Raad kiest voor veel cultuur op Oostereiland

ingevoerd op 12-9-2007

Een meerderheid van de gemeenteraad van Hoorn kiest voor cultuur en woningen op het Oostereiland. Wel willen de meeste fracties dat de vier penthouses op de zolder van de hoogste gebouwen uit de plannen worden geschrapt. Het zogenaamde Alkovengebouw moet helemaal met musea en Filmhuis gevuld worden.

Ook hield de raad zijn poot stijf als het gaat om het geplande horeca-paviljoen. Ook een kleiner gebouw op de zuidpunt van het eiland, van 1500 m2 al teruggebracht naar zo’n 800 m2, was voor de politici te groot.

De raadsleden vonden dat het Bunkerschip niet zondermeer mocht verdwijnen. Na jaren strijd had het schip, waar andere schepen brandstof kunnen kopen, eindelijk een plekje gevonden en nu zou het al weer moeten verdwijnen. Goed overleg met de eigenaar van het Bunkerschip is hard nodig, aldus de fracties.

Hoorns Belang typeerde het toekomstige culturele eiland als een ”uniek kado voor de inwoners van Hoorn”. Het moet een echt ”cultureel pareltje” worden. Ook andere fracties zagen de combinatie van zo’n 25 woningen en verschillende culturele instellingen in de oude gevangenis zeker zitten. Een hostel (lowbudget hotel) en een filmhuis met incidenteel buitenvoorstellingen vallen ook goed in de smaak. Voor de botterwerf wilden de fracties eerst meer inzicht in de financiele consequenties en de plannen.

Zelfs de PvdA-fractie ging dinsdagavond accoord met het laten aanleggen van de grote schepen van de Witte Vloot. Vanwege de hoge kosten van een plek bij het Visserseiland en verschillende onzekere factoren koos deze partij samen met Groen Links toch voor steigers bij het Oostereiland. Andere fracties hadden daar al eerder een voorkeur voor uitgesproken.

Omdat wethouder Van Es geen concrete toezeggingen richting de raad deed, werd door de fracties van CDA en VVD om duidelijkheid gevraagd. Zelfs burgemeester Van Veldhuizen dwong de wethouder enkele malen om helder te zijn in zijn toezeggingen. Van Es: ”Ik heb goed geluisterd en de opmerkingen begrepen.” De raad kreeg in ieder geval de toezegging dat nog niets definitief vast ligt en dat verder uitgewerkte plannen weer aan de gemeenteraad worden voorgelegd.