Hoornse instellingen verliezen gesubsidieerde banen

ingevoerd op 4-9-2007

Verschillende Hoornse instellingen zoals scholen, sportverenigingen en musea zullen de komende tijd hun gesubsidieerde banen kwijt raken. Enkele aan de gemeente gelieerde instellingen zoals Stichting Netwerk en de Vrijwilligerscentrale zullen er weinig van merken, maar bij de andere clubs zullen gaten vallen in de personele bezetting. Het door B&W voorgestelde strengere beleid werd dinsdagavond unaniem door de politieke partijen ondersteund.

Bij het nieuwe beleid wordt er vooral naar ’de mens’ gekeken en niet naar de effecten voor de instellingen die jarenlang zogenaamde ID-ers begeleidden. Het doorstromen naar een betaalde baan, ID staat immers voor Instroom-Doorstroom, werkte in de praktijk niet. Vaak hadden de ID-ers het immers prima naar hun zin in de beschermde werkomgeving en hadden instellingen er prima krachten bij. Toch vond wethouder De Boer het nog ”redelijk gelukt” omdat ongeveer 30 % in de afgelopen jaren naar een ’echte’ baan was doorgestroomd. Op zijn voorstel om de instellingen in drie categorien te verdelen was wel de nodige kritiek. Fracties als de PvdA , Hoorns Belang en Groen Links vonden het vreemd dat bij voorbaat banen bij bijvoorbeeld Netwerk een soort voorkeursbehandeling krijgen. De PvdA vindt dat er ook bij andere instellingen als musea en scholen behoefte is aan gesubsidieerde banen en dat zij zo’n baan niet zelf kunnen financieren.

Wethouder De Boer hield echter vol dat instellingen als scholen voldoende mogelijkheden hebben om de ’gaten’ op te vullen of te schuiven met functies of extra vrijwilligers te werven. Volgens De Boer kan een Stichting Netwerk of Vrijwilligerscentrale dit niet en voeren zij gemeentelijk beleid uit. Ook gaat het bij Netwerk om zo’n 10 gesubsidieerde arbeidsplaatsen en als die zouden vervallen zou dat te veel consequenties hebben voor het beheer van buurthuizen. ”Bij andere instellingen gaat het per instelling maar om een paar mensen”, zei hij, ”en ze hebben voldoende tijd om er op in te spelen”.

Een vurig pleidooi van een medewerker van de Jules Verneschool om een ID-baan te behouden voor de zogenaamde ”Nieuwkomersklas” had weinig effect op de wethouder: ”Bij scholen verwacht ik weinig problemen”.

In de Raadsvergadering van oktober neemt de raad een definitieve beslissing over de gesubsidieerde arbeid in Hoorn.