Duizenden liters drinkwater stromen over Leekerpad in Hoorn

ingevoerd op 17-9-2007

Het was maandagavond druk op het doodlopende dijkje het Leekerpad aan het einde van het Keern in Hoorn. Honderden nieuwsgierigen wilden wel eens zien wat er aan de hand was. Een hoofdwaterleiding van PWN bij het distributiepompstation aldaar was spontaan opengebarsten en tienduizenden liters water verdwenen in de sloten naast het dijkje. Wanneer het gat gedicht was, en de watervoorziening weer op gang zou komen, was maandagavond om 22 uur nog niet bekend.

Een meisje op het Leekerpad was vooral benieuwd naar de 4 paarden en 2 pony’s die zij verzorgde en die op een weilandje naast het dijkje stonden. Later werd duidelijk dat de dieren in veiligheid waren gebracht.
In de loop van de avond verschenen steeds meer auto’s van de PWN, maar het water bleef stromen. Ook de Hoornse brandweer kon niet meer doen dan een ladder over het dijkje leggen en voor verlichting zorgen.

Omdat men vreesde voor het verzakken van het dijkje, werd de pers op afstand gehouden en alle belangstellenden werden nog verder richting Keern gestuurd.
Rond 22 uur kwamen de eerste medewerkers van een ingehuurd aannemingsbedrijf aanrijden. De pers stond toen al zo’n twee uur te wachten op een perswoordvoerder van het PWN.

Rond 20 uur was in Hoorn de waterdruk weggevallen en snel volgde een groot deel van Noord-Holland. Tussen 20 en 21 uur was het al opvallend druk in Hoornse supermarkten waar velen flessen bronwater insloegen.

De oorzaak is een breuk in de hoofdtransportleiding van het distributiepompstation in Hoorn. De brandweer en waterleidingbedrijf PWN onderzoeken het probleem en hoe het kan worden verholpen. Hoe lang het gaat duren, is nog onbekend.

Het Westfries Gasthuis in Hoorn heeft tegen 22 uur het calamiteitenplan opgestart. In het ziekenhuis zijn pakken bronwater uitgedeeld, zodat mensen hun pilletjes kunnen innemen en wat te drinken hebben.
De gemeenten in de regio hebben inmiddels een beleidsteam ingesteld om te onderzoeken wat er moet gebeuren.

Sinds 20 uur maandagavond is de site van het Waterleidingbedrijf onbereikbaar. Ook telefonisch is geen contact te krijgen of informatie te verwerven. De NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (kortweg PWN) is een waterleidingbedrijf in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het bedrijf produceert drinkwater voor ongeveer 700.000 aansluitingen in de provincie Noord-Holland en beheert het waterleidingnet. Daarnaast beheert PWN duingebieden in Noord-Holland. De Provincie Noord-Holland is enig aandeelhouder van PWN. Maandagavond zijn enkele honderdduizenden Noord-Hollanders van water verstoken.

Op het midden van deze Google-foto, zie link, is de exacte lokatie van het lek:

Reacties
Reactie: (Kraantje Lek)
17-9-2007, 23:06
Hier in Hoorn weer water...gelukkig!