hot item. Welnu, met dit soort gedraai draag je volgens ons vooral bij aan het beeld van de onbetrouwbare overheid, het beeld van het bestuur waar je geen afspraken mee kunt maken”.

Wederom wordt ook de verkeersaantrekkende werking van een supermarkt als argument gebruikt. Dat was ook de reden om tegen een supermarkt aan de Westerdijk te zijn. Daarbij wordt voorbij gegaan aan de heel andere bezoekersstromen die een binnenstadssupermarkt trekt, zoals dat nu ook aan het grote Noord het geval is.
Juist het ontbreken van een supermarkt met een groter assortiment dan alleen een strikt noodzakelijk kernassortiment bevordert het autoverbruik: binnenstadsbewoners zien zich genoodzaakt met de auto naar een van de buitenwijken te gaan voor hun uitgebreidere boodschappen.

De VVD hoopt dat de commissie tijdens de behandeling van de plannen op 28 augustus a.s. het college op dit punt zal corrigeren. “Ik geef de moed nog niet op”, zo sluit de liberale voorman af, “immers, behalve de VVD hebben bijvoorbeeld ook PvdA en D66 in hun verkiezingsprogramma de Vale Hen staan als locatie voor een binnenstadssupermarkt en de VOCH en Hoorns Belang hebben net als wij tot het laatst toe gestreden voor een Deen aan de Westerdijk. Al met al moet het mogelijk zijn om met een ruime meerderheid het college op dit punt terug te fluiten en dat wordt op dit punt onze insteek!”.

Reacties
Reactie: (Bert.)
25-8-2007, 13:50
1 Mag Aldi verhuizen naar drempelvrij pand?

2 Deen heeft belofte van nieuwe grotere winkel, alleen de Grote Waal zal extra bezoekers geven.

3 Nadat AH werd gesloten hebben de bewoners boven de LIDL regelmatig parkeer problemen.
Dus ook voor hun naast het distributie centrum graag een 2e winkel.

4 AH heeft een goede winkel die berijkbaar is voor binnenstad bewoners.

5 Pelmolenpad? Hier kan een grote super komen die zowel de Binnenstad als Grote Waal bedienen, ik denk aan zowel ALDI als DEEN.
Alleen jammer voor het Circus, ook de Kermis staat hier, en dan is er toch ook tekort ruimte!

6 Kermis parkeerplaats en Circus zouden ook op ABC kunnen.

Er is ruimte maar willen ze ook?