VVD-Hoorn wil vrijwilligerskaart als blijk van waardering

ingevoerd op 28-9-2007

In Hoorn zijn veel vrijwilligers actief en zij zetten zich met hart en ziel in voor anderen. De VVD-Hoorn wil als blijk van waardering ook iets terug doen voor de vele vrijwilligers in onze gemeente. Daarom heeft zij een initiatief voorstel ingediend om in Hoorn, in navolging van onder meer Apeldoorn, Helmond en Coevorden, aan de vrijwilligers een zogeheten Vrijwilligerskaart te verstrekken. Met deze kaart krijgen de vrijwilligers voordelen op een gevarieerd aanbod van activiteiten en producten en kan gebruik worden gemaakt van gratis diensten op het gebied van opleiding, ondersteuning en vrije tijd.

Tegelijkertijd met het indienen van het voorstel doet de VVD-Hoorn een beroep op het Hoorns bedrijfsleven om ook voordelen, zoals kortingen, aan de Hoornse Vrijwilligerskaart te gaan verbinden.

Naar de mening van de VVD-Hoorn kan de huidige samenleving niet functioneren zonder de inzet van de vele vrijwilligers. Deze zijn actief bij tal van instellingen en instanties, die stuk voor stuk zonder hun inzet niet zouden kunnen functioneren. Wanneer men de inzet van vrijwilligers in geld zou omrekenen dan kom je, als gevolg van de vele vrijwilligers en de vele uren dat zij zich inzetten, tot een werkelijk gigantisch bedrag! Dat vraagt om een blijk van waardering dat, naar de mening van de VVD-Hoorn, verder mag gaan dan de vrijwilligersvergoeding die een deel van hun “werkgevers” hen, in welke vorm dan ook, geven. De voorgestelde Vrijwilligerskaart is zo’n verdergaand blijk van waardering.

Met het indienen van dit voorstel wil de VVD-Hoorn ook nog eens benadrukken veel waardering te hebben voor het werk van de Vrijwilligerscentrale. Deze fungeert als een soort spin in het web van het vrijwilligerswerk en speelt een belangrijke rol bij ondermeer de opleiding en begeleiding van vrijwilligers en de instanties waar zij werkzaam zijn.
Daarmee is dan ook gelijk de reden waarom de VVD-Hoorn het voorstel om de betaalde formatie bij de Vrijwilligerscentrale, zoals eerder door de raad al aangenomen, zal blijven steunen.