Raad van Hoorn wil onderzoek voor supermarkt Vale Hen

ingevoerd op 12-9-2007

Er moet onderzocht worden of er toch niet een supermarkt op de Vale Hen in Hoorn kan komen. Dit eiste de gemeenteraad in een amendement dat dinsdagavond door alle fracties werd ondersteund. Het onderzoek moet duidelijk maken wat de gevolgen zijn voor het winkelcentrum De Grote Beer en of een supermarkt op de Vale Hen wenselijk is.

De eventuele supermarkt zou bereikbaar moeten worden vanuit de te bouwen parkeergarage onder de Vale Hen. Eerder wilde het College van B&W geen supermarkt op deze te ontwikkelen lokatie. Maar de raadsleden vinden dat de uitbreiding van de woonfunctie in de binnenstad vraagt om een meer geschikte supermarkt. Het parkeerterrein de Vale Hen was in het verleden ook al genoemd als alternatieve lokatie toen de oude schouwburg-lokatie aan de Westerdijk werd afgewezen.

Enkele fracties willen ook de mogelijkheid laten onderzoeken om voor de hoofdvestiging van de bibliotheek een betere plek te vinden in de omgeving van het station. Een amendement hierover werd door alle fracties behalve VVD, CDA en VOCH aangenomen.

Bij de bespreking van de Vale Hen-plannen werd door enkele fracties opgemerkt dat de Coffeeshop niet echt past in de nieuwe opzet. Het CDA vindt het een ”dissonant”  en pleit voor 1 afhaalshop aan de rand van de stad. Ook de VVD en PvdA willen praten over de Coffeeshops. Burgemeester Van Veldhuizen zegde de raad toe spoedig over dit onderwerp verder te praten, maar waarschuwde voor het alternatief in de vorm van straathandel met wapens.

Verwarring was er nog over een suggestie om de Noorderkerk als bibliotheek te gaan gebruiken. Volgens de VVD zou de kerk over enkele jaren afgestoten worden door de Protestantse gemeenschap. In Zutphen had men een prachtige bibliotheek in een oude kerk gezien. Raadslid Van der Tuin van het CDA vond het maar een ”curieus” voorstel van de VVD want volgens hem was men helemaal niet van plan te Noorderkerk af te stoten. Wordt vervolgd...