Raadsleden denken verschillend over toekomst Vale Hen

ingevoerd op 29-8-2007

De politiek zit niet op een lijn als het gaat om de plannen voor de Vale Hen. Waar nu nog een parkeerterrein is heeft het College van B&W ideeen voor een hotel, winkels, horeca en een parkeergarage. Maar de Hoornse fracties kijken er allemaal anders naar.

Ook waren twee ondernemersorganisaties niet enthousiast. Zowel de VECO (eigenaren van commercieel onroerend goed) als de binnenstadsondernemers van de VOBH vinden het aantal parkeerplekken in de plannen te beperkt. Men wil een derde parkeerlaag in de garage en men is niet blij met het feit dat het college geen supermarkt op de Vale Hen wil. Ook is het hotel niet nodig nu er al een nieuw hotel op de Blauwe Berg komt, aldus de insprekende ondernemers.

De VOCH liet ook weten dat er meer parkeerplekken nodig zijn en dat er een supermarkt zou moeten kunnen komen. Het pleidooi om de mogelijkheid van een hotel te onderzoeken kreeg wel hun steun.

Groen Links wilde de komst van een bibliotheek niet uitsluiten. Ook de PvdA wil voor de bibliotheek kijken of de Vale Hen of het stationsgebied geschikt is. Het liefst ziet de PvdA grote winkels op de Vale Hen verschijnen, maar geen supermarkt want die zou ten koste van winkelcentrum de Grote Beer gaan. Ook ziet de PvdA geen heil in twee nieuwe hotels in Hoorn.

De VVD-fractie was zeer verbaast over het schrappen van een supermarkt in het Vale Hen-plan. Volgens deze partij had de gemeenteraad op 12 april 2005 een amendement aangenomen waarbij de Vale Hen de alternatieve lokatie voor een geplande supermarkt aan de Westerdijk werd.

Wethouder Van Es benadrukte dat het College had gekozen voor een gezonde exploitatie en een versterking van de winkelfunctie in de binnenstad. Een derde parkeerlaag was volgens hem onhaalbaar want dat zou per parkeerplek maar liefst 50 a 60.000 euro kosten. En een supermarkt op de Vale Hen was zeer ongewenst want ” de Lidl in Westerkoggeland heeft al te veel publiek bij de Grote Beer weggehaald”.

De wethouder vroeg de raadsleden om duidelijke keuzes te maken en niet steeds om onderzoeken te vragen: ”Ik wordt wel eens moe van al dat onderzoeken, zegt u nu maar eens wat u wilt!”.