Landelijke opening Open Monumentendag 6 september in Hoorn

ingevoerd op 3-9-2007

Op donderdag 6 september 2007 vindt de landelijke opening van Open Monumentendag plaats in Hoorn. De officiële start brengt vertegenwoordigers van landelijke organisaties op het gebied van Monumentenzorg, lokale comité’s Open Monumentendag, oudheidkundige verenigingen en collega-gemeenten naar Hoorn.

De Open Monumentendag is er dit jaar voor de eenentwintigste maal, in het weekend van 8 en 9 september. In heel Nederland zijn duizenden monumenten een dag of weekeinde lang gratis open voor publiek. Het thema van Open Monumentendag 2007 is dit jaar ‘Moderne monumenten 1900-1965’. Voor de landelijke opening van de Open Monumentendag is dit jaar Hoorn uitgekozen. Dat is niet toevallig: dit jaar viert de stad dat het 650 jaar geleden stadsrechten ontving. Hoorn telt zo’n 365 rijksmonumenten en circa 300 gemeentelijke monumenten. De Hoornse binnenstad is beschermd stadsgezicht.

Zaterdag 8 september
Open Monumentendag vindt in Hoorn op zaterdag 8 september plaats. Het Comité Open Monumentendag Hoorn (Vereniging Oud Hoorn, Vereniging Het Carillon te Hoorn,VVV-Hoorn en het Westfries Museum) heeft een interessant programma samengesteld. Op diverse locaties in de stad geven medewerkers tekst en uitleg over de monumenten. Die zijn te herkennen aan de bekende vlag of banier van Open Monumentendag: geel en blauw met een sleutel. Wat er allemaal te bezichtigen valt, staat uitgebreid omschreven in het rijk geïllustreerde programmaboekje, verkrijgbaar voor 50 eurocent bij de VVV, musea en in het stadhuis van Hoorn.

Het historische pand aan het Grote Oost is te bekijken waar oorspronkelijk de Kunstuitleen was gevestigd. Het wordt momenteel gerestaureerd. Er zijn rondleidingen door deskundigen en architecten van TPGAH-architecten. Ook bijzonder zijn de historische fruittuinen aan de Koewijzend in Blokker. Verder wordt de tuin van het huis Vermande, Koepoortsweg 73 in Hoorn opengesteld. Ook zeer de moeite waard is de Engelbewaarderskerk in Hoorn.

Behalve van architectuur valt er ook dit jaar weer te genieten van allerlei muziekoptredens en tentoonstellingen.
Van 13.00 tot 13.30 uur verzorgt stadsbeiaardier Frits Reynaert samen met de Hoornse Brassband op het klokkenspel van de Grote Kerk het openingsconcert. De toren kan beklommen worden.

In het Westfries Museum speelt Het Mozart Kwintet onder leiding van  Koos Mels tussen 13.00-13.30 en 14.00-14.30 uur. In dit museum zijn twee boeiende tentoonstellingen te zien, te weten Duistere Zaken (over 650 jaar Hoorns bodemarchief  en een tentoonstelling van reclameborden, ambachtelijk beschilderd door Leo Bot.
In het Statenlogement en de Ceciliakapel spelen leden van het Harpensemble Arpa Chiara uit Purmerend, tussen 13.30 en 15.00 uur.
De Noorderkerk heeft van 10.00-15.30 uur open speeldag door het Verenigd Hoorns Orkest Sinfonia.

Vanaf 12.30 uur is de Oosterkerk open. Centraal staat het nieuwe glas-in-loodraam, geschonken door de Stichting Kerkmeijer-de Regt vanwege haar vijftigjarig bestaan. De maker,  Koos Bloem, is met een informatiestand aanwezig en zal om 13.30 en om 15.30 uur een speciale toelichting geven op het ‘Poortjesraam’. In de Oosterkerk is ook de quilt van vice-admiraal Pieter Florisz. te zien, speciaal vervaardigd voor het feestjaar 2007. Organist Hans Weenink speelt van 14.00-14.20, van 15.00-15.20 en van 16.00-16.20 uur op het Bätz-orgel. Ten slotte is in de kerk de tentoonstelling Zuiderzeevisserij van Peter Dorleijn te zien.

In de Cyriacuskerk ingang Grote Noord zal het Maarschalkerweerdorgel worden bespeeld.
Op het orgel van de Lutherse kerk worden tussen 11.00 en 16.00 uur orgelwerken uit de periode zeventiende-negentiende eeuw gespeeld door organist Riewert Blok.
In de regentessenkamer van het voormalige St.Jozefhuis aan het Achterom is een speciale tentoonstelling in het kader van 650 jaar stadsrechten van Hoorn ingericht door de Stichting Nederlandse Kaap Hoornvaarders. Het onderwerp: Het jacht Dolphijn van Hoorn als verkenner in de vloot van admiraal Hendrick Brouwer, 1643. Het jacht ontdekte de zogenaamde Brouwerspassage en stelde vast dat Statenland een eiland was.
In de kerkzaal in het Foreestenhuis is eveneens regelmatig orgelspel te horen.
De Maria- of Kruittoren is tussen  11.00-15.00 de locatie voor Volksmuziekgroep De Stoet.
In het St. Jansgasthuis/Boterhal wordt in het kader van 650 jaar stadsrechten de tentoonstelling Hoofdstukken’ van Rob Clous gehouden.
In het Nederlands Afficemuseum in het Drechterlandhuis aan het Grote Oost is een tentoonstelling gewijd aan de luchtvaart: Hoogvliegers.

Op het emplacement van de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik worden rondleidingen gegeven langs de ‘roerende monumenten’  zoals stoomlocomotieven en wagons. Dit gebeurt  in de Lange Loods, de werkplaats en het oude seinhuis.

Op het Oostereiland kunnen de lig- en werkplaatsen van historische schepen worden bezichtigd. Tegen een geringe vergoeding kan er gevaren worden.

Reacties
Reactie: (Anton Bevaart)
9-7-2011, 04:37
Nooit gedacht dat ik je hier in Canada kon horen spelen Riewert. We zaten op school op hen nieuwe Noord. Hoop nog eens van je te horen, maar misschien ben je mij wel vergeten.