CDA wil meer kunst in Zwaag en Risdam-Noord

ingevoerd op 20-9-2007

De Hoornse CDA-fractie vraagt B&W in een brief om te kijken of er ook in Zwaag en Risdam-Noord kunst-uitingen kunnen komen. Die delen van de stad komen er volgens de partij bekaaid van af.

”Voor wat betreft Zwaag kwam bij ons de gedachte op dat een kunstwerk op het grasveld voor cultureel centrum De Plataan goed tot zijn recht zou kunnen komen. In Risdam-Noord gaapt zoals gezegd ook een leemte op kunstgebied. Binnenkort start de herinrichting van het centrumgebied bij De Korenbloem. Het CDA lijkt het een goed idee om op deze locatie te komen tot een kunstobject of toegepaste kunst. Of misschien wel ‘kunstbanken’ zoals die in de Kersenboogerd staan”, aldus de brief van het CDA.

Lees hier de volledige brief:

Aan:   College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn
Datum:  20 september 2007
Betreft:   Rad van Bangert, kunst in Zwaag en Risdam
Geacht college,
Hoorn is een stad met karakter. En dan denkt het CDA niet alleen aan onze historische binnenstad. Ook de wijken hebben hun eigenheid. In menige wijk in Hoorn draagt kunst in de openbare ruimte daaraan bij. Enkele voorbeelden: In de Grote Waal is er kunst op het wijkcentrum en rotondes, heeft de Kersenboogerd kunstpalen, een ‘mozaïektunnel’ en een heuse kunstroute en er wordt in Blokker hard gewerkt om een kloosterroute te realiseren. In Bangert/Oosterpolder worden c.q. zijn prachtige bruggen gerealiseerd. De vraag is of het hierbij blijft.
Op 5 februari 2004 heeft uw college het locatieplan Beeldende kunst in Bangert en Oosterpolder ’Het Rad van Bangert’ aan de raad toegezonden en dit laten vergezellen van een brief en een persbericht. In de brief wordt gewag gemaakt van het feit dat uw college voorlopig maximaal 1 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de uitvoering van dit plan. In het persbericht meldt u dat de provincie Noord-Holland een subsidie van e. 43.200,- excl. BTW beschikbaar heeft gesteld en dat het plan door het rijk eerder is beloond met een stimuleringsbijdrage van e. 22.689,-.
In de raadsvergadering van 10 november 2004 heeft het CDA bij gelegenheid van de ‘algemene beschouwingen’ voorgesteld om het Rad van Bangert ook daadwerkelijk te laten terugkeren in Bangert/Oosterpolder. Dit omdat het rad direct met de historie van dit gebied te maken heeft. In vroeger tijden was er zo’n rad in het gebied. Tijdens deze algemene beschouwingen is er nog geen reactie gekomen van uw college, hetgeen voor het CDA aanleiding was om later – d.d. 21 juli 2005 – per brief opnieuw aandacht te vragen voor het Rad van Bangert. Hierop heeft uw college op 5 september 2005 gereageerd. Uw college stelt in dit antwoord dat u niet beoogt het Rad van Bangert daadwerkelijk te realiseren, maar dat u aan de coördinerend kunstenaar gaat vragen om zich bij de realisatie van een kunstwerk op de Strip te laten inspireren door het symbool ‘het Rad van Bangert’.
Aangezien het wat ons betreft te lang stil bleef en er bij het CDA hoop was op voortschrijdend inzicht op dit punt heeft het CDA over de voortgang van het Rad van Bangert vragen gesteld in de commissie Welzijn en Volksgezondheid van 8 februari 2006. Het verslag van deze vergadering zegt hierover: “Het CDA wijst erop dat in de wijkoverleggen diverse keren over het Rad van Bangert is gesproken in de vorm van een kunstobject… Wethouder Tonnaer wijst erop dat het college e. 1 miljoen beschikbaar gesteld heeft voor de kunsttoepassing in Bangert/Oosterpolder en dat hij zal kijken of er iets met het beeld van het rad van Bangert gedaan kan worden, maar niet als wezenlijke uitvoering van het rad van Bangert.”
Conclusie: a. er komt nog geen wezenlijke uitvoerting van het Rad van Bangert, b. er komt een kunstobject geïnspireerd door het Rad van Bangert en c. de wethouder denkt na.
De vraag rijst wat de stand van zaken terzake nu is en ook of uw college alsnog heeft nagedacht over een concretere invulling m.b.t. het Rad van Bangert. Hierover wordt het CDA graag zo spoedig mogelijk geïnformeerd. We hopen in ieder geval dat in de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder iets aan het vroegere Rad van Bangert zal herinneren.
Zwaag
Nu wij u toch schrijven over kunst willen wij ook uw aandacht vragen voor het feit dat Risdam-noord en Zwaag er qua kunst in de openbare ruimte wat bekaaid afkomen. Daarom wil het CDA voorstellen om enkele kunstwerken te plaatsen.
Voor wat betreft Zwaag kwam bij ons de gedachte op dat een kunstwerk op het grasveld voor cultureel centrum De Plataan goed tot zijn recht zou kunnen komen. In overleg met het bestuur van De Plataan zouden daar afspraken over kunnen worden gemaakt. We hebben begrepen dat het bestuur van de Plataan hier positief tegenover staat. Van oudsher is Zwaag een plaats waar veel land- en tuinbouw was, maar ook muziek speelde en speelt een grote rol in Zwaag. In dit verband denken we aan De Herleving, St. Caecilia, De Erikakapel en de wereldberoemde Carnavalsoptocht. Echt een dorp met een eigen karakter dus, misschien dat daar ook inspiratie uitgehaald kan worden voor een eventueel kunstwerk.
Risdam Noord
In Risdam-Noord gaapt zoals gezegd ook een leemte op kunstgebied. Binnenkort start de herinrichting van het centrumgebied bij De Korenbloem. Het CDA lijkt het een goed idee om op deze locatie te komen tot een kunstobject of toegepaste kunst. Of misschien wel ‘kunstbanken’ zoals die in de Kersenboogerd staan en waar wijkbewoners een belangrijke bijdrage hebben geleverd.
Uiteraard willen wij de bewoners hierbij betrekken, bijvoorbeeld door dit te bespreken op een van de vergaderingen van resp. het OLRN (Overlegorgaan Leefbaarheid Risdam-noord) en het Dorpenoverleg Blokker-Zwaag.
Is uw college bereid om deze mogelijkheden in te passen in het gemeentelijke kunst- en cultuurbeleid en dit te bespreken met de bewoners? Op welke termijn zou dit wat u betreft kunnen?
Uw reacties zien wij met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,
Namens de fractie van het CDA-Hoorn,

