Cultuurweekend in Hoorn bomvol activiteiten

ingevoerd op 31-8-2007

Hoorns culturele weekend is begonnen. Dat wil zeggen: de start van het nieuwe culturele seizoen van Hoorn, van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september. De programmering is gevarieerd en veelbelovend.

Organiserende instellingen zijn: Stichting Hoorn Kunst en Cultuur, Kunstcentrum de Boterhal, de Hoornse Havenconcerten, schouwburg Het Park, Theater Het Pakhuis, Filmhuis Hoorn, cultuurcentrum Manifesto en de musea en galeries van Hoorn.

Zondag Kunstmarkt met meer dan 200 kramen
Een van de grotere activiteiten van Hoorns culturele weekend is de Kunstmarkt. Vorig jaar was de Kunstmarkt al zeer succesvol met 30.000 bezoekers. Voor het bestuur van de Stichting Hoorn Kunst en Cultuur aanleiding om ook in 2007 weer activiteiten te gaan organiseren. De Kunstmarkt op zondagmiddag 2 september is met 215 kramen een van de grootste Kunstmarkten van Nederland. Toch is het streven van Hoorn Kunst en Cultuur niet om de grootste te worden, maar om een landelijk goed bekend staande Kunstmarkt neer te zetten.

Het lint van kramen met een veelheid aan disciplines begint op het plein voor schouwburg Het Park en slingert door de binnenstad van Hoorn. Voor het publiek is de Kunstmarkt vooral aantrekkelijk vanwege de grote diversiteit (schilderijen, fotografie, glaskunst, sieraden, beeldende kunst, brons, keramiek, vilttechniek en extravagante hoeden) en het hoge artistieke niveau van de deelnemers.
Het onderdeel ‘Montmartre in Hoorn’ op de locatie Dal/Spoorstraat is met 25 kunstenaars die allemaal ter plekke aan het werk zijn,is voor Nederland uniek te noemen. Er is muziek van Ruloff Manuputty.

De jeugd heeft haar eigen ‘Kunstmarkt’: KidsKunst op de Rode Steen. Er zijn talloze activiteiten voor de jeugd van 6 tot 16 jaar, van een wedstrijd levende standbeelden tot schilderen tot een workshop rap of graffiti.
Als onderdeel van Hoorns culturele weekend zijn verder de Hoornse galeries en musea geopend om het publiek kennis te laten maken met hun fraaie collecties en nieuwe exposities: Tour des Expositions. Ook voor deze activiteit is weer meer animo dan verleden jaar.

Naast deze activiteiten van Stichting Hoorn Kunst en Cultuur hebben diverse andere culturele instellingen van Hoorn een aanbod in petto tijdens Hoorns culturele weekend: Filmhuis Hoorn, de Hoornse Havenconcerten, Kunstcentrum de Boterhal, cultuurcentrum Manifesto, theater Het Pakhuis en Schouwburg Het Park. Zie het programma-overzicht.

Hoorns culturele weekend blijft overigens niet achter met de viering van 650 jaar Hoorn. Laat u rondleiden en verleiden door de theatrale gastvrouwen van Mr. Paddy’s P.A.’s die op de Kunstmarkt en bij Montmartre als eenhoorns rondleidingen verzorgen en ook verrassend mooi zingen.
Voor meer informatie: www.hoornkunstencultuur.nl

PROGRAMMA-OVERZICHT

Vrijdag 31 augustus
20.00 - 22.00 uur  Hoornse Havenconcerten in de Karperkuylhaven.
22.00 uur   Filmhuis Hoorn vertoont de film ‘Little Miss Sunshine’ op de Rode Steen.
Zaterdag 1 september
12.00 - 17.00 uur  Tour des Expositions: verschillende galeries en musea tonen tijdens het weekend hun nieuwe expositie. Ook wordt in veel etalages van de winkelstraten in de binnenstad kunst vertoond.
12.00 - 17.00 uur  Open Atelierroute: kunstenaars in Hoorn zetten de deuren van hun atelier open. Kunstenaars van buiten Hoorn presenteren hun werk in de Noorderkerk.
13.00 - 16.00 uur  In Theater het Pakhuis een preview van de voorstelling van het Meertheater en een openbare repetitie van theatergezelschap Expreszo.
14.00 - 16.30 uur en
20.00 - 22.00 uur  Hoornse Havenconcerten in de Karperkuylhaven.
11.00 - 20.00 uur  Pepperfestival: een muziekfestival langs de Westerdijk naast schouwburg Het Park, georganiseerd door Manifesto.
21.30 uur  Filmhuis Hoorn vertoont de film ‘Leonard Cohen: I’m your Man’ in de Weeshuistuin.
Zondag 2 september
12.00 - 17.00 uur  De Hoornse Kunstmarkt is één van de grootste Kunstmarkten van Nederland!
12.00 - 17.00 uur Montmartre in Hoorn: kunstenaars gaan ter plekke aan het werk.
12.00 - 17.00 uur  Tour des Expositions: verschillende galeries en musea tonen tijdens het weekend hun nieuwe expositie. Ook wordt in veel etalages van de winkelstraten in de binnenstad kunst vertoond.
13.00 - 17.00 uur  KidsKunst: de Rode Steen staat geheel ter beschikking van de jeugd met het maken van een eigen rap, een grafitti-kunstwerk of meedoen aan een wedstrijd Levende Standbeelden.
12.00 - 17.00 uur  Theater Het Pakhuis organiseert een openbare repetitie van theatergezelschap TRANS! en een workshop Samenspel Ierse muziek.
12.00 - 17.00 uur Schouwburg Het Park start het nieuwe seizoen met de losse kaartverkoop.
21.30 uur  Filmhuis Hoorn vertoont de film ‘Volver’ in de Weeshuistuin.