Marian van Berkum    Johan van der Tuin

Reacties
Reactie: (Tjerker)
24-9-2007, 12:12
Van mij mag het stuk oud roest op de Weelrotonde gratis worden overgeplaatst.
Daarvoor in de plaats een aantal mooie struiken en de buurt is weer behoorlijk opgeknapt.

Reactie: (Irma)
22-9-2007, 22:53
Het zou beter zijn om wat meer geld te besteden aan de groenvoorziening, die is op veel plaatsen miserabel. Heeft iedereen plezier van en is mooier dan de meeste kunst uitingen.

Reactie: (D!RK)
21-9-2007, 12:48
In Rusland staan bespeelbare kunst voorwerpen, dus klimrek en kunst in een!

Als we dus iets leuks om te zien, en je mag erin klimmen en dat moet dan wel veilig blijven...

Zo kan het dus ook, en dat RVS staat al 23 jaar in Sint Petersburg... met die gemozaiek bankjes zoals in de Kersenboogerd ernaast voor de Opa en Oma’s...


Reactie: (rufage)
21-9-2007, 10:09
Het wordt er alleen maar vol van. Als je oude beelden ziet van Hoorn van 30 jaar geleden ziet het er veel rustiger uit zonder reclameborden en kunstwerken langs de weg.

Reactie: (devries)
21-9-2007, 10:03
Zeker niks beters te doen daar ? een stuk roest van 30.000 euro krijg je zeker en gaat het CDA dat uit de eigen portemonee betalen of moet de burger daarvoor opdraaien en wil die dat eigenlijk wel, een paar speeltoestellen voor de jongste jeugd lijkt mij meer op zijn plaats. Of zijn er kunstenaars in de kenissenkring van deze briefschrijvers ?